Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Seveda v »opremo« za zadovoljujoče spolno življenje sodita predvsem vidva, ki se ljubita in si zaupata. Če vnesete kakšno igračko ali erotični pripomoček v spolnost s partnerjem, pa vama lahko ta pomaga razbiti rutino in zagotovi novo izkušnjo. Čeprav večina ob omembi erotičnih pripomočkov najbrž pomisli na vibrator, pa so nam v eni najbolj znanih erotičnih trgovin v Sloveniji zagotovili, da ta sploh ne sodi med pet najbolj prodajanih artiklov pri nas. Slovenci in Slovenke veliko pogosteje kupujemo vaginalne kroglice, vlažilna sredstva, erekcijske obročke, erekcijske črpalke in erotično perilo. Če k temu prištejemo še priljubljene zeliščne kapsule, ki pomagajo pri erekciji, lahko zaključimo, da več kupcev posega po »zdravstvenih pripomočkih« kot pa po običajnih erotičnih igračkah. Jih sploh poznamo? Jih znamo uporabljati, hraniti in čistiti?

Avtorica: Vesna Vilčnik

 

Osveščenost na področju spolnih pripomočkov je še vedno majhna, je prepričana zaposlena v eni najbolj znanih trgovin z erotičnimi pripomočki. »Na letni ravni organiziramo izobraževanja med zaposlenimi, da lahko stranka, ki se zanima za neki izdelek, od prodajalca dobi vse potrebne informacije. Pav zato je povsem drugače izdelek kupiti v trgovini kot pa na primer preko spleta. Kupiti izdelek brez demonstracije uporabe je nesmiselno. Poleg tega imamo na voljo ogromno materiala, kjer je mogoče prebrati več o samih izdelkih, njihovi uporabi, shranjevanju in higieni.«

Vibratorji, ki burijo domišljijo

Leta 1870 se je v Veliki Britaniji pojavil »Manipulator« na parni pogon in od takrat naprej so vibratorji ena tistih napravic, ki burijo žensko domišljijo. Kot nam je zaupala sogovornica, vibratorji sicer ne sodijo med pet najbolj prodajanih artiklov (vaginalne kroglice, vlažilna sredstva, erekcijske obročke, erekcijske črpalke, erotično perilo), vendar bolj zato, ker jih premalo poznamo kot pa zato, ker ne bi bili zanimivi. Dandanes namreč obstaja cela vrsta različnih vibratorjev, glede na barvo, obliko, material in seveda namembnost. Poleg klasičnih vibratorjev so tukaj še realistični, ki bolj spominjajo na penis, ergonomski, ki so mu manj podobni, vendar jih je lažje uporabljati in bolj spominjajo na »nedolžne igračke«, povsem nerealistični z edinstveno teksturo in neanatomskimi krivinami ter drugi, ki se ponašajo še z dodatnimi stimulansi. Npr. vibrator z dvojnim ali trojnim delovanjem, ki omogoča dodatno klitorisno, analno ali stimulacijo točke G. Med bolj zanimivimi so dizajnerski vibratorji z dodanim perjem, vibratorji, ki si jih nataknete na prst, v obliki šminke za v torbico, celo v obliki računalniške miške, ki je namenjen draženju klitorisa.

Pripomočki za točko G in druge igračke

Če pritisnete s prstom 3 do 8 centimetrov v notranjosti vaginalne stene, boste pod blazinico začutili gobasto tkivo, poznano tudi kot točka G. Točki G običajno ugaja razmeroma trdna, ponavljajoča stimulacija, ki se jo sicer da doseči tudi s prsti, veliko lažje pa s pripomočki, namenjenimi prav za ta predel. Tako imajo nekateri vibratorji poudarjeno krivino na konici, ki je namenjena prav stiku s točko G. Tudi razne premične igrače so zgrajene tako, da jo dodatno stimulirajo. Običajno so ukrivljene ali imajo izbokline. Ker ima anus več živčnih končičev kot kateri koli drug del moškega ali ženskega telesa (razen klitorisa), je v ponudbi igračk kar precej takšnih, ki stimulirajo anus (analni čepi, analne koralde, itd.). Za vse igračke, še posebno analne, velja, da je najboljši material zanje 100-odstotni silikon, saj ga je najlažje očistiti. Lahko ga celo prekuhate in (brez praška) umijete v pomivalnem stroju. Poleg že omenjenih so znane in zabavne igračke še dildi (s pasovi), kroglice, masažne kreme in drugo.

