Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Za nami je veseli december, ki ga mnogi, predvsem mladostniki, izkoristijo kot izgovor za pijančevanje. Žal je včasih le-to prekomerno, tako da se zabava nazadnje konča na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana. Kako poteka sprejem, pomoč, okrevanje in še kaj, smo povprašali doc. dr. Anamarijo Meglič, dr. med.

 

Avtorica: Katja Štucin

 

 

V kakšnem stanju so mladi, ki jih pripeljejo k vam zaradi prevelike količine popitega alkohola? Koliko promilov alkohola v krvi imajo v povprečju?

Opite mladostnike navadno pripeljejo reševalci. So nezavestni, nekateri tudi odzivni le na bolečinske dražljaje, velikokrat so podhlajeni, pobruhani in pomočeni. Nekateri so agresivni, se otepajo in nekontrolirano vpijejo. V krvi imajo večinoma med 1 in 2 promila alkohola, izjemoma več.

Kako oskrbite mladega posameznika, ki ga pripeljejo v močno vinjenem stanju?

Najprej ocenimo življenjske funkcije, dihanje, srčni utrip, krvni tlak in stanje zavesti. Potrebni so urgentni ukrepi, kot je preprečenje vdihanja izbljuvkov, nastavitev žilnega pristopa, vzdrževanje življenjskih funkcij, nadomeščanje tekočin in postopnega segrevanja. Ob tem iščemo znake poškodbe ali zlorabe. Vsak zastrupljenec zahteva individualen pristop, odvisen od svojega stanja.

Opitost gre torej z roko v roki z drugimi poškodbami, ki nastanejo denimo med pretepom, padci, prometnimi nesrečami, itd. Kakšne primere beležite?

Vedno iščemo zunanje znake poškodb. Največkrat gre za odrgnine ali udarce ob padcu, manj pogosto za znake poškodbe glave, ko moramo s slikovnimi preiskavami izključiti npr. možgansko krvavitev. Posebej pozorni smo na znake možne spolne zlorabe, ki jih neredko ugotavljamo pri dekletih.

So katere med storitvami, ki jih morate izvesti, ko se trudite pomagati zelo opitemu mladostniku, plačljive?

Opite mladostnike večinoma obravnavamo kot zastrupljene z alkoholom – obravnavo krije ZZZS.

Ali ob sprejetju mladostnika na kliniko obvestite starše oz. odgovorne osebe?

Vedno obveščamo starše, če nam le uspe pridobiti telefonsko številko. Najpogosteje jo najdemo v imeniku mladostnikovega mobitela. V času silvestrovanja velikokrat starši niso dosegljivi do jutra ali še naslednjega dne. Kadar mladostnike pripeljejo iz dijaškega doma in starši niso dosegljivi, obvestimo vzgojitelja v domu. Neredko mora biti osebje posebej iznajdljivo, da najdemo svojce.

Presnova alkohola je pri ljudeh različna. Od česa je odvisna in kako lahko mladostnik prepozna svojo mejo?

Pri vsakem človeku je presnova alkohola različna, odvisna od telesne mase, deleža maščob v telesu, želodčne vsebine v času opijanja in številnih drugih dejavnikov. Zanesljivo so mladi, ki prvič pijejo alkohol, zanj dovzetnejši in že pri manjših količinah pride do izrazitih vplivov na vedenje in zavest. Pri nekaterih lahko pride do opitosti že po nekaj požirkih tekile. Le z zdravim odnosom do uživanja alkohola, katerega mladostnika naučijo starši, lahko le-ta prepozna mejo med dobrovoljnostjo ter lažjimi in hujšimi znaki opitosti.

Najbrž je največji naval tovrstnih primerov v veselem decembru. Se glede na vaše izkušnje število takšnih primerov iz leta v leto zmanjšuje ali povečuje? Koliko primerov obravnavate letno?

Letno obravnavamo celo okrog 100 primerov. Največ opitih sprejemamo med znanimi glasbenimi dogodki, kot je ljubljanski Ritem mladosti, Žur z razlogom v Tivoliju in v času silvestrovanj. Zaradi ozaveščanja javnosti o naraščanju števila opitih mladostnikov v zadnjih letih bomo morda opažali trend upadanja števila sprejemov.

Kako je s starostno strukturo primerov, ki jih topogledno zdravite? So med njimi že osnovnošolci? Kakšna je povprečna starost?

Med opitimi mladostniki so tudi osnovnošolci zadnjih razredov, največ pa je srednješolcev, deklet med 13. in 14. letom in fantov okrog 15. leta.

Lahko za konec še enkrat opozoriva vse mlade bralke in bralce, kakšne so možne posledice uživanja alkohola?

Pri mladostnikih ne moremo govoriti o znakih kronične zlorabe alkohola, kot je okvara jeter in podobno. Huda posledica uživanja alkohola pri mladih so predvsem dogodki, ki se lahko zgodijo zaradi nenadzorovanega vedenja sicer urejenih, lepo vzgojenih in v šoli uspešnih učencev. Ob uživanju alkohola postanejo nekritični in počnejo reči, ki jih sicer ne bi upali. Lahko so telesno nasilni do okolice, glasno preklinjajo, obležijo v izbruhanini na tleh, opotekajoče po cesti lahko povozijo. Večina jih sočasno kadi marihuano, zaužijejo druge droge ali se dekleta prepustijo spolnim odnosom, katerim se v treznem stanju verjetno ne bi. Kasneje ko se streznijo, se teh dejanj sramujejo. Posledic prometne nezgode, neželenih spolnih odnosov ali le občutkov krivde se ne da izbrisati, lahko jih le preprečijo, če na zabavah skrbijo za to, da se ne opijejo.

Januar 2015

 

Ne spreglejte

V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več
prepoznajte KVČB
Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je imunsko pogojeno vnetje prebavnega trakta. Gre za kronično, napredujočo bolezen, ki ima različno dolga
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe, vezivno tkivo, mišice in kite. Pojavi se lahko v kateri
Preberi več
Slovenska tiskovna agencija je v sodelovanju s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo (L&L) v maju pripravila spletni dogodek L&L INFO
Preberi več
Sončenje in tudi vsakodnevni vpliv UV žarkov ima pomemben vpliv na zdravje in izgled vaše kože danes in čez  desetletja.
Preberi več
luskavica
Luskavica oziroma psoriaza je kronična vnetna bolezen kože. V nasprotju s prepričanjem nekaterih nikakor ni nalezljiva. Za njo zboli od
Preberi več