Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Žolčni kamni in žolč

V poprazničnem času nas je morda žolčnik spomnil na to, da smo jedli preveč: preveč težke in mastne hrane, alkohola in kave mu namreč ne prija. Sicer pa žolčnik z žolčem opravlja pomembno funkcijo pri prebavljanju hrane, predvsem maščob. Ko imamo težave z njim, so vzrok največkrat žolčni kamni, polipi žolčnika in redkeje rak žolčnika.

Avtorica: Maja Korošak  

Doc. dr. Jurij Janež, dr. med., s Kliničnega oddelka za abdominalno kirurgijo, UKC Ljubljana, nam je podrobneje razložil funkcije žolča in žolčnika v telesu, kakšne težave lahko povzroča ter kako se te težave zdravijo.

Žolč se tvori v jetrih in se potem prek žolčnih izvodil shranjuje v žolčnik in od tam teče naprej v dvanajstnik in tanko črevo. Kot pove naš sogovornik, ima več funkcij, pomemben je pri presnovi hrane, ki jo zaužijemo, predvsem pri presnovi maščob, nevtralizira delovanje želodčnega soka, tako da ta, ko prehaja v tanko črevo, ni kisel in zato ne poškoduje črevesne sluznice. Sodeluje tudi pri uničevanju bakterij in virusov ter s tem vpliva na ohranjanje stalne črevesne flore, potreben pa je tudi za absorpcijo vitaminov, aminokislin in maščobnih kislin, ki v vodi niso topne. Žolčnik pa je organ v obliki majhne vrečice, v njem se shranjuje žolč. Ko hrano zaužijemo, se sproščajo določeni hormoni, ki delujejo kot stimulans in povzročijo krčenje žolčnika, iz katerega se potem še dodatno izloča žolč v črevo.

Kamni večinoma ne delajo težav

Kakšne težave so povezane z žolčnikom? Dr. Jurij Janež: »Najpogostejša težava so žolčni kamni, ki jih ima po nekaterih podatkih okoli 10 % odraslih. Odkrijemo jih naključno ob preventivnem ultrazvočnem pregledu. Večinoma ljudem ne povzročajo težav. Ocenjuje se, da bo le 20 % ljudi z naključno odkritimi žolčnimi kamni v 15 letih imelo z njimi težave.«

Kakšni pa so žolčni kamni? »Žolčni kamni so lahko različno sestavljeni, lahko so holesterolni, ti so najpogostejši, pigmentni ali mešani. Žolčni kamni so lahko tudi zelo različnih velikosti, nekateri so zelo drobni in jim rečemo žolčni pesek. Kot rečeno, pri večini ljudi žolčni kamni ne povzročajo težav, pravimo, da so asimptomatski. Najpogostejše težave, povezane z žolčnimi kamni, so žolčne kolike, to pomeni, da gre za napade bolečin pod desnim rebrnim lokom, ki lahko trajajo kratek čas ali tudi nekaj ur. Običajno po tem času popustijo. Fiziološko se te bolečine pojavijo zato, ker kamen zapre izvodilo žolčnika in ob krčenju žolčnika žolč ne more odtekati iz žolčnika in to občutimo kot bolečino.«

Bolečina se običajno pojavi v desnem zgornjem predelu trebuha, lahko tudi v »žlički« in se širi proti hrbtu. Čeprav se imenuje kolika, je bolečina običajno stalna, traja lahko eno uro ali več in nato postopoma izzveni. Bolečino lahko spremljata slabost ali bruhanje. Nastane ob kontrakcijah žolčnika ob tem, ko kamni zaprejo žolčno izvodilo iz žolčnika. Pogosto je sprožilni dejavnik obrok mastne hrane.

Vnetje žolčnika, polipi in rak

»Druga težava, ki jo povzročajo žolčni kamni, je torej vnetje žolčnika. Lahko pride tudi do zamašitve žolčnih izvodil, lahko pa žolčni kamni privedejo tudi do vnetja trebušne slinavke, vendar je to redek zaplet. Vnetje žolčnika se, sicer redko, lahko pojavi tudi brez prisotnosti kamnov, temu se strokovno reče akalkulozni holecistitis. Pojavi se predvsem pri kritično bolnih bolnikih po večjih operacijah, ko dlje časa niso normalno hranjeni skozi usta, temveč prejemajo hranilne snovi v žilo. V tem primeru se žolč zadržuje v žolčniku in ta je nazadnje povsem napolnjen z žolčem, včasih to lahko privede tudi do vnetja,« pojasnjuje dr. Janež.

Naslednja težava so polipi v žolčniku. Povsem jasnega vzroka za nastanek polipov ne poznamo. Najverjetneje pa je to kombinacija dedne nagnjenosti, sestave žolča in prehrane.

