Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ugotovitev dioptrije na pregledu že dolgo ni več lepotna ‘smrtna obsodba’. Čeprav je danes na trgu na voljo obilica čudovitih okvirjev, so določene subkulture nošnjo očal naredile še posebej modno. Ker pa so  očala včasih moteča, še posebno pri športnih aktivnostih, nekateri pa si z njimi tudi niso všeč, so nam že dolgo časa na voljo udobne, zanesljive in varne kontaktne leče. Njihova uporaba je preprosta, nošenje še bolj. Kakšne leče poznamo, na kaj moramo biti pazljivi pri uporabi leč, kako je z barvnimi lečami in še več, ve povedati optik Dejan Rugel iz Optike Rugel, ki že osemnajst let skrbi za ostrejši vid svojih strank.

Avtor: Anja Kuhar

 

Kakšne vrste leč poznamo?

Poznamo mehke, poltrde in trde leče, v zadnjem času pa se večinoma uporabljajo mehke. Časovno gledano poznamo enodnevne, 14 dnevne, mesečne, polletne, enoletne, dvoletne. Trenutno gre trend v smeri leč, ki jih nosimo krajši čas, večinoma to pomeni 14-dnevne leče, v porastu pa je tudi upraba enodnevnih. Te so tudi očem najbolj prijazne, vsak dan sveže, ni treba uporabljati dodatnih tekočin, res pa je, da so malce dražje kot ostale.

 

Poleg korekcijskih poznamo še terapevtske in barvne leče. Kako je s tem pri nas?

Nekaterim pacientom zdravnik predpiše terapevtske leče, ki jih nosijo ves čas, razen ponoči, in s tem ustavljajo napredovanje dioptrije. Kar pa se barvnih leč tiče, poznamo take z dioptrijo in brez, se pa te leče uporablja bolj za videz, npr. prireditve in podobno. Preden uporabniku prodamo barvne leče, mu priporočimo testne. Tako dejansko preizkusimo, kako bodo barvne leče videti na uporabniku. Svetujemo mu tudi okulistični pregled, poleg tega pa ga brezplačno naučimo, kako se z lečami ravna. Ker nega leč zahteva določen čas, se velik odstotek uporabnikov premisli. Ampak moramo vedeti, da si barvne leče ljudje kupujejo za na zabave, kjer so najslabši pogoji za leče, še posebej pred časom, ko se je po lokalih še kadilo. Takrat gre najhitreje kaj narobe, zato je nujno, da zna človek ravnati z njimi. Mi jih sicer prodajamo, vendar odsvetujemo, da bi se jih nosilo stalno, saj so slabše kakovosti kot navadne leče, večje so in imajo slabšo prepustnost kisika.

 

Od česa pa je odvisna prepustnost kisika in katere leče so najbolj prepustne?

To je odvisno od materiala leče, načeloma pa imajo leče s krajšo življenjsko dobo večjo prepustnost kot tiste z daljšo, saj mora biti slednja malo debelejša. Mehke leče so iz silikon hidrogela, modernega, udobnega, tankega materiala, ki vsebuje vlažilce ter omogoča visoko prepustnost kisika. Izbira pa je vedno zelo individualna in prilagojena uporabniku.

 

Beležimo porast uporabe leč, katere njihove prednosti očali bi izpostavili?

Očala so bolj neudobna, človeka ovirajo pri gledanju levo, desno, predvsem pri ukvarjanju s športom. Uporaba mehkih leč danes omogoča sproščeno ukvarjanje s kontaktnimi športi, zato jih veliko prodamo športnikom. Očala lahko tiščijo in se premikajo, se pa tudi rosijo, česar pri lečah ni. Glavna prednost ob pravilni uporabi leč je prav ta, da lahko človek vidi enako kot tisti, ki dioptrije sploh nima.

 

Kakšna je pravilna uporaba leč?

Tu se mi zdi zelo pomembno izpostaviti, da je obvezno treba nositi tudi očala. Če želimo uspešno dolgotrajno nositi leče, je priporočljivo, da dva dneva na teden nosimo očala, da se oko ‘nadiha’. Dovolj je, če si leče odstranimo, ko pridemo iz službe, in si za nekaj ur nadenemo očala, to nam zagotavlja dolgoročno uspešnost pri nošenju leč.

 

Na kaj moramo paziti pri uporabi in čiščenju leč?

Ker se na leče med nošenjem nabirajo obloge, jih moramo redno čistiti z univerzalnimi tekočinami vsakič ob koncu dneva, pri čemer moramo tekočino vsakokrat zamenjati. Tudi če se leča umaže, jo očistimo s tekočino, ki opravi hitro čiščenje že v 10–15 minutah, za res temeljito čiščenje pa potrebuje 6 ur. Paziti moramo tudi na dolžino uporabe, da dnevno ne presežemo priporočljivih 10–14 ur, čeprav je čas nošenja zelo individualen, ter da leč ne nosimo dlje, za kolikor so predpisane.

