Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Zdravje ustne votline in zob je izjemno pomembno, saj se prebavna pot začne že v ustih.     Ustno zdravje je namreč temeljni del splošnega zdravja.

Seveda so ključni redni pregledi pri zobozdravniku, vendar pa zelo veliko za ustno zdravje lahko storimo že vsak dan sami.

Predstavljam nekaj nasvetov za skrb za zobe in obzobna tkiva, ki so aktualni v času, ko je poletje pred vrati in se odpravljamo na dopust. Kljub poletni vročini in počitniškemu razpoloženju si namreč ne moremo vzeti oddiha od temeljite ustne higiene. Marsikdo ima namreč takrat več težav z dlesnimi in zobmi zaradi bolj površne higiene.

Ko smo stran od doma, smo stran od vsakodnevnega reda in rutine. Ne glede na to, ali smo zdoma en konec tedna ali več mesecev, posvečajmo pozornost negi zob in obzobnih tkiv. Prav tako kot doma upoštevajmo naslednja priporočila:

 • Zobe umivajmo najmanj dvakrat na dan po dve minuti
 • Uporabljajmo mehko zobno ščetko in zobno pasto s fluoridi
 • Ščetko držimo pod kotom 45° (med zobom in dlesnijo) in ščetkamo v smeri od dlesni proti zobu
 • Uporabljajmo zobno nitko ali medzobne ščetke, odvisno od oblike medzobnih prostorov

Z zobno ščetko namreč očistimo samo sprednjo, zadnjo in grizno ploskev naših zob, zato je za zdravje dlesni in preprečevanje zobne gnilobe nujno uporabljati tudi zobno nitko oziroma medzobne ščetke. Tako bomo imeli očiščene tudi stranske zobne ploskve, dlesen med zobmi pa bo zdrava.

 

7 priporočil za temeljito ustno higieno med dopustom – bodimo enako temeljiti kot doma

 • Shranjevanje pripomočkov za ustno higieno naj bo na suhem, čistem prostoru, po možnosti nekje pri roki tudi med potjo. Če potujemo z letalom, jih je dobro imeti v ročni prtljagi, sicer pri daljših poletih ne bomo mogli do njih. Paziti moramo, da zaradi varnostnih ukrepov na letališčih zobna pasta ne bo v embalaži, večji od 100 ml. Etui ščetke naj bo zračen, takoj ko pridemo na cilj, ga snemimo in pustimo, da se ščetka posuši.
 • Ne pozabimo na zobno nitko! Škatlica nitke ne zavzame veliko prostora, lahko pa se poslužujemo tudi praktičnih držal, kjer je nitka vpeta v plastičen ročaj.  Praktične so tudi medzobne ščetke. Seveda vse ustrezno higienično zapakiramo.
 • Vedno skrbimo za ustno higieno s čistimi, umitimi rokami. Pazimo: če voda iz pipe na naši počitniški destinaciji ni pitna, si tudi zob ne umivamo z njo, temveč jo prekuhamo ali uporabimo ustekleničeno.
 • Po potrebi lahko uporabljamo ustno vodo, priporočljiva je s fluoridi, kot dopolnilo, in če si vmes ni mogoče očistiti zob. V takem primeru si za silo lahko pomagamo tudi z žvečilnim gumijem brez sladkorja.
 • Pametno je vzeti kakšen pripomoček za rezervo: če smo na določene ščetke, nitke ali paste navajeni, ni nujno, da se tam, kamor potujemo, to lahko kupi. Odvisno seveda, ali potujemo v eksotične kraje na drugi konec sveta ali pa se odpravimo na morje kam v bližino.
 • Če gremo kam daleč ali za dalj časa, je dobro vedeti, v kakšnem stanju so zobje in dlesni, zato se, če je od zadnjega minilo že dlje, oglasimo na preventivnem pregledu pri zobozdravniku. Neprijetno bi bilo trpeti zobobol na počitnicah ali med oddihom iskati nujno zobozdravniško pomoč.
 • Ker se poleti težko upremo sladoledu, sadnim sokovom in limonadi, si je smiselno po tem zobe splakniti z vodo. Ščetkanje po kislih pijačah ali hrani nameč ni priporočljivo, ker pride zaradi kislin do demineralizacije trdih zobnih tkiv, z mehanskimi sredstvi pa bi zobe še dodatno poškodovali. Počakajmo raje 1 uro, da se pH v ustni votlini spet uravna in si prej usta raje splaknimo. Našim zobem pa bo najbolj prijazno, če bomo tako odrasli kot otroci za žejo pili navadno vodo.

Kaj pa otroci?

Tudi pri otrocih velja enako: bodimo med počitnicami ravno tako dosledni kot sicer. Marsikdaj ni enostavno, vendar pa je izjemnega pomena, da skrbimo za njihovo ustno higieno že od izrasti prvega zoba naprej. Otroku pa bomo naredili veliko uslugo, če ga navadimo, da se odžeja z vodo in med obroki uživa čim manj sladkarij.

Zobe čistimo v smeri od dlesni proti zobem, mehka zobna ščetka naj bo pod kotom 45° med zobom in dlesnijo . Ščetkamo zjutraj in zvečer. Zobna ščetka naj ima dovolj majhno glavo, da dosežemo tudi zadnje zobe. Čiščenje medzobnih prostorov se priporoča po 12.letu.

Otrok najmanj do 10. leta potrebuje našo pomoč, saj sam še nima zadosti ročnih spretnosti za temeljito ščetkanje. Prav je, da poskuša tudi sam, vendar pa moramo pomagati in mu temeljito očistiti zobe. Uporabimo za grahovo zrno zobne paste s fluoridi, ki mora biti primerna otrokovi starosti. Koncentracije fluoridov v zobnih pastah so namreč za različne starostne skupine različne. Tako ne bo nevarnosti za njegovo zdravje, tudi če pasto pogoltne.

Kljub temu, da je v razvoju otroka pogosto, da v določenem obdobju ne pusti umivati zob, pa bodimo vztrajni in ne odnehajmo. Skozi igro, vztrajno in potrpežljivo prigovarjanje bomo marsikdaj lažje skupaj dosegli čiste zobe.

Ne pozabimo: ponavadi okoli 6.leta starosti,še pred izpadom mlečnih zob izraste prvi stalni zob. To je prvi stalni kočnik ali šestica. Potebuje našo posebno pozornost pri čiščenju. Nahaja se za zadnjim mlečnim zobom, mlečno petico, in ga je potrebno ščetkati že takoj, ko začne izraščati.

Z dobro ustno higieno vsak dan, med delavniki in med počitnicami, na dopustu in doma bomo naredili nekaj dobrega zase in za otroke. Skrb za ustno zdravje naj postane rutina tudi med počitnicami, skupaj z rednimi pregledi pri zobozdravniku pa bomo imeli manj težav z zobmi in obzobnimi tkivi.

Juli-avgust 2013

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več