Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
jezik

Jezik

Jezik je mišični organ, pokrit s sluznico, ki je na površini močno oživčen s čutnimi celicami za dotik in okuse. Okoli deset tisoč je čutnih celic, ki nam pomagajo razlikovati sladko od slanega, grenko od kislega. Jezik sodeluje pri govoru (pravilna izgovarjava), pri žvečenju in potovanju hrane. Pacienti, ki so jim odstranili del jezika, imajo največ težav ravno pri uživanju hrane. Anatomsko se na jeziku ločijo vrh (apex), telo (corpus) in koren (radix). Zdrav človek ima rožnato obarvan jezik brez oblog in z gladkimi robovi, t. i. žametni jezik.

Bela obloga na jeziku

Po besedah Maje Nahtigal se obloge na jeziku ne pojmujejo kot bolezensko stanje samo po sebi, čeprav v ordinaciji naleti na vprašanja pacientov oz. njihovo zaskrbljenost nad barvo jezika oz. oblog. Bele do rumene obloge po besedah specialistke otorinolaringologije običajno pomenijo dehidracijo – jezik postane belo obložen, ker se sluznica izsuši. Bel jezik bomo imeli tudi ob povišani temperaturi, saj takrat hitro pride do dehidracije. Po drugi strani imajo nekateri bele obloge ali madeže, pa nimajo nobene zdravstvene težave.

Tretma z zdravili ni potreben, razen če ni opazna kakšna zatrdlina ali neboleča razjeda. Bela obloga na zadnjem delu jezika je pogosta tudi pri osebah z refluksno boleznijo požiralnika, saj se želodčna kislina dviguje v ustno votlino, kjer se združi še z nosnim izcedkom. Ta kombinacija lahko povzroči dražeč občutek tujka v grlenem delu. Malinast oz. mehurčkast jezik kaže na obolelost za škrlatinko. Maja Nahtigal opozarja, naj bomo pozorni predvsem, kadar opazimo na jeziku krvavitev, ki ni posledica morebitnega ugriza. V tem primeru takoj obiščimo zdravnika, saj lahko gre za raka na jeziku. Značilni simptomi so občutki tujka v ustih in bolečine pri zaužitju hrane in pijače, ki segajo vse do ušes.

Zakaj jezik peče?

Pogosto nas ob uživanju določene hrane lahko jezik zapeče, razlog za to pa tiči v tanki jezikovi sluznici, ki za snovi, s katerimi prihaja v stik, ne predstavlja močne ovire oz. bariere (kot denimo koža). Zato se bo zelo oživčen jezik hitro vzdražil. Maja Nahtigal dodaja, da se z leti sluznica pri ljudeh še stanjša in nekateri ne morejo uživati več niti limonade, saj jih jezik preveč peče. Takrat se priporoča uživanje vitaminov skupine B, ki ima obnovitveni učinek na živce.

Ščetkanje jezika

Poleg umivanja zob se danes vsaj enkrat na dan priporoča tudi ščetkanje jezika, s čimer bomo z njega odstranili nečistoče (ostanke hrane, ki začnejo gniti). Maja Nahtigal svetuje, naj to ščetkanje ne bo pregrobo. Tako bomo ne samo odstranili obloge, ampak poskrbeli tudi za zdravje zob, saj bomo na ta način odstranili povzročitelje kariesa. Dobro je, če si jezik vsak dan ogledamo sami, ko ta organ še ni obarvan od hrane in pijače, ki jo zaužijemo čez dan.

Jezik z vidika kitajske medicine

Opazovanje jezika in vpogled v stanje telesa preko tega organa je del diagnostike v tradicionalni kitajski medicini (TKM), kjer obstajajo štiri diagnostične metode: opazovanje (telesa, oči, obraza, gibanja, jezika …), poslušanje (govora, dihanja, gibanja človeka), tipanje (akupresura, ocena pulza itd.) in postavljanje vprašanj. Jezik kot organ za diagnosticiranje bolezni je pomembnejši v TKM, ki izhaja iz tega, da je jezik oz. njegovo stanje standardni, objektivni pokazatelj akutnih bolezni (narava in stopnja bolezni), količine in kakovosti krvi in energije (qi), ter pokaže energetski potencial glavnih notranjih organov (v smislu prebitka oziroma primanjkljaja).

