Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ocenjevanje stanja novorojenčka po porodu se izvaja od leta 1953 s točkovnim sistemom po Virginiji Apgar. Z oceno preverijo novorojenčkovo srčno akcijo, dihanje, vzdražljivost, mišični tonus ter barvo kože, in sicer eno in pet minut po rojstvu, po potrebi pa tudi deset minut po rojstvu. Ocena po Apgarjevi lestvici se uporablja kot pokazatelj stanja, v kakršnem stanju so novorojenčki, ko se rodijo, nikakor pa ta ocena ni kazalec, na katerega bi se lahko oprli, ko bi poskušali napovedati otrokov bodoči razvoj.

Avtor: Klavdija Škrbo Karabegović

 

Obrazložitev ocenjevanja

Zaradi potrebe po oceni stanja in napovedi preživetja novorojenčka po rojstvu je od leta 1953 v veljavi točkovni sistem po Apgarjevi lestvici. Po tem točkovnem sistemu ocenjujejo pet pomembnih življenjskih znakov novorojenčka, in sicer srčno akcijo, dihanje, vzdražljivost, mišični tonus in barvo kože. Vsakega od teh znakov se oceni z 0, 1 ali 2. Najvišja možna ocena je torej 10. Novorojenčka ocenjujejo eno in pet minut po rojstvu, po potrebi tudi deset ali petnajst minut po rojstvu. Čeprav v strokovni literaturi ni soglasja, pa nekako velja, da normalno oceno predstavlja seštevek točk, ki je enak ali višji od 7. Oceno pod 7 po petih minutah se upošteva kot eden izmed potencialnih dejavnikov tveganja.

 

Ocena novorojenčka po Apgarjevi lestvici
SRČNA AKCIJAČe je novorojenčkova srčna akcija nad 100, dobi oceno 2.

Vsaka novorojenčkova zaznana srčna akcija, ampak je pod 100, dobi oceno 1.

Če ni zaznati srčnega utripa, dobi oceno 0.

DIHANJEČe novorojenček redno in krepko joka, dobi oceno 2.

Če je dihanje prisotno, ampak je neredno in nezadostno, dobi oceno 1.

Če novorojenček ne diha, dobi oceno 0.

VZDRAŽLJIVOST Kako novorojenček reagira na zunanje dražljaje?Novorojenčka takoj po rojstvu stimuliramo k dihanju. Če ob drgnjenju po hrbtu ali podplatih krepko zajoka, dobi oceno 2. Če mu poskušamo očistiti dihalne poti in se brani ter kašlja, je tudi to pokazatelj dobre vzdražljivosti.

Če je katerikoli od teh novorojenčkovih odzivov slaboten, dobi oceno 1.

Če na vzdražljaje ni odziva, dobi oceno 0.

MIŠIČNI TONUS Prisotnost spontane motorike oziroma kako otroček giblje z okončinami.Če je novorojenček aktiven in živahen, dobi oceno 2.

Če le nekoliko pogiblje z okončinami, dobi oceno 1.

Če je novorojenček hipoton, ohlapen ter leži na podlagi, dobi oceno 0.

BARVA KOŽE

Če novorojenček ni bele rase, se ta življenjski znak točkuje po barvi sluznice.

Če je novorojenček rožnate oziroma rdeče barve, dobi oceno 2, vendar je takih živo rdečih otrok v prvi minuti po rojstvu zelo malo.

Če je novorojenček modrikast, dobi oceno 1.

Če je novorojenček bele barve, dobi oceno 0.

 

Točkovanje življenjskih znakov po Apgarjevi lestvici nam je pojasnila Helena Mole, dr. med., specialistka pediatrije, iz Enote za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov v Porodnišnici Ljubljana.

 

»Nivo zasičenosti hemoglobina s kisikom v prvih minutah po rojstvu raste počasi. V maternici so otroci modrikasti, ker imajo nižjo vsebnost kisika. Ravno prilagoditev na nižjo vsebnost kisika jim omogoča, da zmorejo porod in popadke. Če pa je novorojenček bel, je velikokrat prisotna tudi prizadetost cirkulacije in/ali dihanja in novorojenček praviloma potrebuje bolj agresivne ukrepe reanimacije. Prav tako je novorojenček, katerega koža je bele barve, pogosto tudi hipoton. Zelo redko je otrok samo bel, zraven pa zelo živahen,« pove še Moletova.

 

Ali je ocena lahko subjektivna?

Ocena po Apgarjevi lestvici ni popolnoma objektivna. Objektivna sta predvsem prva dva pokazatelja, torej srčna akcija in dihanje, ostali trije ocenjevalni znaki pa so bolj odvisni od subjektivne presoje ocenjevalca.

