Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Materino mleko je otrokova prva in najpomembnejša hrana, zato stroka priporoča uporabo materinega mleka. Če dojenje ni mogoče, pa to še ne pomeni, da se mora novorojenček odreči nektarju iz materinih prsi. V ljubljanski porodnišnici je na kliničnem oddelku za perinatologijo novopečenim mamicam na voljo mlečna kuhinja z laktarijem, v katerem si lahko matere izbrizgajo mleko in ga shranijo za svojega dojenčka, neutrudne sestre pa pod budnim očesom Marte Borštnar, dipl. med. sestre in IBCLC – mednarodno certificirane svetovalke za dojenje in vodje mlečne kuhinje z laktarijem, poskrbijo, da vsak otrok pride do svojih kapljic zdravja.

Avtorica: Anja Kuhar

Za katere matere pride v poštev uporaba laktarija? Kakšna je v njem vloga medicinskih sester?

V laktariju si izbrizgavajo mleko tiste matere, ki imajo otroke na intenzivnem oddelku, to pomeni, da so otroci nedonošenčki ali pa so bolni. Naša naloga je, da jih naučimo izbrizgavati svoje mleko na pravilen način, da se izognejo težavam z dojkami ter da je izbrizgavanje sterilno. Pomagamo jim, da osvojijo tehniko črpanja ter jih naučimo tudi pravilno uporabljati pripomočke ter pravilno označevati stekleničke, saj je razdeljevanje mleka individualno.

Sestre v laktariju pripravljamo obroke tudi za otroško intenzivno nego, to pomeni pripravo obrokov za vsakega dojenčka posebej, in sicer na tri ure. Pripravljamo tudi mlečno formulo za potrebe cele porodnišnice. Zjutraj dobimo naročilo in je pripravimo toliko, kot je potrebno.

Laktarij deluje že od ustanovitve ljubljanske porodnišnice. Je največji v Sloveniji, v trenutni obliki pa je tudi edini.

Kakšen je postopek izbrizgavanja mleka?

Izbrizgavanje mleka poteka na več načinov, in sicer ročno, baterijsko, električno ali kombinirano, biti pa mora redno, kar zagotavlja spodbujanje tvorbe mleka, izpraznitev prepolnih dojk in učinkovito odstranjevanje ter zbiranje mleka. Črpanje naj poteka čez dan na 2–3 ure, v podobnem ritmu kot otrokovo dojenje, ponoči pa naj mati počiva.

Kakšna priporočila veljajo za shranjevanje izbrizganega mleka?

Priporočila, ki se jih držimo mi, veljajo za hospitalizirane otroke in so strožja kot tista za zdrave. Držimo se torej pravila, da je sveže materino mleko v hladilniku uporabno do 48 ur, če ga v tem roku ne porabimo oziroma mama proizvaja več mleka, kot ga potrebuje njen otrok, ga zamrznemo in takšnega lahko hranimo tri mesece. Odmrznjeno je uporabno 24 ur, pri čemer pa ga ne segrevamo pod toplo vodo, saj ga moramo v tem primeru porabiti v enem obroku, pač pa ga odtajamo v hladilniku in ga uporabljamo cel dan.

Lansko leto sta bili v okviru dobrodelnih akcij v medijih odmevni donaciji dveh aparatov za potrebe mlečne banke. Kako daleč je danes njeno ustanavljanje in kam nas to umešča na evropskem zemljevidu?

Prva banka humanega mleka v Sloveniji je še vedno v postopku ustanavljanja, žal se je zavleklo pri adaptaciji, saj se je zataknilo pri financah. Imamo pa že analizator mleka, ki je pomemben za mlečno banko, ter pasterizator, s katerim bomo darovano mleko toplotno obdelali. Bodoče mlečne banke se zelo veselimo, čeprav je njeno ustanavljanje zahtevno in bo potrebnega precej dodatnega izobraževanja. To bo prva mlečna banka v Sloveniji, v Evropi pa obstaja 166 delujočih mlečnih bank in 12 v ustanavljanju (www.europeanmilkbanking.com).

Mlečna banka je banka, v katero matere s presežkom svojega mleka darujejo mleko za potrebe drugih otrok. Katerim pogojem pa morajo zadostiti darovalke?

Darovano mleko brezplačno prispevajo doječe matere, ki imajo več mleka, kot ga potrebuje njihov otrok. Zaradi nevarnosti prenosa okužb se morajo potencialne darovalke testirati na lues, HIV, HBV, HCV, HTLV1, 2. Prav tako ne smejo biti uživalke drog ali alkohola, vegetarijanke in ne smejo jemati zdravil.

Dokler nimamo mlečne banke, mamica, ki ima preveč svojega mleka, tega zaenkrat ne more donirati drugim materam?

Ne, zaenkrat ne, to bi bilo mogoče le v okviru mlečne banke. Zaenkrat lahko izbrizgano mleko uporabljajo le otroci svojih mater.

Humane mlečne banke mleko zbirajo, nadzorujejo, obdelujejo, shranjujejo in razdeljujejo. Postopek pasterizacije toplotno uniči mikroorganizme, banka pa jamči za varno uporabo mleka. Mleko iz mlečne banke ima veliko prednost pred adaptiranim kravjim mlekom.

 

Ne spreglejte

Do raka pljuč pride zaradi nenadzorovane rasti celic v dihalih. Najpogosteje je to v pljučih, redkeje se zgodi v sapnici
Preberi več
Probiotiki ABC
Naše črevesje ni le prebavni organ, temveč je del našega imunskega sistema, saj je odgovorno za kar 80 odstotkov naše
Preberi več
Atopijski dermatitis je kronična vnetna bolezen kože, kjer se pojavljajo srbeča, ekcematoidna žarišča po telesu. Poudariti je treba, da bolezen
Preberi več
Stres lahko opredelimo, kot vsako vrsto spremembe, ki povzroči fizično, čustveno ali psihološko obremenitev. Je odziv našega telesa na vse,
Preberi več
Prihod novorojenčka je izjemen dogodek, ki gotovo spremeni življenje in ritem družine. Starši se pripravijo nanj, a še vedno se
Preberi več
Je vaš vidi zamegljen ali neizostren? Se vam barve zdijo blede in neizrazite? Vam očala ne služijo več? Se vam
Preberi več
Urogenitalni raki se histološko zelo razlikujejo, to pomeni, da je patogenetski razvoj vsakega od njih različen. Tudi če rak izvira
Preberi več
Astma je ena najpogostejših kroničnih bolezni, ki prizadene tako otroke kot odrasle. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije na globalni ravni
Preberi več