 

Za koga leče niso primerne, jih komu odsvetujete?

Nošnje leč ne bi odsvetoval, vendar so leče manj primerne za tiste, ki imajo izredno suhe oči, čeprav v tem primeru težavo rešujemo z umetnimi solzami. Ljudje zelo različno prenašajo leče, nekatere že po uri, dveh leče motijo, drugi jih lahko nosijo cel dan, pa se jih sploh ne zavedajo.

Pred prvo uporabo kontaktnih leč se obvezno naročimo na pregled pri očesnem zdravniku, ki bo naredil nekaj meritev, kot so ukrivljenost in diameter kontaktnih leč, pregledal bo zdravstveno stanje očesa itd. Na ta način izključimo možne bolezni, ki bi preprečevale nošnjo leč ter se dolgoročno izognemo težavam in okvaram vida.

 

Nekateri ljudje leče tako dobro prenašajo, da z njimi celo spijo. Če sva omenila, da mora oko dihati, stroka verjetno ne priporoča spanja z lečami?

Ne, spanje z lečami odsvetujemo. Pred leti je bilo to področje precej neurejeno, ljudje so z lečami tudi spali, poznam primere, ko so nosili 14-dnevne leče stalno po 2–3 mesece, kar se je odrazilo z vnetji. Zadnjih nekaj let redkeje prihaja do težav, saj se leče prodajajo dosledno po škatlicah, poudarjamo pa tudi pomembnost nošenja očal. Ta morajo biti vedno na prvem mestu, šele potem pridejo leče, saj se vsakemu uporabniku lahko vnamejo oči. Veliko je primerov, ko ljudje sploh nimajo para očal. Ko se jim vnamejo oči, leče še naprej nosijo, takrat pa pride do večjih poslabšanj.

 

Do kakšnih nevšečnosti in poškodb pa lahko pride ob nepravilni uporabi leč?

Kot sva že omenila, lahko ob nepravilni in predolgi nošnji pride do vnetij oči. Če teh ne zdravimo pravilno ali pravočasno, lahko na očeh pustijo brazgotine. In če je to v vidnem polju, se tega načeloma ne da popraviti, človek vidi nekakšne sence, pikice. Mi ogromno delamo z lečami, pa je takšnih primerov izredno malo. Tudi primerov, da bi se uporabnik sam poškodoval z nohtom, je zelo malo, saj organiziramo uvajanje na licu mesta ob prisotnosti zdravnice. Sam delam že 15 let, pa se še nikoli ni zgodilo, da bi se kdo poškodoval. Ravno zato vztrajamo na tem, da vsakega, ki pri nas kupi leče, tudi naučimo pravilne uporabe. Vsak si jih mora vsaj enkrat dati v oko in jih odstraniti.

 

Ali lahko leče nosijo tudi otroci?

Seveda, specialist okulist oceni, ali je to primerno. Otroci lahko že od 8., 9. leta starosti naprej nosijo leče. Polagamo pa staršem na srce, da poskrbijo za higieno pri nošnji leč ter da jih otroci ne nosijo predolgo.

 

Čeprav leče ponujajo tudi delno UV-zaščito, stroka verjetno vseeno priporoča uporabo sončnih očal?

Seveda, čeprav leče ponujajo UV-zaščito in preprečujejo prenos UV-žarkov, niso zadostna zaščita, saj ne pokrijejo celega očesa, zato moramo čez leče nositi še dobra sončna očala, tako zaradi zaščite pred UV-žarki kot tudi zaradi zaščite pred vetrom.

 

 

Julij – avgust, 2012

Ne spreglejte

Beseda alergija izhaja iz grščine in pomeni “reagirati drugače”. Alergija je preobčutljivostna reakcija  telesa na določeno snov - alergen. Reakcijo
Preberi več
Pri hepatobiliarnih rakih gre za raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov. V jetrih se lahko pojavita dve obliki raka:
Preberi več
Poznamo veliko vrst revmatskih bolezni. Med seboj se razlikujejo po simptomih, znakih, bolezenskem dogajanju, diagnostiki in zdravljenju. Pri skoraj vseh
Preberi več
Zobni aparat invisalign
Čudovit nasmeh lahko postane tudi eden vaših najboljših atributov, ki vam dvigne samozavest in poskrbi, da se boste dobro počutili
Preberi več
Multipla skleroza je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Gre za propadanje ovojnice živčnih vlaken, vzroki za to bolezen
Preberi več
Črevesje je zelo kompleksen organ in obsega celo mrežo živčnih celic. To omrežje je po svoji zgradbi prav tako zapleteno
Preberi več
Poporodno obdobje je za žensko čas, v katerem se srečuje z vrsto sprememb. Telo je v stanju preobrazbe in iskanju
Preberi več
Nova normalnost, v kateri živimo danes, pred nas postavlja velik izziv. Življenjski tempo postaja vse hitrejši in vsak dan se
Preberi več