Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Zdravila, ki jih lahko kupimo v lekarni brez recepta, so še vedno zdravila, ravno tako kot tista, ki so dostopna samo na zdravniški recept. To pomeni, da imajo opravljene vse potrebne raziskave, ki zagotavljajo njihovo kakovost, varnost in učinkovitost. Prav tako pa to pomeni tudi, da moramo biti pri njihovi uporabi enako pazljivi kot pri uporabi zdravil na recept. Za razliko od slednjih so zdravila brez recepta ponavadi dosegljiva v manjših odmerkih, saj so namenjena zdravljenju blažjih težav brez posveta z zdravnikom. Z zaužitjem manjšega dnevnega odmerka je nekoliko manjše tudi tveganje za morebitne neželene učinke. Pri vseh zdravilih, tako tistih na recept kot tistih brez recepta velja, da lahko sami s pravilnim jemanjem veliko pripomoremo k temu, da bo zdravljenje z njimi varno in da bodo zares delovala v skladu s svojim namenom.

Avtor: Vlasta Žvikart Zaveri, mag. farm., Lekarna Ljubljana

 

Zdravilo mora biti izdelano po posebej določenih predpisih, kar pomeni, da mora proizvajalec upoštevati natančno določen postopek njegove izdelave, hkrati pa morajo biti zagotovljeni vsi ostali pogoji glede ustreznosti osebja, prostorov, vhodnih surovin in vseh ostalih za izdelavo potrebnih pripomočkov. Razvoj zdravila poteka v več fazah in vključuje t.i. predklinične raziskave (ko zdravilo še ni na tržišču) in t.i. klinična testiranja (spremljanje pojava neželenih učinkov na ljudeh). Pravimo, da je zdravilo kakovostno, varno in učinkovito, če ustreza vsem zahtevam, ki jih določajo in preverjajo ustrezne ustanove. Kakovost zdravila je posledica ustreznega postopka njegove izdelave, varnost morajo zagotavljati predklinične študije, učinkovitost pa klinične. Ustanovi, ki vrednotita in nadzirata zdravila za humano in veterinarsko uporabo, sta: v Ameriki FDA (Food and Drug Administration) in v Evropski skupnosti EMEA (European Agency for the Evaluation of Medicinal products). V Sloveniji je za zdravila pristojna Agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (ARSZMP), ki med drugim izdaja dovoljenja za promet z zdravilom, objavlja sezname v Sloveniji registriranih zdravil, pripravlja Register zdravil Republike Slovenije itd. Velja, da tudi o statusu zdravil brez recepta odločajo zgoraj omenjene agencije.

 

Poraba zdravil na recept je pri nas precejšnja

Še vedno med ljudmi velja prepričanje, da bi morala biti zdravila brezplačna. A pri manjših in prehodnih težavah lahko sami poiščemo pomoč v lekarni, saj bi nas tudi zdravnik v tem primeru poslal v lekarno, ne da bi nam predpisal recept. Zdravila, dostopna v lekarni brez recepta, imenujemo tudi OTC-zdravila. Ime izhaja iz angleškega izraza over-the-counter, kar z drugimi besedami pomeni ‘v prosti prodaji’. Ta zdravila so namenjena samozdravljenju, lajšanju bolezenskih težav brez obiska zdravnika, če so težave blage in prehodne oz. ne trajajo predolgo časa. Če jemljemo zdravila brez zdravniškega posveta (prav bi bilo, da bi jih po nasvetu farmacevta) prevzemamo nase večji del odgovornosti za svoje zdravje.

 

Kako se med seboj razlikujejo zdravila (torej tudi tista brez recepta) in prehranska dopolnila? Zdravilo mora biti strogo preverjeno, kar se tiče kakovosti, varnosti in učinkovitosti. Namenjeno je preprečevanju bolezni in bolezenskih stanj. Za razliko od zdravil pa prehranska dopolnila ne zdravijo, pač pa le dopolnjujejo vsakdanjo prehrano, kar izhaja že iz njihovega imena. Sicer mora biti tudi na prehranskem dopolnilu jasno navedena kakovostna in količinska sestava ter priporočen dnevni odmerek, ki se ga ne sme prekoračiti. Veljajo pa za zdravila veliko strožji zakonodajni kriteriji, kar se tiče na embalaži navedenih sestavin kot za prehranska dopolnila.

 

Glede navodil za uporabo, ki so priložena vsaki škatlici zdravila (ne pa tudi prehranskega dopolnila), veljajo tako za zdravila na recept kot zdravila brez recepta strogi predpisi, ki so v obeh primerih tako rekoč enaki. Še zlasti pri zdravilih, dostopnih v prosti prodaji, je nadvse pomembno, da bolnik ta navodila pazljivo prebere in jih tudi upošteva. Ljudje v navodilu za uporabo najpogosteje preverimo le način uživanja in neželene učinke, ponavadi pa preskočimo vsa ostala pomembna poglavja, se pravi, čemu je zdravilo namenjeno in kako deluje, nato sledi poglavje o medsebojnih vplivih zdravila, njegovih kontraindikacijah (kdaj zdravila ne smemo jemati), ponavadi pa se ne ustavljamo niti pri posebnih opozorilih. Pri zdravilih moramo vedno paziti na rok uporabe in pravilno shranjevanje.

Namen navodila za uporabo je, da ga torej pazljivo preberemo, v primeru kakršnihkoli nejasnosti pa vprašamo zdravnika ali farmacevta. Navodilo vedno shranjujmo v škatlici, saj se dostikrat zgodi, da čez čas nismo več prepričani, čemu je kakšno zdravilo namenjeno. Pri jemanju zdravil brez recepta je pomembno, da jih jemljemo po nasvetu farmacevta in ne na pamet (ali ker nam je zdravilo posodil prijatelj). Bodimo vedno prepričani, za kakšen namen se zdravilo uporablja. Prav tako ne jemljimo več različnih zdravil za isti namen. Tudi pri jemanju oz. nakupu zdravil brez recepta je pomembno, da v lekarni povemo, katera zdravila oz. prehranska dopolnila že jemljemo, saj se lahko tudi pri jemanju zdravil brez recepta pojavijo neželeni učinki zaradi medsebojnih vplivov z ostalimi učinkovinami.

 

Zanimivost 

Med ljudmi je razširjeno prepričanje, do so zdravila, ki se jih lahko kupi brez recepta, v primerjavi zdravili na recept neškodljiva in da se nanje ne moremo navaditi, zato jih pogostokrat uporabljajo v prevelikih odmerkih ali predolgo časa. Zdravila brez recepta so večinoma namenjena kratkotrajnemu lajšanju težav. Če se težave v nekaj dneh ne izboljšajo, je potreben obisk pri zdravniku. Še zlasti prihaja do nepravilne uporabe zdravil pri odvajalih in analgetikih.

 

Zanimivost

Težave, primerne za samozdravljenje brez posveta z zdravnikom, so na primer: blage do zmerne bolečine (npr. glavobol), prehlad, gripa, prebavne težave. Vedno moramo razumno presoditi, kdaj in koliko časa so omenjene težave še primerne, da jih lajšamo brez zdravniške pomoči.

 

Citati

»Za razliko od zdravil pa prehranska dopolnila ne zdravijo, pač pa le dopolnjujejo vsakdanjo prehrano, kar izhaja že iz njihovega imena.«

 

 

December, 2010