»Testirali so objektivnost ocenjevanja in ugotovili malenkostno razliko povprečne ocene, ki jo da babica, ki je ves čas prisotna pri porodu, ali porodničar, ki je poklican k bolj zahtevnemu porodu. Pediater ponavadi najbolj strogo oceni novorojenčka. Mnenja glede vzdražljivosti, mišičnega tonusa in barve kože so lahko pri istem primeru, a pri različnih ocenjevalcih različna. Nekaj subjektivnosti je pri ocenjevanju vedno prisotno. In še nekaj velja poudariti, na kar je opozorila že sama Virginija Apgar – ocena po Apgarjevi ni kazalec, na katerega bi se lahko oprli, ko bi poskušali napovedati nadaljnji otrokov razvoj. Omenjena ocena se danes uporablja kot pokazatelj stanja, v kakršnem so novorojenčki v prvih minutah po rojstvu,« pove o subjektivni presoji ocenjevalca Helena Mole.

 

Kaj vpliva na oceno?

Minute prilagajanja na življenje izven maternice so lahko zelo dramatične. Na to, kako se otroček neposredno po rojstvu prilagodi na življenje zunaj maternice, lahko vpliva dogajanje pred ali med porodom, zdravila, ki jih mama dobi med porodom, carski rez, dolg in utrujajoč porod, medenična vstava itd. Zaradi številnih vzrokov se lahko novorojenček počasneje prilagaja in posledično dobi nekoliko nižjo oceno po Apgarjevi. Nima kakšnih hujših okvar, ki bi pomembno vplivale na njegov razvoj, potreboval je le malo več časa in pomoči, da se je prilagodil na življenje zunaj maternice.

 

Ocena po Apgarjevi se torej uporablja kot pokazatelj, v kakšnem stanju so novorojenčki v prvih minutah po rojstvu, ne moremo pa iz te ocene napovedati, ali bo otrok imel kasneje npr. nevrološke težave in kako se bo razvijal. »Za to obstajajo bolj objektivni pokazatelji – laboratorijske in slikovne metode, kot so denimo določanje pH vrednosti popkovnične krvi, nivo laktata v krvi, ultrazvok glavice, magnetno resonančno slikanje glave in druge metode. V ta namen torej ne moremo uporabiti ocene po Apgarjevi. Se pa kot dejavnik tveganja upošteva oceno po petih minutah, če je nižja od 7. Takrat smo bolj previdni in otroka pozorneje spremljamo,« obrazloži Moletova. Vendar je tudi pri oceni 7 po petih minutah treba upoštevati še druge dejavnike. Novorojenček dobi oceno 6, vendar je to mogoče pripisati temu, da je mama med porodom prejela analgetik. Otroka imajo pod kontrolo, dokler se ne prilagodi povsem, vendar se ne pričakuje kakšnih posledic.

 

Na to, kako bo novorojenček ocenjen po Apgarjevi lestvici, vpliva tudi njegova gestacijska starost. Če je nedonošenček, je njegovo prilagoditveno obdobje nekoliko daljše. Srčna akcija in dihanje je lahko povsem primerno, a se pri ostalih treh točkah ocena velikokrat nagiba proti 1. Nedonošenčki tudi pogosteje potrebujejo bolj agresivne ukrepe oživljanja.

 

Citati (1):

»Na to, kako se novorojenček neposredno po rojstvu prilagodi na življenje zunaj maternice lahko med drugim vpliva dogajanje pred ali med porodom, zdravila, ki jih mama dobi med porodom, carski rez, dolg in utrujajoč porod, medenična vstava itd.«

 

Citati (2):

»Ocena po Apgarjevi se torej uporablja kot pokazatelj, v kakšnem stanju so novorojenčki v prvih minutah po rojstvu, ne moremo pa iz te ocene napovedovati, ali bo otrok imel kasneje npr. nevrološke težave in kako se bo razvijal. Za to obstajajo bolj objektivni pokazatelji – laboratorijske in slikovne metode, kot so denimo določanje pH vrednosti popkovnične krvi, nivo laktata, ultrazvok glavice, magnetno resonančno slikanje glave in druge metode.«

 

December, 2009

Ne spreglejte

Beseda alergija izhaja iz grščine in pomeni “reagirati drugače”. Alergija je preobčutljivostna reakcija  telesa na določeno snov - alergen. Reakcijo
Preberi več
Pri hepatobiliarnih rakih gre za raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov. V jetrih se lahko pojavita dve obliki raka:
Preberi več
Poznamo veliko vrst revmatskih bolezni. Med seboj se razlikujejo po simptomih, znakih, bolezenskem dogajanju, diagnostiki in zdravljenju. Pri skoraj vseh
Preberi več
Zobni aparat invisalign
Čudovit nasmeh lahko postane tudi eden vaših najboljših atributov, ki vam dvigne samozavest in poskrbi, da se boste dobro počutili
Preberi več
Multipla skleroza je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Gre za propadanje ovojnice živčnih vlaken, vzroki za to bolezen
Preberi več
Črevesje je zelo kompleksen organ in obsega celo mrežo živčnih celic. To omrežje je po svoji zgradbi prav tako zapleteno
Preberi več
Poporodno obdobje je za žensko čas, v katerem se srečuje z vrsto sprememb. Telo je v stanju preobrazbe in iskanju
Preberi več
Nova normalnost, v kateri živimo danes, pred nas postavlja velik izziv. Življenjski tempo postaja vse hitrejši in vsak dan se
Preberi več