Po besedah zdravnika kitajske medicine Hana Zaoxianga je tkivo zdravega jezika bledo rdeče in rahlo vlažno, obloga na jeziku je tanka in prozorna. Jezik ni zatečen in ne posušen. Kako se bolezen pokaže na jeziku, je odvisno od stopnje bolezni, kar pomeni, da v blagi stopnji na jeziku verjetno ne bo nekih znakov, bolj ko bolezen napreduje, bolj bo to tudi izraženo na jeziku. Tako se na primer bolečina v hrbtenici takoj še ne bo pokazala na jeziku, vendar Han Zaoxiang pojasnjuje, da bo dolgotrajna bolečina jezik sicer malo potemnila.

Zdravnik kitajske medicine bo poleg barve na jeziku opazoval še obliko, oblogo, debelino in barvo. Jezik bo gledal kot »zemljevid«, kar pomeni razdelitev na manjše enote/delčke in opazovanje vsakega posebej. Spredaj na konici jezika je predel srca, sledijo pljuča, na sredini jezika se opazuje stanje vranice in želodca, zadaj so ledvice, na straneh je predel jeter in žolča. Zaoxiang poudarja, da se denimo na ledvice v TKM ne gleda isto kot na ledvice v zahodni medicini, saj se po kitajski medicini zmeraj govori o sferi vpliva npr. ledvic, ne pa o organu kot takemu. Kar pomeni, da spremembe ne opozarjajo nujno neposredno na bolezni, ampak kažejo na posebno energetsko sliko, ki lahko privede do bolezni.

Bela obloga na jeziku v kitajski medicini

Bela obloga po kitajski medicini nakazuje na hladni patogen (mraz, ki je lahko notranji ali zunanji bolezno-tvorni dejavnik. Torej prehlad pomeni preveč hladu oz. mraza, ki je prišel pod kožo v notranjost telesa), vendar je to metodo opazovanja treba dopolniti tudi z diagnozo pulza in drugimi diagnostičnimi metodami. Bela obloga nakazuje tudi, da je bolezen bolj na površju. Bela (oz. rumenkasta) obloga ali suh jezik lahko nakazuje na marsikatero bolezen, od gastroenteroloških do srčno-žilnih bolezni.

Zaoxiang poudarja, da se vsaka bolezen na različni stopnji različno kaže, ista bolezen pa ima lahko različne znake na jeziku. Razlog za to leži v unikatnosti vsakega človeka, zato so tudi znaki, ki jih bolezen kaže, lahko različni: »Kako se bolezen pozna na jeziku, je precej odvisno od sfere vplivov glavnih notranjih organov in njihovega delovanja.« Kitajska medicina tudi k zdravljenju pristopa nekoliko drugače, večinoma z zelišči, akupunkturo in tuino masažo.

Človekovo energetsko stanje

Človekovo energetsko stanje po TKM je kompleksno, saj obstaja več energij qi (izvorni, prsni, podkožni, žilni, itd.) in zdravnik bo glede na podobo jezika presojal o stanju teh energij glede na nekaj komplementarnih nasprotij, npr. vroče/mrzlo, zunanje/notranje, prebitek/primanjkljaj energije qi. Podobno, kot če bi odstranili kožo z roke in videli neposredno, kakšno je mehko tkivo pod kožo, ali je zatečeno, posušeno, prekrito s sluzjo, iz česar lahko sklepamo, kakšna je narava telesa v notranjosti in kakšne spremembe se tam dogajajo v smislu zgoraj omenjenih komplementarnih nasprotij. Akupunkturo priznava tudi svetovna zdravstvena organizacija od leta 1979 dalje.

Ne spreglejte

Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več