Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Sinusi so z anatomskega stališča z zrakom napolnjene votline, ki obdajajo nosno odprtino in nosne školjke. Kadar se katerikoli del te nosno-sinusne povezave vname, lahko vnetna tekočina skupaj z normalnim nosno-sinusnim izločkom zamaši izvodila sinusov in temu pravimo akutni rinosinusitis.

Kako prepoznamo rinosinusitis?

Nos je zamašen in/ali začutimo izcedek iz nosu (tudi nazaj v žrelo), pogosto ga spremlja občutek izgube voha ter obrazna bolečina, posebno ob nagibu glave, ter občutek pritiska v predelu lic. Oteženo je dihanje skozi nos. Spremljajoči bolezenski znaki so še glavobol, zvečana telesna temperatura, kašelj, oteklina nad očmi in na obrazu, zobna bolečina, slab zadah iz ust, utrujenost, slabost, boleče žrelo, … Glavobol se kaže kot topa bolečina na čelu ali licih. Glavni “krivec” za akutni, nenadni rinosinusitis je virus navadnega prehlada, redkeje so povzročitelji bakterije ali alergija, bolezenski znaki pa trajajo manj kot 12 tednov. Ozdravitev je popolna.

Nove smernice zdravljenja opredeljujejo bolezen kot lahko, zmerno ali težjo, glede na subjektivno pacientovo oceno (po vizualni skali) od 0-10 (Kako moteče so vaše težave?)

Nad oceno 5 vemo, da je kakovost bolnikovega življenja okrnjena. Če so bolezenski znaki blagi (0-3 točke), lahko bolnik ukrepa sam, brez zdravnikove pomoči in se ravna po zgoraj navedenih priporočilih za navadni prehlad. Če pa se bolezenski znaki po 5 dneh še vedno prisotni oz. se stopnjujejo, vam bo zdravnik predpisal nosne glukokortikoide v pršilu (npr. mometazonfuroat nasonex) ali antibiotik v obliki tablet. Če ne bo izboljšanja po 2 dneh, vas bo zdravnik napotil k specialistu na nadaljnje preiskave.

Kaj lahko sami storimo, da se rinosinusitis ne bi pojavil?

V času viroz se izogibajte obolelim ljudem, redno si umivajte roke z milom in vodo in vsakoletno obnovite cepljenje proti gripi. Izogibajte se neprezračenim in zakajenim prostorom in poskušajte čim bolj navlažiti zrak v bivalnem okolju (para z dodatkom eteričnega olja, uporaba vlažilcev zraka, …), ne pijte alkoholnih pijač.

Akutni rinosinusitis je v glavnem popolnoma ozdravljiva bolezen. Pravočasno pomislite nanjo, saj je curljanje iz nosu precej neprijetna zadeva.

Zakaj aerosolna terapija ali inhalacijska nega?

Aerosolna terapija je eden najpomembnejših načinov zdravljenja bolezni dihal. Te v mnogih državah predstavljajo velik delež vseh bolezni, hkrati pa so pogosto tudi vzrok za prezgodnjo smrt.

Poglavitne prednosti aerosolne terapije so:

  • Možnost doseganja dobrih rezultatov lokalnega zdravljenja, saj se pri aerosolni terapiji običajno uporabljajo zelo majhne količine zdravilnih učinkovin.
  • Možnost zdravljenja tudi najbolj oddaljenih delov dihalnega sistema, kot so alveole (mešički), saj razpršeni delci zdravilnih učinkovin dosežejo vse dele dihal.
  • Izogibanje neželenim učinkom, do katerih lahko pride pri ostalih načinih zdravljenja bolezni dihal
  • Je neinvazivna, brez stranskih učinkov, kontraindikacij in križnih reakcij.
  • Učinkovita, enostavna nega zgornjih in spodnjih dihalnih poti, ki jo lahko uporablja vsak, bodisi v kombinaciji s fiziološko raztopino ali zdravili.

Naštete prednosti aerosolne terapije zagotavljajo učinkovito pomoč pri zdravljenju bolezni dihal. K uspehu terapije največ prispeva pravilen vnos zdravilnih učinkovin v dihalne poti.

Zdravljenje z aerosolno terapijo temelji na vnosu majhnih količin visoko koncentriranih zdravilnih učinkovin, zato je pomembno, da pri tem uporabljamo visokokakovostne inhalacijske pripomočke, ki jih priporočajo tudi zdravniki.

Ne spreglejte

Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več
Pri raku jajčnikov gre za skupino malignih tumorjev jajčnika, ki se sicer delijo na več tipov ter podtipov. Daleč najpogostejši
Preberi več
Srce je mišična črpalka, ki poganja kri po telesu – tako skozi pljuča, ko omogoča nasičenje krvi s kisikom, kot
Preberi več