Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Krči oziroma kolike so krčevita bolečina v trebuhu. Lahko se pojavijo že nekaj dni po rojstvu, ponavadi pa po 2–3 tednih. Ker dojenček  krčevito in neutolažljivo joka, se starši prestrašijo. Kolike ponehajo pri 3–4 mesecih, zato je to obdobje za starše precej stresno.

Avtor: Saša Vrbančič

Znaki oziroma simptomi

Dojenček neutolažljivo in glasno joka. Zaradi bolečine vleče kolena k sebi, ima vetrove in težko kaka. V obrazek je ves rdeč in stiska pesti. Med jokom, ki lahko traja tudi do 3 ure, hlastno išče bradavico ali dudo, ko pa jo enkrat ima, ga to ne zadovolji. Začasno mu odleže, če odvaja blato ali ‘podre kupček’.

Vzrok nastanka kolik še ni pojasnjen

Čeprav je medicina zelo napredovala in se v raziskave veliko vlaga, pa natančen vzrok kolik še ni pojasnjen. Zato lahko govorimo o več možnih vzrokih:

  • Dojenčkov prebavni sistem je zelo nerazvit, določene stvari iz mleka se težko popolnoma prebavijo, zato v črevesju nastajajo plini, ki povzročajo napihnjenost.
  • Otroka se prekomerno hrani.
  • Tehnika hranjenja ni ustrezna. Med hranjenjem večina dojenčkov hlastno pije in s tem požira tudi zrak. To povzroči napihnjenost in krče. Običajno se to zgodi pri hranjenju s stekleničko, kjer ima cucelj preveliko odprtino.
  • Prehrana doječe mamice je lahko prebogata z ogljikovimi hidrati.
  • Možne so tudi alergije na določeno hrano. Tukaj mislimo predvsem na tisto, ki jo uživa doječa mamica.

Nekatere raziskave so nakazale povezavo med kajenjem matere in kolikami, zato bo vsaka odgovorna mamica opustila to slabo navado. Vse, kar mamica zaužije, se namreč v otrokovo telo dovaja skozi mleko.

Kako lahko pomagamo?

Tako kot je vzrokov za kolike veliko, je tudi načinov za lajšanje in odpravljanje težav veliko. Najbolj vam bo pomagala potrpežljivost in tankočutnost za dojenčkove potrebe. Vsak dojenček potrebuje svoj način tolažbe.

Poskusite z zibanjem in nošenjem otroka v različnih položajih. Masirajte mu trebušček tako, da nežno krožite s konicami prstov v smeri urinega kazalca. Dajte ga v voziček in ga peljite na sprehod. Nekaterim pomaga vožnja z avtomobilom. Če dojite, se izognite kravjemu mleku vsaj za teden dni in opazujte reakcijo. Otroku ponudite otroški čaj iz komarčka, janeža in kumine. Ta pomaga pomiriti krče in odvajati črevesne pline.

Nekaterim dojenčkom pa  ne pomaga prav ničesar, zato je najbolje, da si prigovarjate, da bo najkasneje do konca 4. meseca starosti vse mimo in je edina rešitev čakanje, da minejo ‘zloglasni’ prvi trije ali štirje meseci.

Če vas zelo skrbi, se posvetujte s svojim pediatrom

Ta bo otročka natančno pregledal in izločil morebitne alergije ali resnejše bolezni. Opravil bo dodatne krvne preiskave, pregledal urin in blato, po potrebi pa naredil tudi endoskopsko preiskavo prebavil. Najpogostejše ugotovitve so povezane s preobčutljivostjo ali z alergijo na prehranske alergene. Večinoma so to alergeni beljakovine kravjega mleka ali jajc. Na srečo so alergije večinoma prehodne in jih odlično zdravimo z dietno prehrano.

Starši pogosto sprašujejo pediatra glede zdravljenja kolik z zdravili. Raziskave o učinkovitosti zdravil na kolike so pokazale, da gre za placebo učinek, kar pomeni, da ni dokazila o učinkovitosti zdravljenja.

Vedite pa, da preden bo vaš otroček shodil in prvič izrekel ‘mama’ ali ‘ata’, bodo kolike samo še oddaljen spomin.

Ne spreglejte

Na svetovni dan multiple skleroze (MS) konec maja je potekala novinarska konferenca, ki jo je organiziralo Združenje multiple skleroze Slovenije.
Preberi več
Vas nevzdržno boli glava, občutite močno kljuvanje in utripajočo bolečino? Velika verjetnost je, da vas pesti migrena. Gre za specifično
Preberi več
Kaj potrebuje vaša koža, če imate vitiligo, luskavico, suho kožo, ki poroženeva ali poškodovane, uničene nohte? Vsakdo potrebuje negovalno kozmetiko,
Preberi več
Počitnice so rezervirane, sedaj lahko le še odštevate dneve? No, ne popolnoma. Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine,
Preberi več
Tog občutek v sklepih? Nemirne noči, ker se nikakor ne morete namestiti v udoben položaj za spanje? So neprestane bolečine
Preberi več
Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več