Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Tako kot svoje otroke učimo pravilne ustne higiene, bi tudi mi sami morali negi zob posvetiti posebno pozornost in čas. Še skrbnejši pa morajo biti vsi uporabniki zobnih protetičnih izdelkov, kot so prevleke, mostički in snemne proteze, ki zahtevajo še posebno veliko pozornosti in temeljitega čiščenja. Ne le pri mlečnih in stalnih zobeh, tudi pri tako imenovanih tretjih zobeh sta namreč potrebni pravilna higiena in skrb.

Avtorica: Nika Arsovski

 

Bodimo pozorni že pred samo namestitvijo protetičnega izdelka

»Pri vzdrževanju ustne higiene imajo pomembno vlogo natančno in pravilno načrtovani in izdelani protetični izdelki. Najpomembnejše je zato natančno prileganje prevlek, plomb ter inlejev, tako da med zobom in protetičnim izdelkom ni vmesne špranje, v kateri bi lahko zastajale bakterije, ki kasneje povzročijo zobni karies. Prevleke morajo biti pravilno oblikovane, da niso ne previsoke in ne preširoke, kar prav tako lahko povzroča zastajanje zobnega plaka in hkrati onemogoča čiščenje predelov ob dlesni in med zobmi.

Zobozdravnik mora tudi izbrati ustrezen material za načrtovano vrsto protetične oskrbe, da bo le-ta v ustih čim bolj gladek in neporozen, istočasno pa bo omogočeno čim lažje čiščenje protetično oskrbljenih zob,« svetuje doc. dr. Čedomir Oblak, dr. dent. med., specialist stomatološke protetike na Stomatološki kliniki v Ljubljani. Tako lahko za ustno higieno poskrbimo že pred protetično oskrbo zob. Če pa želimo ohraniti zdrava usta, moramo zanje skrbeti tudi kasneje, saj v nasprotnem primeru ti postanejo pravo leglo bakterij. Na protetično oskrbljenih zobeh in protezah namreč začnejo nastajati obloge, še celo bolj kot na lastnih intaktnih zobeh, zato jih je treba še temeljiteje čistiti, na zobeh nosilcih delnih protez pa lahko pride tudi do nastanka kariesa in ob njih do parodontalne bolezni.

Uporaba ščetke ni dovolj

Čezmerno namnožene glivice in bakterije, ki povzročijo vnetje dlesni in ustne sluznice pod protezo, so najpogosteje posledica neprimerne higiene protetično oskrbljenih zob in protez. Ustrezna ustna higiena je pri negi protetičnih izdelkov še toliko pomembnejša, saj se v predelih med členi mostičkov in dlesnijo začne nabirati zobni plak (vsebuje ogromno količino bakterij), ki povzroča slab zadah, ob neredni in slabi higieni pa tudi bolečine in kronična vnetja dlesni. Zato je zelo pomembno natančno in redno čiščenje z običajno zobno ščetko in zobno kremo vseh površin lastnih in protetično oskrbljenih zob.

»Poleg običajnih zobnih ščetk in ozkih medzobnih ščetk za pomoč pri mehanskem odstranjevanju plaka moramo uporabljati tudi zobne nitke. Z uporabo zobne ščetke namreč ne moremo očistiti vseh predelov protetično oskrbljenih zob, predvsem medzobnih prostorov in predelov pod nadomeščenimi manjkajočimi zobmi – členi, zato je treba te predele redno čistiti z uporabo odebeljene zobne nitke ali medzobne ščetke in istočasno podporo oralnih aniseptičnih sredstev,« svetuje doc. dr. Čedomir Oblak. Posebno pozornost posvetimo negi zadnjih zob v zobni vrsti, še posebno če so nosilci zobnega nadomestka in so zato dovzetnejši za kopičenje zobnih oblog.

Nad bakterije z milnico

Strokovnjaki priporočajo, da po vsakem obroku oz. najmanj dvakrat dnevno izperemo ustno votlino z vodo in protezo očistimo s hladno vodo ter z mehko ščetko in milom. Pri tem lahko uporabimo navadno zobno ščetko ali ščetko, ki je oblikovana posebej za čiščenje protez. Zavedati se moramo, da protetični izdelek čistimo zunaj ust, saj ga bomo le tako lahko resnično temeljito očistili. Priporočljivo je, da protezo čistimo nad vodo ali brisačo, saj se tako v primeru padca ne bo poškodovala.

Pri čiščenju bodimo pozorni na vse površine, ne le zgornje in spodnje, pa tudi na številne težje dostopne dele, zlasti pri delnih protezah. Posebno pozornost posvetimo tudi stikom proteze z dlesnimi in nebom ter prostorom med zobmi in notranjimi površinami proteze. Pri delnih protezah s prsti podprimo vezne elemente in zaponke, da ne pride do poškodb, in temeljito očistimo tudi te. Za čiščenje lahko uporabimo kar milnico, lahko pa tudi posebno pasto za čiščenje protez ali priljubljene tablete za čiščenje. Pri slednjih sestavine, ki se v vodi raztopijo, očistijo v tekočino potopljeno protezo, vendar pa jih uporabljamo kot dopolnilo pri čiščenju, saj ne morejo nadomestiti ščetkanja.

Po nasvetu strokovnjakov je treba na vsakih nekaj dni protezo namočiti v vodni raztopini površinsko aktivnih snovi, ki razkužijo protezo in preprečijo razvoj škodljivih bakterij in plesni. Bodimo pozorni in ne posegajmo po navadnih zobnih kremah, saj lahko sestavni delci past poškodujejo akrilat, iz katerega je proteza narejena. Zaradi tega pride do hrapavosti površine protez in nabiranja oblog na protezi, ki jih je težje odstraniti. Trdih oblog ne smemo odstranjevati z ostrimi predmeti, saj bomo s tem še bolj poškodovali površino. Trde obloge lahko enostavno odstranimo, če protezo čez noč namočimo v jabolčni kis.

Obvezni redni kontrolni pregledi pri zobozdravniku

Redna uporaba encimskih in kemičnih odstranjevalcev oblog ni obvezna, lahko pa jo uporabimo kot dodatek k higieni, nikoli pa kot nadomestilo. Protezo hranimo v kozarcu vode, kljub ustrezni negi pa se sčasoma na njej še vedno naberejo mehke in trde obloge. O tem obvestite svojega zobozdravnika na rednih pregledih, ki bo s temeljitim čiščenjem in poliranjem le-te očistil, ne da bi jih pri tem poškodoval. Prav zato se pregledov nujno udeležujte, saj se tudi naša podporna tkiva ustne votline z leti spreminjajo, zato se naša proteza čez čas ne prilagaja več natančno. Takrat je potreben popravek oz. podložitev, na to pa vas bo ob rednih kontrolah obvestil vaš zobozdravnik. Le z ustrezno ustno higieno, s primernim čiščenjem protetičnega izdelka in z rednimi pregledi pri zdravniku bodo imeli naši protetični izdelki veliko daljšo življenjsko dobo in proteze večje udobje pri nošenju.

 

Ob prisotnosti vnete dlesni (gingivitis) ali globokih obzobnih žepov (parodontalna bolezen) težko pričakujemo dolgo življenjsko dobo in lep videz protetično oskrbljenih zob.

 

April 2016

Ne spreglejte

Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več
Pri raku jajčnikov gre za skupino malignih tumorjev jajčnika, ki se sicer delijo na več tipov ter podtipov. Daleč najpogostejši
Preberi več
Srce je mišična črpalka, ki poganja kri po telesu – tako skozi pljuča, ko omogoča nasičenje krvi s kisikom, kot
Preberi več