Predsodki in tabuji v spolnosti

»Danes veliko seksualno osvobojenih žensk in moških še vedno verjame, da so seksualne igračke namenjene samo nezadovoljnim in ljudem s pomanjkljivo domišljijo. Odpor do seksualnih igračk pogosto izvira iz strahu, da nas bodo pripomočki »vrgli iz igre« ali pa nas naredili manj intimne. Pa se raje vprašajmo, ali je zares potrebno na to napravo v njenih ali njegovih rokah gledati kot na tehnokratsko zamenjavo za prste, jezik ali penis ali pa raje ravno nasprotno kot na zaigrano podaljšanje njenega ali njegovega seksualnega uma v spolni igrivosti para,« se sprašuje seksologinja Vesna Jarc. »Običajno je vse odvisno od tega, kaj pomeni spolnost za posameznika ali par. Ali pa še bolje, kaj vse bi spolnost morala biti. Na primer: nekomu je bila odstranjena prostata zaradi karcinoma in je ostal brez erekcije. V tem primeru tudi viagra in podobna zdravila ne bi pomagala in njegovo spolno življenje bo zamrlo; rezultat je lahko njegov sram in nezadovoljstvo njegove partnerice. Umetni falus, vibrator ali dildo pa lahko postane tisti tretji v postelji, erotični objekt, ki jima povrne spolno življenje na presenetljivo sprejemljiv, svež in manj predvidljiv način.«

Zakaj sploh erotične igračke?

Začnemo o spolnih pripomočkih razmišljati zaradi dolgega časa, avanturizma in radovednosti ali nuje? Seksologinja Vesna Jarc meni, da predvsem zaradi radovednosti in popestritve, včasih pa tudi zaradi takšne ali drugačne težave oz. ovire. »Pari se navadno delijo v dve skupini: na tiste, ki so pripravljeni poskusiti vse in se jim oprema za sadomazohistične igrice kar stresa iz omar, in tiste, ki v resnici niso pripravljeni poskusiti sploh ničesar. Slednji imajo v nočni omarici le napol pozabljen vibrator in par erotičnih spodnjih hlačk, zatlačenih med velike spodnjice v slogu Bridget Jones. Večina med njimi se jih uvršča med slednje – zaradi lenobe, strahu, ker se bojijo predlagati kaj novega, da ne bi ljudje, kot so naše mame, tega izvedeli, ali pa romantičnosti. Razmišljajo na način, da če nekoga resnično ljubimo, ne potrebujemo nobene »lažne« stimulacije, kar je pravzaprav navadna traparija. Da bi preprečili neizogiben upad poželenja, ki prizadene skoraj vse pare v dolgotrajnih zvezah, je najbolje, da se naredi korak proti sredini med obema skrajnostma. Preizkušajte in raziskujte zanimive stvari, ne da bi postali odvisni od njih, da bi lahko uživali v seksu,« je prepričana seksologinja.

