Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

V prvem delu smo govorili o povzročiteljih vnetja dlesni in o dejavnikih, zaradi katerih lahko vnetje dlesni napreduje v globlja obzobna tkiva. Eden od dejavnikov, ki poslabša stanje obzobnih tkiv, so tudi hormonske spremembe, ki smo jim ženske v svojem življenju kar naprej izpostavljene.

Avtor: Nataša Sinovec

 

Nosečnost

Včasih so ženske rekle: »Z vsakim otrokom izgubiš en zob.« Danes vemo, da to ni nujno, saj lahko s temeljito ustno higieno vplivamo na dobro ustno zdravje. V začetku drugega ali tretjega meseca nosečnosti lahko ženske doleti vnetje dlesni ali nosečnostno vnetje dlesni (nosečnostni gingivitis), ki narašča in vztraja vse do osmega meseca. V tem času lahko nekatere ženske opazijo otekanje, krvavenje, pordelost ali občutljivost dlesni. V nekaterih primerih lahko zaradi nosečnostnega gingivitisa otekle dlesni reagirajo na draženje in tvorijo bule. Te rašče, imenovane nosečnostni granulom, niso nevarne in v splošnem ne bolijo. Po porodu velikokrat uplahnejo in izginejo same, če pa se to ne zgodi, jih je priporočljivo odstraniti.

Vnetje dlesni je treba obravnavati resno in takoj reagirati – povečati nivo ustne higiene – ter s tem preprečiti, da bi se razvilo v napredovalo obliko parodontalne bolezni. Raziskave so pokazale povezavo med parodontalno boleznijo in predčasnim porodom ter prenizko porodno težo novorojencev. Med nosečnostjo je vsaka infekcija, vključno s parodontalno infekcijo, razlog za skrb. Pri nosečnici z napredovalo obliko parodontalne bolezni je verjetnost za predčasen porod in prenizko težo novorojenca sedemkrat večja kot pri nosečnici z zdravimi obzobnimi tkivi. Če nameravate zanositi, naj bo pregled pri zobozdravniku in ocena zdravja obzobnih tkiv del predpriprav.

 

Kontracepcija

Ženske, ki uživajo kontracepcijske tablete, so lahko nagnjene k enakemu stanju ustnega zdravja kot nosečnice. Lahko opazijo rdeče, krvaveče in otekle dlesni. Nekatera zdravila (na primer antibiotiki), ki pomagajo zdraviti parodontalno bolezen, lahko zmanjšajo učinkovitost kontracepcijskih tablet, zato je pomembno, da v primeru zdravljenja parodontalne bolezni z antibiotiki terapevtu povemo, da uživamo kontracepcijske tablete.

 

Menopavza in obdobje po njej

Tudi ženske, ki so v menopavzi ali obdobju po njej, lahko opazijo spremembe v svojih ustih. Lahko občutijo neugodje, suha usta, bolečine in pekoče občutke na dlesnih in spremenjen okus, še posebej za slano, ostro in kislo. V tem obdobju se pojavi tudi izguba obzobne kosti, ki je povezana tako s parodontalno boleznijo kot z osteoporozo.

 

Kakšno zobno ščetko izbrati?

Dejstvu, da se v boj proti zobnim oblogam lahko spustimo predvsem s pravilno izbranim »orožjem«, se ne moremo izogniti. V prejšnji številki smo že navedli nekaj razlogov v prid izbiri zobne ščetke z več tisoč tankimi ščetinami. Velja, da več ščetin kot je, tanjše so – tanjše so, lažje dosežejo kritična mesta in bolj temeljito odstranijo bakterijske obloge oziroma povzročitelje vnetja dlesni. Debelina ščetin je povezana tudi s trdoto zobne ščetke. Debelejše kot so ščetine, trša je ščetka – tanjše kot so ščetine, mehkejša je ščetka. Samo ščetka z več tisoč ščetinami ima tako tanke ščetine, da lahko že z majhnim pritiskom med ščetkanjem nežno sežejo v žleb med dlesni in zobom ter v medzobne prostore. To so tista kritična mesta, kjer se zadržujejo in razmnožujejo bakterije, ki povzročajo vnetje dlesni. Debele ščetine trde ščetke tega ne zmorejo, ker so predebele.

 

Še en razlog, zakaj ni priporočljivo uporabljati trde ščetke, je povezan s premočnim ščetkanjem. Trije ljudje od štirih med ščetkanjem premočno pritiskajo. Sčasoma s tem načinom ščetkanja odrinejo dlesni od zoba in razgalijo zobno korenino. Taka mesta imenujemo razgaljeni zobni vratovi in so izjemno občutljiva na hladno in vroče – ta mesta so kriva, da občutimo skelenje in bolečino ob dotiku, ob uživanju mrzle ali vroče hrane ali pijače, pa tudi ob stiku z mrzlim zrakom.

 

Kako do zdravega nasmeha?

Odlična ustna higiena, skrbno opazovanje ter nadzorovanje obzobnih tkiv je še posebej pomembno za ženske, ki v obdobjih s hormonskim nihanjem opazijo spremembe v svojih ustih. Da bi zagotovili dobro ustno (in tudi celotno!) zdravje, poskrbite, da boste zagotovo:

  • obiskali zobozdravnika in opravili preventivni pregled ter profesionalno čiščenje zob vsaj dvakrat letno;
  • obvestili zobozdravnika o zdravilih, ki jih uživate in o vseh spremembah, ki se nanašajo na vašo zdravstveno zgodovino;
  • temeljito in redno ščetkali zobe ter čistili medzobne prostore z zobno nitko in/ali medzobno ščetko;
  • se posvetovali s svojim zobozdravnikom ali ustnim higienikom o pravilni izbiri in uporabi pripomočkov za ustno higieno.

 

Do zdravega in lepega nasmeha ne pelje nobena bližnjica, se pa vedno lahko zanesemo na dobro zobno ščetko, nitko in medzobno ščetko, če jih bomo redno in pravilno uporabljali ter jih nadomestili z novimi, ko bodo obrabljene. Ko postane temeljita ustna higiena del naših življenjskih navad, lahko računamo tudi na zdrave zobe in dlesni. To pa je osnova lepega nasmeha.

 

 

Oktober, 2009

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več