Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Tako kot svoje otroke učimo pravilne ustne higiene, bi tudi mi sami morali negi zob posvetiti posebno pozornost in čas. Še skrbnejši pa morajo biti vsi uporabniki zobnih protetičnih izdelkov, kot so prevleke, mostički in snemne proteze, ki zahtevajo še posebno veliko pozornosti in temeljitega čiščenja. Ne le pri mlečnih in stalnih zobeh, tudi pri tako imenovanih tretjih zobeh sta namreč potrebni pravilna higiena in skrb.

Avtorica: Nika Arsovski

Bodimo pozorni že pred samo namestitvijo protetičnega izdelka

»Pri vzdrževanju ustne higiene imajo pomembno vlogo natančno in pravilno načrtovani in izdelani protetični izdelki. Najpomembnejše je zato natančno prileganje prevlek, plomb ter inlejev, tako da med zobom in protetičnim izdelkom ni vmesne špranje, v kateri bi lahko zastajale bakterije, ki kasneje povzročijo zobni karies. Prevleke morajo biti pravilno oblikovane, da niso ne previsoke in ne preširoke, kar prav tako lahko povzroča zastajanje zobnega plaka in hkrati onemogoča čiščenje predelov ob dlesni in med zobmi.

Zobozdravnik mora tudi izbrati ustrezen material za načrtovano vrsto protetične oskrbe, da bo le-ta v ustih čim bolj gladek in neporozen, istočasno pa bo omogočeno čim lažje čiščenje protetično oskrbljenih zob,« svetuje doc. dr. Čedomir Oblak, dr. dent. med., specialist stomatološke protetike na Stomatološki kliniki v Ljubljani. Tako lahko za ustno higieno poskrbimo že pred protetično oskrbo zob. Če pa želimo ohraniti zdrava usta, moramo zanje skrbeti tudi kasneje, saj v nasprotnem primeru ti postanejo pravo leglo bakterij. Na protetično oskrbljenih zobeh in protezah namreč začnejo nastajati obloge, še celo bolj kot na lastnih intaktnih zobeh, zato jih je treba še temeljiteje čistiti, na zobeh nosilcih delnih protez pa lahko pride tudi do nastanka kariesa in ob njih do parodontalne bolezni.

Uporaba ščetke ni dovolj

Čezmerno namnožene glivice in bakterije, ki povzročijo vnetje dlesni in ustne sluznice pod protezo, so najpogosteje posledica neprimerne higiene protetično oskrbljenih zob in protez. Ustrezna ustna higiena je pri negi protetičnih izdelkov še toliko pomembnejša, saj se v predelih med členi mostičkov in dlesnijo začne nabirati zobni plak (vsebuje ogromno količino bakterij), ki povzroča slab zadah, ob neredni in slabi higieni pa tudi bolečine in kronična vnetja dlesni. Zato je zelo pomembno natančno in redno čiščenje z običajno zobno ščetko in zobno kremo vseh površin lastnih in protetično oskrbljenih zob.

»Poleg običajnih zobnih ščetk in ozkih medzobnih ščetk za pomoč pri mehanskem odstranjevanju plaka moramo uporabljati tudi zobne nitke. Z uporabo zobne ščetke namreč ne moremo očistiti vseh predelov protetično oskrbljenih zob, predvsem medzobnih prostorov in predelov pod nadomeščenimi manjkajočimi zobmi – členi, zato je treba te predele redno čistiti z uporabo odebeljene zobne nitke ali medzobne ščetke in istočasno podporo oralnih aniseptičnih sredstev,« svetuje doc. dr. Čedomir Oblak. Posebno pozornost posvetimo negi zadnjih zob v zobni vrsti, še posebno če so nosilci zobnega nadomestka in so zato dovzetnejši za kopičenje zobnih oblog.

