Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Beta-(1,3/1,6)-D-glukan je polisaharid iz kvasovk, ki ga imunski sistem prepoznava kot lastnega, zato ima pomembno vlogo pri obrambnem mehanizmu. Glede na razpoložljive podatke so bile v preteklosti narejene številne raziskave, ki so pokazale pozitiven učinek beta glukana. Kje se ta sploh nahaja, kakšni so dejanski učinki in kaj sploh pomeni 1,3/1,6, si lahko preberete v nadaljevanju.

Avtorica: Katja Štucin 

 

Kaj pravzaprav pomeni (1,3/1,6)?

Laični uporabnik se bo najprej vprašal o nenavadnem imenu. Številke v oklepaju pojasnjujejo samo kemično sestavo beta glukanov. Njihov vpliv na imunski sistem je namreč odvisen ravno od njihove konformacijske kompleksnosti. Višja kot je kompleksnost, močnejši je imunomodulatorno in protirakavi učinek. Beta glukan sicer uvrščamo med vlaknine, za katere je značilna beta (1-3) glikozidna kemijska vez med glukoznimi enotami. Glede na izvor v njih najdemo tudi druge glikozidne vezi, tudi tipa beta (1-6). Kemična sestava je zelo pomembna s stališča njihovih fizikalnih lastnosti in same biološke vloge v telesu.

Kje se nahaja?

Beta glukan se nahaja v celični steni kvasovk (Saccharomyces cerevisiae) in bakterij ter predstavlja specifičen vpliv na klinično modulacijo imunskega odgovora. Beta glukan je sicer prisoten v glivah ter lišajih pa tudi morskih algah in rastlinah (ječmen, oves …). Prav beta glukani, ki so izolirani iz ječmena in gob, naj bi uspešno zniževali nevarnost ateroskleroze in srčno-žilnih bolezni, saj vežejo holesterol in žolčne kisline in s tem zmanjšajo njihovo absorpcijo in posledično njihovo koncentracijo v krvi. Moč ga je najti tudi v raznovrstnih prehranskih dopolnilih, ki jih sicer navadno priporočajo ob virusnih ter bakterijskih okužbah, še posebej če se te ponavljajo, in pa tudi ob antibiotičnih terapijah. Ob tem se priporočajo individualno glede na posamezne potrebe posameznika.

Kakšni so učinki?

Beta glukan dokazano poveča aktivnost fagocitoze, to je celični proces, pri katerem tuje delce, ki so vdrli v telo, in zelo majhne delce hrane požrejo in razgradijo fagociti in vpliva na stimulacijo protivnetnih citokinov ter povečanje pretoka celic imunskega sistema proti patogenom. Beta glukan je najbolj uporabljen pri respiratornih infekcijah in pri bakterijskih, virusnih ter glivičnih infekcijah. Posledično lahko izpostavimo, da se ga lahko uporablja za zdravljenje imunosti oziroma krepitev imunskega sistema, zniževanje holesterola, saj preprečujejo absorpcijo holesterola iz hrane v želodcu in črevesju, pomagajo pa tudi pri alergijah, prehladih, gripah, celo proti staranju …  Ker so beta glukani pretežno neprebavljivi, olajšajo peristaltiko, izboljšajo črevesne težave in pomagajo pri zaprtju. Včasih ga predpisujejo ljudem za preprečevanje okužb po operacijah. Na splošno bi namreč lahko rekli, da beta glukan ubija bakterije v krvi in pomaga preprečiti okužbe.

 

December 2017