Varnost in higiena

Pomembno je, da pri uporabi spolnih igračk ne pozabimo na varnostne ukrepe. »Najpomembneje je vedeti, da se noben pripomoček ne sme pretirano dolgo uporabljati. Na vsakem pripomočku so varnostna opozorila. Erekcijskega obročka za trdnejšo erekcijo se ne sme uporabljati več kot pol ure naenkrat,« opozori zaposlena v eni najbolj znanih slovenskih trgovin z erotičnimi pripomočki. Med previdnostne ukrepe pa sodi tudi pozorna izbira materiala, iz katerega so igračke – ta naj bo takšen, da omogoča dobro vzdrževanje in higieno. Najboljši so neporozni materiali brez ftalatov, ki jih je mogoče sterilizirati (jeklo, aluminij, brezšivni akril, steklo in stoodstotni silikon). Z igračkami je treba ravnati previdno, da ne pride do poškodb. Preverite tudi, če niste morda alergični na lateks. Predvsem pa poskrbite, da igračke po uporabi temeljito očistite. »Igračo uporabljajte samo vi in je nikar ne posojajte. Čistite jo s posebnimi čistili, ki so združljivi z materialom igrače. Čistilo mora biti običajno takšno, da je združljivo z materialom, iz katerega je igrača, da ne vsebuje alkohola in ne poškoduje materiala, da ne pride do nepotrebnih infekcij,« razloži sogovornica iz trgovine z erotičnimi pripomočki, kjer lahko kupite tudi čistila za svoje igračke.

Kako zanetiti ogenj strasti?

Osnovni namen in cilj uporabe erotičnih igračk je predvsem užitek in zadovoljstvo. Kako ga doseči? Vsekakor lažje, če boste to počeli z nekom, ki ga ljubite, mu zaupate in ste ob njem sproščeni. Recepta ne pričakujte, poiščite ga v svoji in partnerjevi domišljiji. Predvsem pa svojega uspeha v spolnosti ne prepuščajte naključju, svetuje seksologinja Vesna Jarc. »Če redno skrbite za zadovoljstvo na področju spolnosti, se vam bo vse, kar ste v to vložili,  povrnilo. Če popustite in dovolite, da vaše spolno življenje oslabi, vam bo veliko težje spet prižgati ogenj strasti. Zato je treba pričeti zdaj! Seveda nikoli ne smete partnerja siliti v nekaj, česar on ne želi početi. Dobro je biti kreativen, vendar morate najti stvari, v katerih bosta oba uživala. Za popestritev je treba spolnost odpeljati iz spalnice, bodisi v naravo, v skrite kotičke stanovanja ali vrta, v hotelsko sobo, v kopalnico. Raziskovati je treba čutnost in se naučiti erotične  ali senzualne partnerske masaže. Raznolikost naredi življenje zanimivo. Če se vedno ljubite na enak način, ob istem času in na istem mestu, bo ta rutina slej ko prej postala dolgočasna. Seksualne igre so kot vsaka druga igra – le da v tej ni poražencev. Oba udeleženca zmagata z večjimi, boljšimi ali pa še bolj divjimi orgazmi,« je prepričana seksologinja, ki dodaja, je skrivnost za uspešno spolnost v raznolikosti, količini, komunikaciji, izobraževanju, erotiki in pa seveda v naklonjenosti.

Erotično perilo, ki pritegne pozornost

Prihaja čas obdarovanj in erotični pripomoček je lahko zanimivo in zabavno darilo. Med obiskovalci erotičnih trgovin je zelo priljubljeno žensko erotično perilo, ki ima v nasprotju s klasičnim v razkoraku odprtino. Domišljijo burijo tudi nedrčki, ki navihano razkrivajo bradavičke, ki so tako hitreje dostopne, prsi pa zaradi nedrčka ohranijo privlačno obliko.

Zeliščne kapsule proti viagri

Najvažnejša lastnost viagrine aktivne substance, sildenafil citrata, je širjenje žil, predvsem v gobastem tkivu penisa. »Modra tabletka« izboljša dotok krvi v penis, obenem pa preprečuje, da bi iz njega prehitro odtekla ter tako vzdržuje močno in dolgotrajno erekcijo. Podoben, nekoliko manjši, vendar takojšen učinek imajo tudi zeliščne kapsule, ki so dostopne v prosti prodaji v erotičnih trgovinah. Sodijo med prehranska dopolnila, nimajo stranskih učinkov in so dostopne vsem, brez recepta.

 

December 2016

Ne spreglejte

V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več