Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

V primerih, ko ženska po spolnem odnosu ni prepričana, ali je prišlo do zanositve ali ne, ne želi pa zanositi, lahko uporabi nujno kontracepcijo ali jutranjo tabletko, ki jo je treba zaužiti v 72 urah po spolnem odnosu. V večini primerov tabletka prepreči nezaželeno zanositev.

 

Jutranja tabletka, ki je znana tudi pod imeni nujna ali urgentna kontracepcija, postkoitalna tabletka, tabletka dan potem, pkk ali morrning-after-pill, je posebna oblika nujne kontracepcije, ki je namenjena preprečitvi zanositve po nezaščitenem spolnem odnosu ali v primeru nezanesljive kontracepcijske zaščite. Napravljena je iz hormona, ki v 72 urah po spolnem odnosu prepreči neželeno nosečnost.

Avtor: Katja Mohorič

 

Kdaj jo uporabiti?

Nujno kontracepcijo je primerno uporabiti v primerih, ko ima ženska spolni odnos, ne želi pa zanositi. Na primer: če ima spolni odnos brez kontracepcijske zaščite, če pozabi zaužiti kontracepcijsko tableto in je bila zamuda daljša od najdaljše še sprejemljive zamude, če se med spolnim odnosom pretrga kondom, če zdrsne, je nepravilno odstranjen ali nepravilno uporabljen, če se boji, da ji je izpadel maternični vložek, če se diafragma premakne ali prezgodaj odstrani, če se boji, da metoda prekinjenega spolnega odnosa ni bila uspešna ali če ima spolni odnos v plodnih dneh, uporablja pa metodo varnih dni, ter v primeru posilstva. Ženska jo lahko uporabi v kateremkoli delu menstruacijskega ciklusa.

 

Kako po uporabi?

Če pride do uporabe, je priporočljivo, da ženska uporablja pri spolnih odnosih do naslednje menstruacije pred neželeno nosečnostjo pregradno zaščito, npr. kondom, diafragmo ali spermicid. Naslednja menstruacija običajno nastopi v predvidenem času ali nekaj dni kasneje in je lahko močnejša kot običajno. Včasih se zgodi, da nujna kontracepcija, čeprav je precej učinkovita, ne deluje. V primeru, da menstruacija zakasni za več kot pet dni, naj ženska s testom za ugotavljanje nosečnosti preveri, ali ni morda noseča. Do danes ni znano, da bi imela jutranja tabletka kakšne kontraindikacije. Po njeni uporabi pa je priporočljivo, da se ženska z zdravnikom posvetuje o novi ali prilagojeni metodi redne zanesljive kontracepcije.

Kako je s tem pri nas?

Kakšne so oblike nujne kontracepcije pri nas, smo povprašali doc. dr. Bojano Pinter, dr. med., specialistko ginekologije in porodništva z Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani.

 

 

Kakšne oblike nujne kontracepcije so pri nas trenutno na voljo?

V Sloveniji je na voljo hormonska nujna kontracepcija Norlevo, ki jo ženske starejše od 16. let lahko kupijo v lekarnah brez recepta, mlajše od 16. let pa za nakup potrebujejo beli (samoplačniški) zdravniški recept, ki ga napiše zdravnik ginekolog ali drug osebni zdravnik. Na recept je ne voljo tudi kombinirana hormonska nujna kontracepcija s tabletami stediril-m ali rigevidon. Kot nujna kontracepcija se lahko uporabi tudi maternični vložek z bakrom.

                                                                      

Kakšne so razlike med njimi?

Nujna kontracepcija Norlevo ima najmanj stranskih učinkov (zelo redko bruhanje, redko slabosti) in je dostopna v lekarnah brez recepta za ženske, starejše od 16. let. Vzame se dve tableti naenkrat, učinkuje pa do 72 ur po nezaščitenem odnosu. Kombinirana hormonska nujna kontracepcija ima več stranskih učinkov, treba je imeti recept in vzeti najprej štiri tablete, čez 12 ur še štiri, vendar vse v roku 72 ur po spolnem odnosu. Maternični vložek je učinkovit, če ga vstavimo v času 120 ur – 5 dni – po odnosu, nato pa lahko ostane dolgotrajna, celo večletna zaščita.

 

Gre v primeru uporabe nujne kontracepcije oz. jutranje tabletke za splav?

Hormonska nujna kontracepcija prepreči sproščanje jajčeca in ovulacijo, da ne pride do oploditve. Maternični vložek kot nujna kontracepcija lahko prepreči vgnezditev zarodka, vendar to ni splav.

 

November, 2008