Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Moxa (mokša) je v Evropi poznano zelišče iz tradicionalne kitajske medicine. Kitajci moxo terapijo uporabljajo že tisočletja, in sicer v bolnišnicah, ambulantah, ljudje si sami doma z njo pomagajo tako, da si grejejo »hladne« dele telesa.

Moxa terapija greje telo in ga razsluzi. Uporabljamo jo vedno, ko imamo preveč sluzi v določenem predelu telesa, npr. v sinusnem delu, v pljučnem delu, ob diagnozi, da imamo v telesu ciste, miome ali »vozličke« – ti so sestavljeni iz fibroematoznega sluzastega tkiva, zato v teh primerih lahko uporabimo moxa terapijo. Del telesa grejemo tudi, ko čutimo, da je hladen, na primer križ.

Moxa terapijo lahko izvajamo doma. Moxo sestavlja zmes kitajskih zdravilnih zelišč, ki prodrejo zelo globoko v telo, tako da segrejejo in topijo sluzaste tvorbe, celo tiste, ki so najgloblje v telesu. Terapija je neboleča, nimamo neposrednega stika s kožo, lahko jo izvajamo tudi na otrocih ali celo dojenčkih, če kašljajo, imajo bronhitis ali celo pljučnico, saj bo terapija, ki jo je predpisal zdravnik, bolje delovala, ker bo moxa terapija pospešila razgradnjo sluzi. Moxa terapija je zelo pomembna za krepitev urogenitalnega trakta, torej ob neplodnosti, prostatitisih, nerednih menstruacijah, cistitisih, vnetjih mehurja, ledvičnih obolenjih, pesku v ledvicah, endometriozi, cistah, miomih itd. Skratka moxa krepi ledvice in celoten uro-genitalni del.

Moxa krepi tudi drug pomemben organ za pridobivanje vsakodnevne energije – pljuča. V procesu dihanja energetsko vsakodnevno hranimo svoje telo. Pljuča, stene in sluzi tega organa morajo dobro delovati, po tem organu mora vsakodnevno steči energija in tu nikakor ne sme domovati neravnovesje sluzi. Moxa je ravno zato odlična za krepitev pljuč pri bronhitisu, pljučnici, astmi, itd.

Sluz v našem telesu hladi telo, saj ob kopičenju obda organ in mu tako prepreči, da bi bil dovolj prekrvavljen, da bi prejel dovolj kisika in s tem hrane. Posledično organ prejema manj hranil in postaja šibkejši. Sluz se kopiči na že obstoječo sluz in plast sluzi se tako debeli, iz tega pa sledi, da organ ali del organa postaja iz dneva v dan šibkejši in hladnejši. Naj navedem primer: če se ta sluz nabira v maternici, hladi organ in v takem hladu nič ne raste, zato se tudi novo življenje v takem okolju ne bo spočelo.

Sluz se v telesu nabira z nepravilno prehrano, zdravili, stresom, idr. Naturopatska obravnava je celostna tako, da samo monoterapija (samo moxa terapija) ne bo delovala, če pa delujemo celostno in si prizadevamo, da se poleg moxanja tudi pravilno prehranjujemo, potem smo našli pot do uspeha. Zima je letni čas, ko je moxa terapija najbolj učinkovita! Tako blažimo in odpravljamo obolenja, kot so: sinuzitis, otitis, bronhitis, pljučnica, astma, bolečine v grlu, razdraženo črevesje, diareja, mrzle in vlažne noge in roke, idr. Čar moxe je, da jo lahko doma izvajamo sami tako na sebi kot na članih družine, otrocih, starejših.

 

Moxa terapija ob jesenskem in spomladanskem enakonočju

21. marca, ob spomladanskem ekvinokciju, je moxa terapija bolj učinkovita, en dan terapije veja za tri! Zaradi energij yin in yang, ki sta takrat bolj v harmoniji, je pretočnost energije zelišča po energetskih kanalih telesa učinkovitejša. Ob enakonočju izvajamo moxa terapijo deset dni, in sicer: pet dni pred enakonočjem in pet dni po njem, vsak dan 20 minut na predelu telesa, ki je zasluzen. Moxa terapijo med letom izvajamo po potrebi, in sicer simptomatsko, ko čutimo, da je predel telesa zasluzen, ga z moxo razsluzimo.

 

Odpravljanje sluzi iz glave oziroma iz predela sinusov in ušes.

Moxajmo 20 minut na dan, na predelu čela ali bolje tretjega očesa. To lahko naredimo kadar koli v dnevu. Paličico moxe prižgemo na sveči, da je žareča, postavimo jo 1 cm od kože in grejemo tako, da paličico moxe vrtimo v krogu. Od nje terjamo, da je vedno žgoča in žareča, zato jo pogosto postavljamo na ogenj in jo pogosto otresamo. Več vlage je v telesu, več je bo moxa povlekla nase, bolj se bo ugašala.
Moxo varno ugasnemo tako, da jo zapremo v prazno steklenico. Tako ostane brez kisika in se ugasne. Naslednji dan jo lahko mirno spet prižgemo. Ena paličica zadostuje približno za tri uporabe po 20 minut.

Če želimo razsluziti predel pljuč, bomo moxali spredaj na pljučnem delu v sredini prsnega koša v višini bradavic. Otroke moxamo zadaj med lopaticami, takoj ko zaspijo kar skozi majico 20 minut. Moxa na predelu popka se izvaja za razsluzevanje uro-genitalnega dela. Tega navadno na otrocih ne izvajamo. V popek se postavi žlička soli, sol in popek grejemo z moxo 20 minut.

Glede na to, da z moxa terapijo razsluzimo telo, moramo popaziti, da nove sluzi v telesu ne bomo več proizvajali, zato se do poletja odpovejmo vsem mlečnim izdelkom in nove sluzi v telesu ne bo več! Moxa terapija ne nadomešča zdravniškega zdravljenja.

 

Februar 2016

Ne spreglejte

Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene predvsem sklepe, lahko pa tudi še druge organe. Kaže se z
Preberi več
Luskavica ali psoriaza je kronično imunsko pogojena vnetna bolezen, ki je obenem tudi najpogostejša kožna bolezen, pojavi se pri 2
Preberi več
depresija in neenakost
Na konferenci ob svetovnem dnevu duševnega zdravja v oktobru je Nacionalno združenje za kakovost življenja Ozara Slovenija ob strokovni podpori
Preberi več
kolateralni rak
Rak debelega črevesa in danke ali kolorektalni rak (rektum – danka, kolon – črevo) je eden najpogostejših rakov, posebno pri
Preberi več
Pandemija covida-19 se je v septembru prevesila že v t. i. četrti val in po nekoliko bolj brezskrbnem poletju so ponovno
Preberi več
ceresit vlaga
Zlasti v hladnejših mesecih običajno zračimo premalo. Dejavnosti, ki proizvajajo paro (kuhanje, prhanje, likanje) raven vlage v vašem domu še
Preberi več
Pri nas letno odkrijejo približno 1400 novih primerov raka dojk. Delež primarno razsejanega raka je od 6 do 8 % in
Preberi več
korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več