Nad bakterije z milnico

Strokovnjaki priporočajo, da po vsakem obroku oz. najmanj dvakrat dnevno izperemo ustno votlino z vodo in protezo očistimo s hladno vodo ter z mehko ščetko in milom. Pri tem lahko uporabimo navadno zobno ščetko ali ščetko, ki je oblikovana posebej za čiščenje protez. Zavedati se moramo, da protetični izdelek čistimo zunaj ust, saj ga bomo le tako lahko resnično temeljito očistili. Priporočljivo je, da protezo čistimo nad vodo ali brisačo, saj se tako v primeru padca ne bo poškodovala.

Pri čiščenju bodimo pozorni na vse površine, ne le zgornje in spodnje, pa tudi na številne težje dostopne dele, zlasti pri delnih protezah. Posebno pozornost posvetimo tudi stikom proteze z dlesnimi in nebom ter prostorom med zobmi in notranjimi površinami proteze. Pri delnih protezah s prsti podprimo vezne elemente in zaponke, da ne pride do poškodb, in temeljito očistimo tudi te. Za čiščenje lahko uporabimo kar milnico, lahko pa tudi posebno pasto za čiščenje protez ali priljubljene tablete za čiščenje. Pri slednjih sestavine, ki se v vodi raztopijo, očistijo v tekočino potopljeno protezo, vendar pa jih uporabljamo kot dopolnilo pri čiščenju, saj ne morejo nadomestiti ščetkanja.

Po nasvetu strokovnjakov je treba na vsakih nekaj dni protezo namočiti v vodni raztopini površinsko aktivnih snovi, ki razkužijo protezo in preprečijo razvoj škodljivih bakterij in plesni. Bodimo pozorni in ne posegajmo po navadnih zobnih kremah, saj lahko sestavni delci past poškodujejo akrilat, iz katerega je proteza narejena. Zaradi tega pride do hrapavosti površine protez in nabiranja oblog na protezi, ki jih je težje odstraniti. Trdih oblog ne smemo odstranjevati z ostrimi predmeti, saj bomo s tem še bolj poškodovali površino. Trde obloge lahko enostavno odstranimo, če protezo čez noč namočimo v jabolčni kis.

Obvezni redni kontrolni pregledi pri zobozdravniku

Redna uporaba encimskih in kemičnih odstranjevalcev oblog ni obvezna, lahko pa jo uporabimo kot dodatek k higieni, nikoli pa kot nadomestilo. Protezo hranimo v kozarcu vode, kljub ustrezni negi pa se sčasoma na njej še vedno naberejo mehke in trde obloge. O tem obvestite svojega zobozdravnika na rednih pregledih, ki bo s temeljitim čiščenjem in poliranjem le-te očistil, ne da bi jih pri tem poškodoval. Prav zato se pregledov nujno udeležujte, saj se tudi naša podporna tkiva ustne votline z leti spreminjajo, zato se naša proteza čez čas ne prilagaja več natančno. Takrat je potreben popravek oz. podložitev, na to pa vas bo ob rednih kontrolah obvestil vaš zobozdravnik. Le z ustrezno ustno higieno, s primernim čiščenjem protetičnega izdelka in z rednimi pregledi pri zdravniku bodo imeli naši protetični izdelki veliko daljšo življenjsko dobo in proteze večje udobje pri nošenju.

Ob prisotnosti vnete dlesni (gingivitis) ali globokih obzobnih žepov (parodontalna bolezen) težko pričakujemo dolgo življenjsko dobo in lep videz protetično oskrbljenih zob.

ABC

A Izberite čim bolj gladek in neporozen material za načrtovano vrsto protetične oskrbe.

B Vsaj dvakrat dnevno izperite ustno votlino in protezo očistite z mehko ščetko ter milom.

C Vsakih nekaj dni protezo namočite v vodni raztopini površinsko aktivnih snovi, ki razkužijo protezo in preprečijo razvoj škodljivih bakterij in plesni.

Ne spreglejte

Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več
Redno odvajanje blata je ključno za ohranjanje zdravega prebavnega sistema. Vendar pa se pri nekaterih posameznikih pojavijo težave z zaprtjem,
Preberi več
Ste že slišali za spondilolistezo? Morda ste imeli postavljeno diagnozo in vas zanima kaj pričakovati na poti do okrevanja? Kako
Preberi več
Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več