Rak žolčnika je redka bolezen. Kateri so dejavniki tveganja za nastanek tega raka? »Pogosto se razvije pri bolnikih, ki imajo velike žolčne kamne ali večje polipe žolčnika ali tako imenovani porcelanast žolčnik. Ženske zbolevajo pogosteje kot moški, najpogosteje zbolevajo ljudje nad 70 let. Dokler se rak ne razširi skozi steno žolčnika, ne povzroča nobenih težav. Takrat se pojavijo simptomi, ki pa so neznačilni: bolečine v zgornjem delu trebuha, bruhanje, slabost, hujšanje, koža bolnikov lahko porumeni. Rak žolčnika ima zelo slabo prognozo in je ozdravljiv le v začetni fazi bolezni.«

Zdravljenje

Kot pove dr. Janež, se težave z žolčnikom lahko rešujejo konservativno, to pomeni brez operacije ali pa z operacijo. »Večino operativnih posegov danes opravimo laparoskopsko – kirurg operira skozi majhna vstopna mesta na trebušni steni s pomočjo kamere, ki sliko prenaša na zaslon. Okrevanje je tako precej hitrejše in bolnik običajno zapusti bolnišnico že drugi dan po operaciji. V določenih primerih pa je še vedno treba izvesti klasično operacijo.«

Če žolčni kamni ali polipi ne povzročajo nobenih težav, operacija ni potrebna. »Operacija pa je potrebna pri bolnikih, pri katerih se ugotovi ‘porcelanast žolčnik’, to so kamni, večji od treh centimetrov, in tudi v primeru če je poleg kamna v žolčniku prisoten tudi polip žolčnika. Operacija je potrebna tudi, če žolčni kamni povzročajo pogoste napade bolečin ali povzročijo vnetje bodisi žolčnika bodisi trebušne slinavke ali če so polipi večji od enega centimetra (v tem primeru povečujejo tveganje za razvoj rakave bolezni),« pojasnjuje dr. Janež in dodaja, da se pri vnetju žolčnika ali žolčnih izvodil pri zdravljenju uporabljajo tudi antibiotiki, včasih se vnetje lahko pozdravi že samo z njimi.

»Za žolčne kamne obstajajo zdravila, ki naj bi preprečevala njihov nastanek, vendar pa za zdaj ni zdravil, ki bi kamne stopila ali razgradila, ko se ti že pojavijo. Operacijo svetujemo tudi takrat, ko žolčni kamni zaidejo v žolčevod in ga včasih tudi zamašijo. Operacija je edina mogoča metoda zdravljenja tudi v primeru raka žolčnika in še to le v zgodnji fazi,« še pojasni dr. Janež.

Pri boleznih žolčnika svetujejo tako imenovano žolčno dieto, ki vsebuje kar se da malo mastne hrane. Prav mastna hrana je pogost sprožilni dejavnik za pojav žolčnih kolik. Dieta je pri nekaterih uspešna, pri drugih pa spet ne, pove naš sogovornik.

Življenje brez žolčnika

Kaj pomeni za bolnika to, da nima več žolčnika? »Spremeni se obtok žolča v telesu. Žolč gre iz jeter po žolčnih vodih v dvanajstnik in nato naravnost v tanko črevo. Žolčne kisline se v črevesu absorbirajo nazaj v kri in potujejo ponovno nazaj v jetra. Bolnikom svetujemo, da prvi mesec po operaciji uživajo žolčno dieto, kasneje pa se telo prilagodi na spremenjeno kroženje žolča in žolčnih kislin. Večinoma bolniki potem živijo brez kakšnih večjih težav, tudi jedo večinoma lahko običajno hrano. V jetrih namreč pride do zmanjšanega izločanja žolča zaradi tega, ker ni več rezervoarja, kjer bi se odvečni žolč shranjeval.«

Kako lahko sami preprečimo nastanek žolčnih kamnov? Dr. Jurij Janež: »Sami ne moremo veliko narediti, razen tega, da se zdravo prehranjujemo. Pojavnost žolčnih kamnov je odvisna predvsem od sestave žolča, od prehrane in od dedne nagnjenosti. Pogosteje se žolčni kamni pojavljajo pri ženskah.«

Ženski spol je pomemben dejavnik tveganja: ženske od 30. in 40. leta imajo žolčne kamne trikrat pogosteje kot moški, po 60. letu starosti se to razmerje spremeni: le še za 20 % pogosteje. Kamni pogosto nastanejo med nosečnostjo in hitro izgubo telesne teže – posebno so nevarne shujševalne diete z zelo nizkim vnosom kalorij. Žolčni kamni se s starostjo pojavljajo pogosteje, povezani so tudi z nekaterimi boleznimi (sladkorna bolezen, jetrna ciroza, določena zdravila).

Debeli ljudje tvegajo več: žolčne kamne imajo trikrat pogosteje.

Žolčna dieta

Prepovedana živila: zelo mastno meso, ribe, perutnina, gos, puran, raca, jetra, slanina, ledvica, konzervirano meso; kvašeno testo, žganci, svaljki; rumenjak, polnomastno mleko, smetana; jedi z veliko olja, masti, margarine, masla, majoneze, ocvrte jedi; vsa peciva in torte z veliko maščobe in jajc; suho sadje, orehi, lešniki, mandlji; vse ostre začimbe.

Priporočena živila in pijače: kruh, žitni izdelki, riž, krompir, testenine brez jajc; razne vrste pustega mesa, maščobe le do dopustne količine; posneto mleko; zelenjava (kuhana in surova, sveža in mlada), stročnice v majhnih količinah, dobro kuhane in pretlačene; sladkor, med, marmelada, pecivo z malo maščobe (pudingi, sadne torte, keksi …); sadje in kompoti.

ABC

A Žolč ima številne pomembne funkcije v telesu.

B Če žolčni kamni ali polipi ne povzročajo težav, operacija ni potrebna.

C  Po odstranitvi žolčnika se telo prilagodi na spremenjeno kroženje žolča in žolčnih kislin.