Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Adam in Eva, Batman in Robin, Bonnie in Clyde, zobna ščetka in medzobna ščetka. Tako piše na enem od plakatov v Zdravstvenih domovih, ki predvsem mlajšo populacijo nagovarja k uporabi para, ki spada skupaj. V primerjavi z ZDA se je pri nas kampanja za uporabo medzobnih ščetk uporabila pozno, enako je z nitkanjem. Z obojim pa pridemo tja, kamor ne seže niti najboljša ščetka, v medzobne prostore, kjer živi največ bakterij. Ozaveščanje in pravilna tehnika se morajo začeti že v zgodnjem otroštvu, za kar zgledno skrbijo medicinske sestre in pedontologi.

Avtorica: Petra Bauman

Sogovornici: Darinka Borovšak Bela, spec. otroškega in preventivnega zobozdravstva, Zdravstveni dom Adolfa Drolca Maribor

Rosita Stojkovič, dipl. med. sestra, vodja skupine medicinskih sester v zobozdravstveni vzgoji in preventivi, Zdravstveni dom Adolfa Drolca Maribor

Mnogi odrasli si ne znajo čistiti zob

Ena novejših slovenskih raziskav je po besedah Darinke Borovšak Bela pokazala, da ima več kot 90 odstotkov odrasle populacije katero od parodontalnih bolezni. Kar pomeni ne samo, da si ne umivajo zob pravilno, ampak ne uporabljajo niti zobne nitke niti medzobne ščetke. Mnogi še zmeraj mislijo, da si z nitko lahko poškodujejo občutljivo dlesen, kar  sicer drži v primeru, če nitkamo preveč agresivno. Ob pravilni tehniki, ko nitko uvedemo s kratkimi potegi »žigažaga« in jo nato nežno potisnemo do dlesni, pa dlesni ne bodo zakrvavele. Razen če se je že začel vnetni proces.

Od prvega zobka dalje

Nega zob se mora v vsakem primeru začeti od prvega zobka dalje z minimalno količino zobne kreme, otrokom pa morajo po izkušnjah Rosite Stojkovič kar do desetega leta starosti pomagati starši oz. šola pravilne tehnike čiščenja zob, ki jo v zdravstvenih domovih zgledno izvajajo že skoraj 40 let. To pomeni, da starši otroke pripeljejo v za to namenjen preventivni kabinet, kjer se oboji učijo pravilnega ščetkanja in nitkanja, otroci pa zelo veliko pridobijo tudi, če opazujejo starše. Dokazano je namreč, da otrok do približno petega leta starosti sam očisti le 28 odstotkov ploskev zob.

Ali ste vedeli, da zobne kreme ob koncu najmanj triminutnega umivanja ne smemo spirati? Zato da ne izplavimo popolnoma nujno potrebnih fluoridnih ionov, ki sicer ostanejo v slini in nas pred topljenjem sklenine (demineralizacijo) ščitijo tudi po pranju.

Nitkanje zob

Pri otrocih pride bolj kot nitka v poštev medzobna ščetka, šele ob stalnem zobovju in sklenjeni zobni vrsti se uvede nitka. Izberemo jo glede na širino medzobnih prostorov oziroma glede na tesnost stikov zob. Na voljo so nitke različnih debelin, od takšnih z držalom (ki se še zlasti priporočajo otrokom) ali v obliki ploščatih trakov, pa do malo debelejših za nekoliko širše medzobne prostore. Obstajajo tudi take, ki v stiku s slino nabreknejo in se spremenijo v mehko voluminozno nit.

Krvavenje dlesni

Za krvavitve dlesni največkrat niso krivi medzobni pripomočki, ampak nepravilno ravnanje z njim ali preprosto dejstvo, da je že prišlo do vnetja dlesni. Če nitkamo preveč agresivno, bomo prav tako razdražili dlesen. Kadar nitkamo na mestu, kjer se je vnetni proces že začel, in mehkih oblog ne moremo več dobro odstraniti (ali če nitkamo prvič), bo dlesen nujno zakrvavela. Pravilno zobno nitko (ali njeno alternativo – medzobno ščetko) in tehniko nam bo pokazal zobozdravnik ali ustni higienik. Tako kot pri ščetkanju je tudi pri nitkanju težje čistiti zadnje zobe, zato bodimo vztrajni.

Pravilna tehnika čiščenja zob

Od rdečega k belemu (oz. od dlesni k zobovju) je najpreprostejši opis pravilne tehnike, k čemur bi dodali še kroženje. Najprej očistimo zgornje zobe s treh strani, nato spodnje, začnemo pa zmeraj zadaj pri zadnjem zobu s krožnimi gibi. Nato se pomikamo zob za zobom proti sprednjim zobem, zmeraj z najmanj desetimi potegi na istem mestu. Ščetko obrnemo na drugo stran in nato – samo na grizni površini – ves lok očistimo z gibi žigažaga. Ščetko prestavimo na spodnje zobe in ponovimo vajo.

