Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Nekaj zanimivosti iz raziskave, ki so jo izvedli lani v Sloveniji.

  • V telefonski raziskavi so med 1.000 Slovenci ugotovili, da splošno zdravje zob in dlesni opredeljujejo kot zgledno: kar 35,7 % anketirancev ima težave z zobmi zelo redko (na manj kot 5 let). Na splošno je kar 59,3 % izprašanih zadovoljnih z zdravjem svojih zob in kar 63,7 % je zadovoljnih z zdravjem svojih dlesni.
  • Več kot tretjina izprašanih vsaj enkrat letno obišče zobozdravnika, večina (75,6 %) pa trenutno nima težav z zobmi.
  • Mladostniki (15–19 let) imajo sicer dokaj visok delež težav s kariesom (28,6 %) in celo s krvavenjem dlesni 3,6 %. Slednja težava pesti kar 29,7 % anketirancev.
  • Slovenci si skoraj v večini (64,8 %) zobe čistijo dvakrat dnevno, skoraj tretjina (23,8 %) pa si jih čisti tudi tri- in večkrat na dan.
  • V povprečju si kar 52,9 % Slovencev zobe ščetka 2–3 minute.
  • Najbolj uporabljena je še vedno klasična zobna ščetka, narašča pa tudi trend uporabe električnih zobnih ščetk, ki jih že uporablja 8,8 % anketirancev, predvsem tistih z višjo izobrazbeno strukturo in mlajši (20–29 let 10,8 %, 30–49 let 9 %).
  • Obe ščetki (hkrati) pa uporablja še več (9,1 %) anketirancev. Kar 67,1 % Slovencev si posebej čisti tudi medzobne prostore, najpogosteje z zobno nitko (48,3 %).

 

Z zdravjem zob in dlesni smo na splošno zadovoljni, zobozdravnica Mojca Koželj, dr. dent. med.,  je na predstavitvi rezultatov opozorila še na drug, praktičen pogled na isto vprašanje: »Težave nastanejo zato, ker si vseh površin zob ne očistimo dovolj temeljito in natančno.« Eno izmed dokazano učinkovitih rešitev predstavlja prav zobna ščetka, ki s kombinacijo visokofrekvenčnega ščetkanja in nežnih zvočnih vibracij temeljito čisti ustno votlino, učinkovito odstranjuje zobne obloge, preprečuje bolezni dlesni, izboljšuje naravno belino zob in je nežna do dlesni ter občutljivih zob. 

Raziskava je pokazala, da imajo tisti, ki si zobe čistijo večkrat, manj težav z zdravjem zob in dlesni, predvsem s kariesom in krvavenjem dlesni.

Na zdravje zob ugodno vpliva tudi uporaba električnih ščetk, saj kar 77,27 % izprašancev, ki uporabljajo takšno ščetko, svoje zdravje ocenjujejo kot dobro. Pri uporabnikih klasične zobne ščetke, je delež zadovoljnih nižji (56,39 %).

Uporaba električne zobne ščetke torej pozitivno vpliva na zdravje zob: uporabniki električnih ščetk (38,6 %) imajo težave z zobmi zelo redko (38,6 %), pri uporabnikih klasičnih ščetk pa je ta odstotek nižji.

 

 

Februar, 2012

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja