Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Že pred dogodki, ki jih je povzročila gospodarska kriza, se je veliko govorilo o stresu in njegovi povezavi z zdravjem. Vemo, da kronični stres lahko pripelje do množice zdravstvenih težav. Ena od njih je oslabljen imunski sistem, druga povišan krvni tlak, svoj davek pa lahko kronični stres terja celo pri zdravju obzobnih tkiv. Če obolelih obzobnih tkiv ne zdravimo, se zdravstveno stanje lahko še bolj zaplete. Ustno in splošno zdravje sta namreč zelo povezana.

Avtor: Nataša Sinovec, koordinatorka akcije Zdrave dlesni

 

Stres in vaš nasmeh

Eden od učinkov stresa na posameznika je tudi njegova večja dovzetnost za škodljive navade, ki negativno vplivajo na ustno zdravje. Bolj posegajo po tobaku in alkoholu, po zobni ščetki pa manj. Te navade so hkrati rizični dejavniki za razvoj vnetja obzobnih tkiv, ki je povezano z mnogimi drugimi boleznimi, med drugim tudi z boleznimi srca in sladkorno boleznijo. Da več kot polovica ljudi, ki so izpostavljeni stresu, resnično zanemari redno uporabo zobne ščetke in pripomočkov za čiščenje medzobnih prostorov, potrjujejo rezultati raziskave. Poleg tega na povezavo med stresom in obolelimi dlesnimi vpliva tudi hormon kortizol, ki se v telesu izloča v stresnih situacijah. Funkcija kortizola je povišanje krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter utišanje imunskega odziva na vnetje. Telo pripravi na akcijo, da se lahko odziva stresni situaciji primerno. Pri kroničnem stresu je nivo kortizola višji, prisoten pa je tudi dalj časa. Raziskave so pokazale, da povečana količina kortizola v krvnem obtoku lahko vodi do bolj destruktivne oblike vnetja obzobnih tkiv.

 

Pometimo s krizo

S precejšnjo mero posploševanja bi lahko rekli, da dogodki, kot je svetovna gospodarska kriza, lahko povzročijo resno zdravstveno krizo posameznika. Dobra novica pa je, da ima posameznik na ohranjanje svojega zdravja večinski vpliv. V obdobju, ki je natrpano s stresom, moramo poskrbeti za zdravo sproščanje stresa; pomembna je redna telesna vadba, uravnovešena prehrana in dovolj spanja. Tak način življenja bo prispeval tudi k ohranjanju ustnega zdravja in pomagal pri obrambi pred drugimi možnimi zdravstvenimi zapleti.

Poleg tega je v obdobju, polnem stresa, negi svojih zob in dlesni dobro posvetiti še več pozornosti. Ščetkanje zob in roba dlesni z zobno ščetko, ki ima več tisoč tankih vlaken, bo temeljito opravilo z oblogami na kritičnem mestu za razvoj vnetja dlesni – robu dlesni oziroma žlebu med dlesnijo in zobom. Kritična mesta za razvoj vnetja dlesni so tudi v medzobnih prostorih. Za ta mesta poskrbimo z medzobnimi ščetkami in/ali zobnimi nitkami. Redna in pravilna uporaba teh pripomočkov bi morala zadostovati za ohranjanje zdravih zob in dlesni. Tudi pod mostički in okrog implantatov so mesta, ki so kritična za razvoj vnetja.

Ne odlašajmo z obiskom zobozdravnika, če nam dlesni dalj časa krvavijo in krvavenje kljub temeljiti ustni higieni ne preneha.