Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
zloraba drog med mladostniki

V današnjem svetu so nelegalne droge široko dostopne in posledično predstavljajo pereč družbeni problem. Verjetno ni starša, ki ga ne bi potihoma skrbelo, da bi se jim njegov otrok preveč približal. Prav je, da vemo, kako so nelegalne droge videti, kateri so pripomočki, ki v otrokovi sobi nakazujejo na morebitno zlorabo, ter ob kakšnem obnašanju otroka bi jih moralo zaskrbeti.

Da bi starši mirneje spali, smo se obrnili na Gregorja Dularja, sodelavca v programu za otroke in mladostnike Društva Projekt Človek, ki se ukvarja s problematiko zasvojenosti.

Avtorica: Anja Kuhar

MARIHUANA

Kanabinoid marihuana je verjetno najbolj razširjena nelegalna droga. Pridobiva se iz indijske konoplje, snov, ki povzroča omamljenost, pa imenujemo THC (9-delta tetrahidrokanabinol).

Oblika in vonj

Dular pove, da marihuano starši najlažje prepoznajo kot zelene posušene vršičke, ki med prsti pustijo masten občutek. Substanca ima specifičen, oster vonj, ki spominja na borovce in ga človek težko spregleda, tudi če ga ne prepozna.

Marihuana se lahko uživa v obliki kajenja cigaret, zaužije pa se lahko tudi v obliki piškotov in mlečnega napitka. Poznamo tudi hašiš, smolasti izcedek iz listov kanabisa, ki je rjave barve, bolj ali manj trd in spominja na plastelin ali mehko plastiko. V primeru, da starši v mladostnikovi sobi najdejo vrečko posušenih vršičkov, obstaja zelo majhna verjetnost, da je to kaj drugega kakor marihuana ali po domače ‘trava’.

Pripomočki

Prvo opozorilo staršem naj bo pojav papirčkov za kajenje oziroma rizel v otrokovi sobi, pravi Dular, saj njihova prisotnost kaže na to, da otrok nekaj kadi. Na marihuano nakazujejo predvsem velike rizle, ki se uporabljajo zgolj za kajenje marihuane, medtem ko se majhne uporabljajo predvsem za kajenje tobaka (čeprav tudi nad slednjim starši navadno niso navdušeni).

Kot naslednji dejavnik prepoznavanja kajenja marihuane pri najstniku Dular omenja raztrgane škatlice običajnih cigaret, saj se karton uporablja za izdelavo filtrov za ‘joint’. V enako kategorijo prepoznavanja sodi tudi prisotnost pip in praznih plastenk z vodo (pogovorno ‘bang’). Starše opozarja tudi na pozornost v primeru, da bi v otrokovi sobi našli kapljice za oči (če težav z očmi nima), saj služijo saniranju značilne rdečine oči, ki spremlja kajenje marihuane.

Prepoznajte svojega najstnika

Najstnika pod vplivom marihuane ni težko prepoznati, pravi Dular. Največji indikatorji so seveda pordele oči, povečan apetit in želja po sladkem, izbruhi smeha, zmedenost, preskakovanje misli, pa tudi globoki filozofski izpadi. Učinek omamljenosti traja približno 4 ure.

Ne le za zlorabo marihuane, pač pa tudi za zlorabo vseh drugih nedovoljenih substanc velja splošen indikator, in sicer izogibanje očesnemu kontaktu. Dular razloži, da ima večina ljudi, ki nekaj skrivajo, občutek, da jim skrivnost piše na čelu, zato imajo podzavestno občutek nelagodja.

HALUCINOGENE GOBE

Halucinogene, psihoaktivne, čudežne ali nore gobe so droga, ki glede na razširjenost tesno sledi marihuani. Poznamo dva tipa gob, in sicer rodu psylocibe ter rodu amanita. Po učinku jih delimo na smejalne ter na psihedelične.

Oblika in vonj

Psihoaktivne gobe so po svoji biološki sestavi dejansko gobe, ki rastejo večinoma v Mehiki, navaja Dular, ki pove, da so videti kot krhlji posušenega sadja brez posebnega vonja. Uživa se jih lahko surove, pravi, vendar jih zaradi njihovega grenkega in neprijetnega okusa pogosto dajejo v čaj ali jih uporabljajo v obliki kompota. Tako je tudi njihova absorpcija lažja, saj tekočina hitreje prehaja preko želodčne stene, same gobe pa so težje prebavljive.

Prepoznajte svojega najstnika

Človek, ki je zaužil halucinogene gobe, ima, kot da vedeti že beseda sama, halucinacije. Dular omenja dve kategoriji, in sicer privide (videnje likov, pošasti) ter razdvajanje od telesa v vzporedni svet. Opozarja, da je tovrstno stanje potencialno nevarno, saj lahko človek postane nevaren tako sebi kot drugim, zaradi česar navadno ljudje jemljejo gobe v skupinah. Smejalne gobe pa sprožijo nezaustavljivo, histerično smejanje.

Dular navaja, da poleg opisanih učinkov ob jemanju psihoaktivnih gob pri človeku pride do razširitve zenic in oči samih. Učinek obojih gob se začne približno pol ure po zaužitju, traja pa približno 8 ur.

Kot zanimivost naj povemo, da so gobe iz rodu amanita popolnoma legalne in se jih lahko prosto kupi.

