Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Če nas očala motijo, se ukvarjamo s športom, bi morda želeli delovati manj strogo, celo lepše, lahko razmislimo o nakupu kontaktnih leč. Na trgu jih je malo morje. Barvne, mehke, poltrde, tedenske, dnevne … So vse primerne za nas? Jih lahko, ne da bi odšli na pregled k strokovnjaku, preprosto kupimo prek spleta? O nošenju kontaktnih leč, ki je za marsikoga vsakdanja rutina, smo se pogovarjali z optometristom, dr. Matjažem Mihelčičem.

Avtorica: Andreja Hergula

 

Kakšna je običajno reakcija, ko si oseba prvič nadene kontaktno lečo?

Če govorimo o najpogosteje predpisanih mehkih kontaktih lečah, so ljudje običajno presenečeni, da jih ne motijo toliko, kot so si predstavljali. Lečam se lažje prilagodijo ženske, saj so se navajene ličiti okrog oči in imajo temu primerno znižano občutljivost očesa. Ko na oko vstavimo lečo, se na njem spremeni marsikaj, saj gre za neke vrste tujek. Spremenita se sestava in kislost solze ter napetost vek. Ko se to unese, je že čez dvajset minut občutek neprimerno boljši – seveda v primeru, da je leča prilagojena očesu, prave velikosti, krivine, materiala.

So leče primerne za vse?

Leče so primerne čisto za vse napake vida, tako za pluse, minuse, kot tudi za astigmatizme, (»cilindre«). Običajne leče so glede dioptrije in oblike dobavljive v omejenem naboru parametrov. Seveda pa se lahko izdelajo poltrde in mehke leče z vsemi neobičajnimi parametri. Zanimivo je, da lahko naredimo lečo, primerno tudi za minus 30, s 7 dioptrij cilindra. Za take razmere lažje izdelamo lečo kot očalna stekla.

Se oko lahko prilagodi, če nekaj časa nosimo leče, nekaj časa pa očala?

Na začetku menjava vsekakor predstavlja manjši šok. Pri visoko kratkovidnih osebah z večjimi dioptrijami je težava, da je z lečo vse videti bliže, poleg bližinskega vida pa se spremeni tudi globinski vid. Po prvem mesecu privajanja pa ljudje teh težav ne zaznavajo več.

Tisti pa, ki so več let nosili samo leče, in morajo zaradi kakšne komplikacije spet preiti na očala, imajo večje težave. Sploh ljudje z visoko dioptrijo. Niso namreč več vajeni popačenja, ki ga naredijo očala, zato jih lahko boli glava, slika se jim premika. Kdor torej nosi leče, mora občasno nositi tudi očala. Tisti, ki leče z očali zamenjujejo nekajkrat na teden, nimajo težav.

Slišali smo že za mehke in trde leče. Kaj je razlika med njimi?

Trdih praktično ni več. Poltrde leče so primerne za ljudi, ki imajo zelo visoke dioptrije ali velike cilindre, in za tiste, ki bi radi imeli večžariščne, torej istočasno za blizu in daleč. Na te leče se je sicer težje navaditi, a na dolgi rok je komplikacij manj, še zlasti ne prihaja do infekcij. Poltrde leče so posebej primerne za tiste, ki imajo neregularne, torej nepravilno zakrivljene roženice. Te leče privedejo do roženice več solze, več kisika in s tem je roženica bolj preskrbljena z naravnimi učinkovinami. Poltrde leče so letne in dvoletne.

Bolj priporočate tedenske, mesečne ali morda dnevne leče?

V rizičnih okoljih (veter, prah, morska voda) priporočamo enodnevne leče. Tudi za alergike, ki jih pogosto sploh ne morejo nositi, so boljše, če sploh kakšne, enodnevne leče. Za tiste, ki jih nosijo vsak dan in ki imajo zmerne dioptrije (do plus ali minus 8), so dvotedenske in mesečne leče dobra izbira.

Je res, da naj bi že dojenčki smeli nositi leče?

Tako je, v teoriji bi jih smeli nositi že dojenčki od nekaj mesecev starosti naprej. V praksi pa mora biti za to dober razlog, to je npr. po operaciji prirojene sive mrene, kjer ostane dioptrija izredno velika, ali pa v primeru, da gre za zelo veliko razliko v dioptriji levega in desnega očesa. Očala teh razmer ne korigirajo preveč dobro.

