Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Krči oziroma kolike so krčevita bolečina v trebuhu. Lahko se pojavijo že nekaj dni po rojstvu, ponavadi pa po 2–3 tednih. Ker dojenček  krčevito in neutolažljivo joka, se starši prestrašijo. Kolike ponehajo pri 3–4 mesecih, zato je to obdobje za starše precej stresno.

Avtor: Saša Vrbančič

Znaki oziroma simptomi

Dojenček neutolažljivo in glasno joka. Zaradi bolečine vleče kolena k sebi, ima vetrove in težko kaka. V obrazek je ves rdeč in stiska pesti. Med jokom, ki lahko traja tudi do 3 ure, hlastno išče bradavico ali dudo, ko pa jo enkrat ima, ga to ne zadovolji. Začasno mu odleže, če odvaja blato ali ‘podre kupček’.

Vzrok nastanka kolik še ni pojasnjen

Čeprav je medicina zelo napredovala in se v raziskave veliko vlaga, pa natančen vzrok kolik še ni pojasnjen. Zato lahko govorimo o več možnih vzrokih:

  • Dojenčkov prebavni sistem je zelo nerazvit, določene stvari iz mleka se težko popolnoma prebavijo, zato v črevesju nastajajo plini, ki povzročajo napihnjenost.
  • Otroka se prekomerno hrani.
  • Tehnika hranjenja ni ustrezna. Med hranjenjem večina dojenčkov hlastno pije in s tem požira tudi zrak. To povzroči napihnjenost in krče. Običajno se to zgodi pri hranjenju s stekleničko, kjer ima cucelj preveliko odprtino.
  • Prehrana doječe mamice je lahko prebogata z ogljikovimi hidrati.
  • Možne so tudi alergije na določeno hrano. Tukaj mislimo predvsem na tisto, ki jo uživa doječa mamica.

Nekatere raziskave so nakazale povezavo med kajenjem matere in kolikami, zato bo vsaka odgovorna mamica opustila to slabo navado. Vse, kar mamica zaužije, se namreč v otrokovo telo dovaja skozi mleko.

Kako lahko pomagamo?

Tako kot je vzrokov za kolike veliko, je tudi načinov za lajšanje in odpravljanje težav veliko. Najbolj vam bo pomagala potrpežljivost in tankočutnost za dojenčkove potrebe. Vsak dojenček potrebuje svoj način tolažbe.

Poskusite z zibanjem in nošenjem otroka v različnih položajih. Masirajte mu trebušček tako, da nežno krožite s konicami prstov v smeri urinega kazalca. Dajte ga v voziček in ga peljite na sprehod. Nekaterim pomaga vožnja z avtomobilom. Če dojite, se izognite kravjemu mleku vsaj za teden dni in opazujte reakcijo. Otroku ponudite otroški čaj iz komarčka, janeža in kumine. Ta pomaga pomiriti krče in odvajati črevesne pline.

Nekaterim dojenčkom pa  ne pomaga prav ničesar, zato je najbolje, da si prigovarjate, da bo najkasneje do konca 4. meseca starosti vse mimo in je edina rešitev čakanje, da minejo ‘zloglasni’ prvi trije ali štirje meseci.

Če vas zelo skrbi, se posvetujte s svojim pediatrom

Ta bo otročka natančno pregledal in izločil morebitne alergije ali resnejše bolezni. Opravil bo dodatne krvne preiskave, pregledal urin in blato, po potrebi pa naredil tudi endoskopsko preiskavo prebavil. Najpogostejše ugotovitve so povezane s preobčutljivostjo ali z alergijo na prehranske alergene. Večinoma so to alergeni beljakovine kravjega mleka ali jajc. Na srečo so alergije večinoma prehodne in jih odlično zdravimo z dietno prehrano.

Starši pogosto sprašujejo pediatra glede zdravljenja kolik z zdravili. Raziskave o učinkovitosti zdravil na kolike so pokazale, da gre za placebo učinek, kar pomeni, da ni dokazila o učinkovitosti zdravljenja.

Vedite pa, da preden bo vaš otroček shodil in prvič izrekel ‘mama’ ali ‘ata’, bodo kolike samo še oddaljen spomin.

Ne spreglejte

V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več
prepoznajte KVČB
Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je imunsko pogojeno vnetje prebavnega trakta. Gre za kronično, napredujočo bolezen, ki ima različno dolga
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe, vezivno tkivo, mišice in kite. Pojavi se lahko v kateri
Preberi več
Slovenska tiskovna agencija je v sodelovanju s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo (L&L) v maju pripravila spletni dogodek L&L INFO
Preberi več
Sončenje in tudi vsakodnevni vpliv UV žarkov ima pomemben vpliv na zdravje in izgled vaše kože danes in čez  desetletja.
Preberi več
luskavica
Luskavica oziroma psoriaza je kronična vnetna bolezen kože. V nasprotju s prepričanjem nekaterih nikakor ni nalezljiva. Za njo zboli od
Preberi več