Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Prednovoletni čas je čaroben čas. Skrivnostnost pojemajoče svetlobe naseli v nas pričakovanje. Dobri možje, vsi po vrsti obdarovalci, trkajo na naše denarnice. Otroci se jih veselijo že mnogo prej, odrasli pa se velikokrat negotovo odpravimo po nakupih, saj se njihova pričakovanja razhajajo od naših zmožnosti.

Mali gospodič ali nadebudna gospodična imata različne želje. Če smo v njunem najrosnejšem obdobju še znali brez težav in hitro kupiti primerno igračo, pa so sedaj njune želje takšne, da se velikokrat ne skladajo z načeli vzgojnega delovanja. Kaj storiti?

Predvsem je potrebna prava mera. Res je, da bi za otroke naredili vse in še več, vendar to ni potrebno. Zaradi dragih igrač ne bodo naši otroci nič srečnejši. Ljubezen z velikimi nakupi nima nobene zveze, to jim lahko izkažemo na drugačen način. Prav vsaki muhici, ki našemu nasledniku pade v glavico, ni potrebno ugoditi.

Pa začnimo z izbiro. Poglejmo nekaj kriterijev, ki jih je pametno upoštevati pri izbiri.

Varna igrača

V Evropski uniji imajo dobre igrače znak CE. S tem znakom prodajalec zagotavlja, da igrača dosega raven varnosti, kot je zahtevano v EU. Oznaka je namenjena organom nadzora in ne potrošnikom, saj oznaka še ni zagotovilo, da je igrača res varna tudi za vašega otroka. V Sloveniji obstaja celo znak »dobra igrača«. Ministrstvo za šolstvo in šport namreč vsako leto objavi javni natečaj, kamor se lahko prijavijo proizvajalci, uvozniki in trgovci igrač v Republiki Sloveniji. Prijavljene igrače ocenjuje Komisija za oceno igrač, ki na podlagi določenih kriterijev predlaga dodelitev znaka igračam. Komisija igrače ocenjuje z vidika zdravstveno-higienske, psihološko-pedagoške, oblikovne in tehnično-tehnološke ustreznosti otrokovi razvojni stopnji in načinu igranja.

Lahko bi torej rekli, da je za vse poskrbljeno. Za nas kupce pa velja nekaj osnovnih pravil glede varne izbire:

  • Ne izbirajmo igrač z ostrimi robovi ali konicami.
  • Plišaste igrače naj bodo narejene iz kakovostnih materialov, s kratkimi dlakami, ki ne izpadajo.
  • Igrače, še posebej take, ki otroku nudijo tudi možnost fizične aktivnosti, naj bodo stabilne.
  • Površine igrač naj bodo gladke in nepoškodovane.
  • Če so igrače zašite oziroma imajo varjene robove, preverimo stike, da otrok ne more izvleči polnila (riž, umetna vlakna, plastične kroglice) ali da se ne more urezati ob oster rob.
  • Igrače z vrvicami ali kabli so za manjše otroke neprimerne, saj si otrok vrvico ali kabel lahko navije okoli vratu.
  • Igrače, vezane na elektriko, ponavadi izbiramo za otroke, starejše od 4 ali 5 let. Te igrače morajo izpolnjevati tudi električne ali varnostne zahteve. Dobro pa se je zavedati, da bomo morali biti zraven, ko se bo otrok želel igrati s to igračo.
  • Previdni bodimo tudi pri izbiri »strelnega orožja« Igre z lokom in puščicami ter igrače, kot je pikado, lahko povzročijo hude poškodbe.
  • Hrupne igrače lahko sčasoma vplivajo na sluh, zato bodimo tudi pri tem izboru previdni in zmerni.
  • Za manjše otroke tudi baloni in različne kombinacije z njimi niso primerne.

Starostna stopnja

Zelo pomemben kriterij je starostna stopnja. V specializiranih trgovinah boste našli igrače, ki so razporejene glede na starost otroka. Če ste v dvomih, ali je igrača, ki si jo želi vaš otrok primerna njegovi starosti, povprašajte prodajaca, ta vam bo znal svetovati. Ne kupujte igrač, ki jih vaš malček ne bo obvladoval s svojimi motoričnimi spretnostmi. Narobe bi bilo tudi, da bi otrokom ponujali »fantovske igrače« in »dekliške igrače«. Nemalo deklic se rado igra s kamiončki in bagerčki, fantje pa velikokrat posežejo po dojenčkih ali punčkah.

Kaj izbrati?  