EKSTAZI

Ekstazi, imenovan tudi plesna droga, spada v družino amfetaminov, njegovo uživanje pa sproža prekomerno sproščanje nevrotransmiterjev (predvsem serotonina), kar privede do povečanega delovanja osrednjega živčnega sistema.

Oblika in vonj

Ekstazi se običajno pojavlja v obliki tabletk, pove Dular, ki starše opominja, da obstaja le majhna možnost, da bi tovrstno drogo našli pri svojem najstniku. Je namreč droga za enkratno konzumacijo, v nasprotju z denimo marihuano, ki jo imajo najstniki običajno shranjeno v večjih količinah.

V primeru, da bi starši pri svojem najstniku našli večjo količino tabletk, naj bo to znak za rdeči alarm, saj obstaja velika verjetnost, da je v igri tudi prekupčevanje, opozori Dular.

Prepoznajte svojega najstnika

Obstaja zelo majhna verjetnost, da se bo najstnik s sobotnega izhoda domov vrnil pod vplivom te droge – ta namreč deluje celo noč, ki jo najstnik navadno preživi ali prepleše zunaj. Dular staršem svetuje, naj bodo vseeno pozorni na široko razširjene zenice in pospešeno znojenje, hiperaktivnost, evforičnost, odsotnost lakote, prekomerno izražanje naklonjenosti in iskanje telesnega dotika (čeprav običajno ne staršev).

Omamljanju z ekstazijem običajno sledi »moralni maček«, ki ga spremljajo občutki nelagodja, tesnobnosti, depresivnega razpoloženja, pa tudi motnje spanja in paranoidne epizode. Telo namreč ni sposobno pravočasno nadomestiti vseh zalog serotonina, ki se ob uživanju ekstazija porabljajo.

HEROIN

Heroin sodi v skupino opiatov, katere najvidnejša predstavnika sta heroin in morfij, pridobivajo pa se iz spalnega maka (papaverum somniferum).

Oblika

Heroin se na tržišču pojavlja v obliki rjavkastega praška, ki se ga lahko uživa intravenozno, lahko pa se ga tudi kadi ali njuha.

Pripomočki

Vsem znane žgane žlice, injekcije in alu folija (alu folija se uporablja za kajenje, in sicer se nanjo položi heroin, pod njo pa prižge plamen) so neizpodbiten znak, da gre za intravenozno jemanje droge, najverjetneje heroina. Ker je ta visoko adiktiven, Dular staršem priporoča, naj se v takem primeru čim prej pogovorijo z otrokom in ukrepajo.

Prepoznajte svojega najstnika

Heroin pri človeku povzroči odmaknjenost od okolja, deluje analgetično in pomirjujoče, sproža dremavico in povzroči zmanjšanje zenic. Ob dolgotrajnem uživanju se pojavlja odtegnitveni sindrom, razdražljivost in tresavica.

Če se heroin uživa intravenozno, so na telesu prisotne tudi sledi vbodov z iglo, pri čemer Dular opozarja, da so ti vbodi lahko tudi na petah in med prsti. Poleg telesnih znakov naj bodo starši pozorni tudi na finančni vidik, saj nekdo, ki dolgotrajno uživa drogo, slej ko prej potrebuje zanjo več denarja, kot ga običajno ima, pove Dular.

V lekarnah so na voljo urinski testi, ki omogočajo testiranje na prepovedane droge (testi obstajajo za vse družine drog) in delujejo podobno kot testi za ugotavljanje nosečnosti. Dular pri tem staršem polaga na srce, naj vedno najprej poskusijo s pogovorom, saj zasvojen, prestrašen najstnik večkrat kot ne z odprtimi rokami išče pomoč, ko se zave, da je pregloboko zabredel v drogo.

KOKAIN

Kokain, imenovan tudi droga estradnikov, pridobivajo iz listov koke (erythroxylon coca). Sodi v družino alkaloidov, izvira pa z območja Južne Amerike.

Oblika in vonj

Pri kokainu govorimo o belem prašku, ki je med mladimi presenetljivo razširjen, glede na njegovo visoko ceno (gram kokaina na tržišču lahko doseže tudi 100 €, op. avtorice), pravi Dular.

Pripomočki

Lahko se zaužije preko nosne sluznice z njuhanjem, intravenozno ter s kajenjem, zaradi česar so lahko indikatorji uživanja tako ostanki belega prahu na mizi, injekcije, prežgane žlice, alu folija itd.

Prepoznajte svojega najstnika

Uživanje kokaina pospeši srčni utrip, občutek vsemogočnosti in samozavesti; precej poveča človekovo energičnost in gostobesednost. Dular opozarja, da se najstnik najverjetneje ne bo vrnil domov pod vplivom, saj ima kokain precej kratek učinek delovanja (20–30 minut).

Najpomembnejši znanilec uživanja kokaina je finančni vidik zaradi njegove visoke cene na tržišču. Poleg tega na redno jemanje kokaina kaže tudi občutek razdražljivosti in depresije.

Z rastlino koko je povezana popularna pijača kokakola, ki je bila v začetku pravzaprav zdravilo, ki se je imenovalo »francosko kokino vino«, že v prvem letu pa je vino v receptu nadomestil kofein.

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več