Pri osnovnošolskih otrocih pa je verjetno glavni faktor higiena, kajne?

Pri otrocih na začetku osnovne šole moramo pogledati, ali je otrok dovolj odgovoren, da bo z lečami lepo ravnal, to je glavni kriterij. Oko in roženica sta v tem obdobju izoblikovana kot pri odraslem, solza pa je boljša, kot bo kadar koli v življenju. Če higiena ni zadostna, lahko pride do infekcij.

Priporočate spanje s kontaktnimi lečami?

Na trgu je sicer precej leč, ki so registrirane za nošenje ponoči, saj imajo veliko prepustnost za kisik. A zadnje ni edini kriterij. Poltrda leča ima malo nižjo nominalno prepustnost za kisik, a solza od strani prinese toliko več kisika, da je roženici boljše. Čez noč solza stoji pod lečo, zato se, posebno pri mehkih lečah, poveča nevarnost infekcije. Tu visoka prepustnost za kisik skoraj nič ne pomaga. Zato nošenje leč ponoči vsekakor odsvetujemo.

Kaj pravite o barvnih lečah, ki si jih zaradi novodobnih estetskih razlogov ljudje vstavljajo v oko?

Strokovnjaki jih ne maramo preveč, izjema so protetične leče, kjer npr. naredimo šarenico z zenico, ki pacientu manjka. Kozmetične barvne leče so večinoma narejene iz slabših materialov kot običajne prozorne leče. Znano je, da tisti, ki nosijo barvne leče in nimajo dioptrije, z lečami ravnajo bistveno slabše.

Koliko ur na dan lahko nosimo leče?

Odvisno od očesa, stanja roženice. Vsem svetujemo, da uro pred spanjem lečo umaknejo z oči, da lahko oko z mežikanjem izmenja povrhnjico roženice, ki je bila pred tem zaščitena, zakrita z lečo. Tako lahko lizocim, naravni protibakterijski encim opravi svoje delo, veke pa z mežikanjem odstranijo celice, ki so čez dan odmrle pod lečo.

So kakšne novosti na trgu, ki jih priporočate?

Moderne silikon-hidrogelne leče, narejene so stare že desetletje. Da so te leče res postale najpogosteje predpisane leče, pa je trajalo še kar nekaj let. Alternativa pri poltrdi leči je skleralna, velika leča, ki je videti nekoliko strašljivo, a  je udobnejša kot mala leča. Primerna je za zelo suhe oči, za roženice izrazito nepravilnih oblik in velike dioptrije po operacijah. Novost je tudi multifokalna poltrda leča, ki je primerna za več razdalj hkrati, uporablja se po 45. letu starosti. Obstaja pa tudi hibridna leča iz izboljšanega materiala, ki je v središču poltrda, okrog pa mehka.

So leče primerne za nošenje v starosti?

Poltrde leče ljudje nosijo z razlogom, lahko jih uporabljajo tudi do 80. leta ali dlje. Mehkih leč pa zaradi slabše kakovosti solze po 65. letu marsikdo ne more več nositi.

Mnogo ljudi jih neha nositi iz nepojasnjenih razlogov, nekateri od njih sploh ne odidejo na pregled, da bi videli, kaj je narobe. Kupijo jih po spletu, izberejo neustrezno obliko ali velikost, ko pa nastopijo težave, jih nehajo nositi. Posledice pa lahko čutijo vse življenje. Na pregledu lahko strokovnjak določi obliko, material, velikost, tip in vrsto leče. Le tako je zagotovljeno dolgotrajno varno nošenje leč.

 

Ste vedeli, da … podatki iz leta 2010 kažejo, da delež kratkovidnih med novodobnimi Eskimi, starimi od 21 do 28 let, ki so sprejeli sodobnejši slog življenja, znaša kar 88 odstotkov! Starejši Eskimi, starejši od 50 let, ki so se bolj držali izročila, pa sploh niso kratkovidni – niti eden. (Moderna doba je s seboj prinesla naprezanje pogleda, stres, zaležanost, pomanjkanje D-vitamina. Vsi ti faktorji vplivajo na razvoj kratkovidnosti.)

Ste vedeli, da … imajo mlajši ljudje lahko precejšnjo plus dioptrijo, ne da bi vedeli za to. Slabo vidijo šele, ko so utrujeni, včasih pa jim stalno naprezanje oči povzroči glavobole ali dvojni vid.

 

April 2017

Ne spreglejte

V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več