Uporaba nitke

Če ni tista na držalu, jo ovijemo okrog prsta in prav tako začnemo zadaj. Morebitne ostanke hrane izplaknemo sproti. Z nitko moramo priti do vseh stranskih ploskev – medzobnih prostorov, s kratkimi žagajočimi gibi začnemo med zobmi, nato do dlesni. Nitka zelo dobro očisti medzobne prostore, le pri kočnikih je boljša uporaba medzobne ščetke, saj so tam ploskve med zobmi vbočene.

Zobe nitkamo s tehniko navijanja na prste ali tehniko rožnega venca, pozorni pa moramo biti na to, da košček nitke, ki ga bomo vstavili med zobe, držimo tako, da je čim krajši. To je pomembno zato, da imamo čim boljši nadzor nad nitko. Ko nitko vstavljamo v medzobni prostor, je dobro pri prehodu stične točke zob napetost nitke malo popustiti.
Nato tako, nekoliko ohlapno oziroma nenapeto zobno nitko počasi in zelo nadzorovano z žagajočimi gibi pomaknemo skozi stično točko v medzobni prostor. Tako se izognemo učinku noža, ki bi se lahko zagodil, če bi napeta nit s silo vstopila v dlesen.

Ko je zobna nitka v medzobnem prostoru, z njo najprej objamemo en zob in postrgamo z njega mehke zobne obloge, nato pa še drugega. Z zobno nitko nežno in previdno sežemo tudi pod rob dlesni in očistimo zobne obloge.

Preizkušajmo tehnike

Če nimamo možnosti, da nam pri izboru za nas ustrezne nitke ali medzobne ščetke svetuje zobozdravnik ali ustni higienik, potem pripomočke poiščemo s poskušanjem. Vrh medzobne ščetke nastavimo poševno na dlesen k vhodu v medzobni prostor. Medzobno ščetko nežno potisnemo približno do polovice v medzobni prostor, pri čemer poiščemo optimalni kot vstavljanja (pri vsakem medzobnem prostoru je drugačen). Ne da bi jo potiskali naprej, medzobno ščetko nagnemo k dlesni. Nato jo nežno potisnemo do konca v medzobni prostor, potem pa jo še izvlečemo. Očiščeno!

Če so dlesni ob nitkanju ali čiščenju z medzobno ščetko zakrvavele, ob redni uporabi čez 14 dni ne bi več smelo biti tako. Ker dlesni ne bodo več vnete, bodo medzobni prostori nekoliko večji. Za temeljito čiščenje medzobnih prostorov pa bo najverjetneje potrebna nekoliko večja medzobna ščetka kot na začetku.

Preventiva 

Najprej se začne doma in potem v šoli. Rosita Stojkovič pove, da otroke v vrtcih in šolah še pred pravilno nego zob učijo o pravilni prehrani. Izbor sladko-kislih napitkov in sladkarij seveda pospešuje topljenje sklenine in slabša kakovost zob. Zato so v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca ponosni na projekt iz leta 1999, ko so uspeli iz mariborskih osnovnih šol umakniti avtomate z umetnimi napitki in učiteljice ter otroke navdušiti za pitje vode. Če se bomo pravilne nege navadili in naučili zgodaj, se bomo v odrasli dobi izognili kupu težav v ustih in zobe ohranili lepe in zdrave pozno v starost.

 

Oktober 2016

Ne spreglejte

Beseda alergija izhaja iz grščine in pomeni “reagirati drugače”. Alergija je preobčutljivostna reakcija  telesa na določeno snov - alergen. Reakcijo
Preberi več
Pri hepatobiliarnih rakih gre za raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov. V jetrih se lahko pojavita dve obliki raka:
Preberi več
Poznamo veliko vrst revmatskih bolezni. Med seboj se razlikujejo po simptomih, znakih, bolezenskem dogajanju, diagnostiki in zdravljenju. Pri skoraj vseh
Preberi več
Zobni aparat invisalign
Čudovit nasmeh lahko postane tudi eden vaših najboljših atributov, ki vam dvigne samozavest in poskrbi, da se boste dobro počutili
Preberi več
Multipla skleroza je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Gre za propadanje ovojnice živčnih vlaken, vzroki za to bolezen
Preberi več
Črevesje je zelo kompleksen organ in obsega celo mrežo živčnih celic. To omrežje je po svoji zgradbi prav tako zapleteno
Preberi več
Poporodno obdobje je za žensko čas, v katerem se srečuje z vrsto sprememb. Telo je v stanju preobrazbe in iskanju
Preberi več
Nova normalnost, v kateri živimo danes, pred nas postavlja velik izziv. Življenjski tempo postaja vse hitrejši in vsak dan se
Preberi več