Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Trebušna slinavka ali pankreas je majhen podolgovat organ prebavnega trakta in leži za želodcem pod stensko potrebušnico. Ima dve glavni nalogi: endokrino – proizvaja pomembne hormone (inzulin, glukagon,somatostatin,…), ki jih izloča v krvni obtok, in eksokrino – izdeluje prebavne encime, ki jih izloča v dvanajstnik skozi pankreasov vod, ki se združi z žolčevodom in tam se sreča s hrano. Glavni prebavni encimi – amilaza, lipaza in tripsin/himotripsin – so pomembni pri razgradnji hrane. Normalno delovanje trebušne slinavke omogoča prebavo hrane brez večjih in trajnih težav. Problem nastane, ko je izločanje encimov zaradi različnih bolezenskih vzrokov zmanjšano ali celo onemogočeno.

Kakšni so vzroki in posledice premajhnega izločanja encimov in kakšne so možnosti za uspešno zdravljenje, nam je razložil doc. dr. Aleš Tomažič, dr. med., specialist kirurg gastroenterolog.

Avtor: Saša V.

 

 

Bolezenske spremembe slinavke so tiste, ki otežujejo izločanje prebavnih encimov. Katere vrste sprememb ločimo in kaj so najpogostejši vzroki?

Glavna delitev obsega: akutne pankreatitise, kronične pankreatitise in pa tumorje, ki nastanejo na slinavki. Pri akutnem in kroničnem pankreatitisu sta vzroka pri veliki večini obolelih dva: alkoholizem in zvišan holesterol v krvi, pridružujejo pa se jima še žolčni kamni, če se ti zagozdijo v žolčevodu. V redkih primerih lahko povzročijo vnetje tudi okužbe z nekaterimi virusi, poškodbe, operacije trebušne slinavke ali žolčevodov ter nekatera zdravila.

 

Kako občutimo premajhno izločanje prebavnih encimov?

Težave občutimo kot tiščanje v trebuhu, napihnjenost, spahovanje, po trebuhu se nam glasno pretakajo sokovi, naše odvajanje blata je pogostejše, tekoče, smrdeče. Lahko nam je tudi slabo, hujšamo in posledica tega je podhranjenost.

 

Je to že čas za obisk zdravnika?

Vsi ti znaki so zadosten vzrok za obisk zdravnika. Ta se bo na podlagi znakov in morebitnih prejšnjih znakov, ki bi kazali na obolenje trebušne slinavke, odločil, da nas napoti k specialistu. Specialist bo glede na opravljene preiskave določil diagnozo. Potrebne preiskave so običajno laboratorijski izvid, pregled blata na prebavljenost in slikovne diagnostične metode, kot sta ultrazvok in CT.

 

Kaj pomeni za človekov organizem, če pride do zmanjšane sposobnosti izločanja prebavnih sokov?

Ta bolezenski proces se imenuje eksokrina insuficienca pankreasa. Zaradi bolezenskih sprememb v slinavki le-ta ne more v zadostni meri izločati prebavnih encimov v dvanajstnik. Zaradi tega je najbolj motena presnova maščob, saj presnavljajo ogljikove hidrate in beljakovine tudi drugi črevesni encimi. Pomanjkanje prebavnih sokov se pojavi šele takrat, ko je okvarjena več kot polovica trebušne slinavke. Ko recimo slinavka deluje le še 20-odstotno, je mogoče le izločanje inzulina, ne pa tudi izločanje prebavnih sokov.

 

Kaj povzroči eksokrino insuficienco trebušne slinavke?

Kot že rečeno, je glavni razlog dolgotrajnega kroničnega vnetja trebušne slinavke prekomerno uživanje alkohola. Eksokrina insuficienca pa je posledica dolgotrajnega oziroma kroničnega vnetja. V Evropi je Finska dežela, kjer oboli 23 ljudi na 100.000 prebivalcev, v Švici recimo  le 1,6 človeka na 100.000 prebivalcev. Ker smo Slovenci po porabi alkohola blizu Fincem oz. kar v samem svetovnem vrhu, lahko sklepamo, čeprav nimamo opravljenih teh meritev, da je stanje podobno. To je zagotovo dovolj močan razlog, da je pametno pogledati, koliko popijemo. Tudi staranje je eden od vzrokov zmanjšanega izločanja encimov. Na funkcionalno pomanjkanje encimov pa lahko vplivajo tudi nekatere poškodbe, vnetja, operativni posegi na želodcu, žolčevodih, jetrih in trebušni slinavki.

 

Kako poteka zdravljenje eksokrine insuficience trebušne slinavke?

Najprej skušamo odpraviti vzrok težav. Poleg opustitve mastne hrane je najpomembnejša popolna opustitev alkohola. Ker gre za pomanjkanje encimov, je treba le-te nadomestiti z nadomestnimi, predvsem s tistimi, ki nadomeščajo lipazo in amilazo. Eno takih zdravil je kreon. Zdravila je treba jemati stalno.

 

Ali je bolezen popolnoma ozdravljiva?

Večinoma je bolezen nepopravljiva. Možnost popolne ozdravitve obstaja pri blagem akutnem ali kroničnem vnetju ali če uspešno odstranimo majhen tumor.

 

Kakšno preventivo priporočate?

Najboljša preventiva je skoraj nična raba alkohola in primerna, nemastna, uravnotežena prehrana. Res je, da na nekatere vzroke obolenja nimamo vpliva, saj jih tudi ne poznamo. Ko enkrat pride do tega, da je treba kronično nadomeščati prebavne encime, je treba bolnika usmerjati k pravilni sestavi živil in obrokov, vpeljati red v prehrano, opozoriti na nepotrebnost uživanja mastne hrane in poudariti pomembnost rednega in pravilnega jemanja prebavnih encimov.

 

November, 2010

Ne spreglejte

Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več