Dobro igračo bomo izbirali med ropotuljami, žogami, obroči, lončki, vozički, kockami, igračami za domišljijsko igro, ljubkovalnimi igračami, punčkami, oblačili, lutkami, vozili, tricikli, tematskimi igrami, glasbili, družabnimi igrami, …, torej pri vseh tistih, pri katerih otrok najbolj uporablja domišljijo in svojo ustvarjalnost. Strokovnjaki menijo, da so slabe igrače tiste, ki ne dopuščajo otrokovega sodelovanja, ter igrače, ki spodbujajo nasilje. Med slednje sodijo tudi računalniške igrice.

Izberimo igračo, za katero vemo, da ima otrok interes. Če bomo izbrali v skladu s svojim prepričanjem in daleč od njegovih želja, potem ne bo nihče od nas zadovoljen.

Dobra izbira so igrače, ki otroka motivirajo za iskanje dodatnih rešitev in možnosti. Otrok naj čim bolj kombinira in išče ustvarjalne rešitve. LEGO kocke so vedno dobra izbira. Pametno je izbrati »polizdelek«, ki bo otroku ponudil možnost nadgradnje in novih kombinacij. Če je vaš otrok »konstruktor«, potem ne oklevajte pred naravnimi materiali. Lesene kocke, ki jih lahko kombinira po mili volji, bodo prave. Tudi volna, kamenčki in  raznobarvni kosi blaga so zelo uporabni materiali. Res pa je, da tovrstni materiali vsaj na začetku zahtevajo vašo prisotnost in usmerjanje k pravilni uporabi.

Športni rekviziti so zelo priporočljiva izbira, saj današnjim otrokom, ki se vse manj gibljejo, ponujajo dragoceno izkušnjo obvladovanja svojega telesa in raziskovanja svojih fizičnih zmožnosti. Ti naj bodo varni in če gre za kakšne večje kose, ki stojijo prosto, preverimo njihovo stabilnost.

Knjiga sicer ni igrača, je pa vedno primerna izbira. Če ste v dilemi, kaj izbrati, se prepustite svetovanju izkušenih prodajalk v knjigarnah. Manjšim otrokom boste brali vi, vmes pa bodo gledali slike, zato naj bo knjiga dobro ilustrirana. S tem bodo ustvarjali mentalne slike,  razvijali domišljijo in pridobivali besedni zaklad. Poleg tega bodo imeli dobro podlago za učenje branja in pisanja. Otroci, ki radi nastopajo, se bodo verjetno razveselili prstnih in ročnih lutk, če boste dodali zraven še kakšne tube barv in kakšen čopič, je zabava in predstava zagotovljena.

Malim umetnikom naredimo veliko veselje tudi z izbiro dobre primerne glasbe ali pravljice, posneto na kaseto ali CD.

Agresivne igrače

Se vaš otrok rad igra vojake, kavboje, Indijance? Želi, da mu kupite puško ali pištolo, vi pa ste proti temu? Veliko staršev je pred dilemo, kaj storiti. Izkaže se, da ni preveč dobro omejevati takih iger, ker slej ko prej želja po njih izzveni. Otrok naj jo le izživi. Fantje se temu še posebej težko izognejo. Če mu boste stvar redno in odločno branili, potem bo to vedno prepovedan , a mikaven sad. Bolje taka igra v naravi, kot pa ure in leta preživeta ob računalniku in agresivnih virtualnih igrah. Seveda bo vaša razlaga o kavbojcih in Indijancih, pa partizanih zelo dobrodošla.

Naučite otroka odnosa do igrač

Pomembno je tudi, da otroka naučimo odnosa do igrače. Ni namreč vseeno, če ima otrok igrače polomljene, vržene v kot in polne prahu. Naučimo ga skrbeti zanje. Tako kot se bo naučil vesti do igrač, tako bo kasneje ravnal z ostalimi stvarmi. Vztrajajmo, da so igrače urejene in pospravljene, ko je manjši, mu pri tem pomagajmo. Večina otrok ima danes preveč igrač, zato se ne morejo odločiti, kaj bi počeli. Svetujemo, da polovico pospravite za kasneje, ko se bo otrok dolgočasil. Poskusite dati otroku manj igrač in več igre. To pomeni tudi vaš aktiven pristop. Čeprav ste utrujeni, se z njim vsaj pogovarjajte ali pa sedite ob njem, ko se igra. Vse to je bolje, kot pa da obsedi kot nepremičen kip pred televizijo ali računalnikom, ali pa sam v stajici, obkrožen s kupom »mrtvih« igrač.

Ustvarjalna igra je lahko tudi sprehod v naravo, nabiranje gob, izdelava piščalke iz mlade veje ali pa opazovanje mravljišča.

 

 

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več