Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Krči oziroma kolike so krčevita bolečina v trebuhu. Lahko se pojavijo že nekaj dni po rojstvu, ponavadi pa po 2–3 tednih. Ker dojenček  krčevito in neutolažljivo joka, se starši prestrašijo. Kolike ponehajo pri 3–4 mesecih, zato je to obdobje za starše precej stresno.

Avtor: Saša Vrbančič

Znaki oziroma simptomi

Dojenček neutolažljivo in glasno joka. Zaradi bolečine vleče kolena k sebi, ima vetrove in težko kaka. V obrazek je ves rdeč in stiska pesti. Med jokom, ki lahko traja tudi do 3 ure, hlastno išče bradavico ali dudo, ko pa jo enkrat ima, ga to ne zadovolji. Začasno mu odleže, če odvaja blato ali ‘podre kupček’.

Vzrok nastanka kolik še ni pojasnjen

Čeprav je medicina zelo napredovala in se v raziskave veliko vlaga, pa natančen vzrok kolik še ni pojasnjen. Zato lahko govorimo o več možnih vzrokih:

  • Dojenčkov prebavni sistem je zelo nerazvit, določene stvari iz mleka se težko popolnoma prebavijo, zato v črevesju nastajajo plini, ki povzročajo napihnjenost.
  • Otroka se prekomerno hrani.
  • Tehnika hranjenja ni ustrezna. Med hranjenjem večina dojenčkov hlastno pije in s tem požira tudi zrak. To povzroči napihnjenost in krče. Običajno se to zgodi pri hranjenju s stekleničko, kjer ima cucelj preveliko odprtino.
  • Prehrana doječe mamice je lahko prebogata z ogljikovimi hidrati.
  • Možne so tudi alergije na določeno hrano. Tukaj mislimo predvsem na tisto, ki jo uživa doječa mamica.

Nekatere raziskave so nakazale povezavo med kajenjem matere in kolikami, zato bo vsaka odgovorna mamica opustila to slabo navado. Vse, kar mamica zaužije, se namreč v otrokovo telo dovaja skozi mleko.

Kako lahko pomagamo?

Tako kot je vzrokov za kolike veliko, je tudi načinov za lajšanje in odpravljanje težav veliko. Najbolj vam bo pomagala potrpežljivost in tankočutnost za dojenčkove potrebe. Vsak dojenček potrebuje svoj način tolažbe.

Poskusite z zibanjem in nošenjem otroka v različnih položajih. Masirajte mu trebušček tako, da nežno krožite s konicami prstov v smeri urinega kazalca. Dajte ga v voziček in ga peljite na sprehod. Nekaterim pomaga vožnja z avtomobilom. Če dojite, se izognite kravjemu mleku vsaj za teden dni in opazujte reakcijo. Otroku ponudite otroški čaj iz komarčka, janeža in kumine. Ta pomaga pomiriti krče in odvajati črevesne pline.

Nekaterim dojenčkom pa  ne pomaga prav ničesar, zato je najbolje, da si prigovarjate, da bo najkasneje do konca 4. meseca starosti vse mimo in je edina rešitev čakanje, da minejo ‘zloglasni’ prvi trije ali štirje meseci.

Če vas zelo skrbi, se posvetujte s svojim pediatrom

Ta bo otročka natančno pregledal in izločil morebitne alergije ali resnejše bolezni. Opravil bo dodatne krvne preiskave, pregledal urin in blato, po potrebi pa naredil tudi endoskopsko preiskavo prebavil. Najpogostejše ugotovitve so povezane s preobčutljivostjo ali z alergijo na prehranske alergene. Večinoma so to alergeni beljakovine kravjega mleka ali jajc. Na srečo so alergije večinoma prehodne in jih odlično zdravimo z dietno prehrano.

Starši pogosto sprašujejo pediatra glede zdravljenja kolik z zdravili. Raziskave o učinkovitosti zdravil na kolike so pokazale, da gre za placebo učinek, kar pomeni, da ni dokazila o učinkovitosti zdravljenja.

Vedite pa, da preden bo vaš otroček shodil in prvič izrekel ‘mama’ ali ‘ata’, bodo kolike samo še oddaljen spomin.

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več