Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Veliko moških se sooča z motnjo erekcije, vendar jih le 5 odstotkov poišče ustrezno zdravljenje. O tem problemu je smiselno spregovoriti z osebnim zdravnikom, ki lahko na podlagi raziskav in napotitve k različnim specialistom pomaga odkriti vzrok motnje. Običajno je vzrok organski in ga je mogoče oziroma celo potrebno zdraviti. Kadar pa moški postane trajno nezmožen za spolni odnos, obstajajo tudi za to rešitve: tablete, vakuumska črpalka, erekcijski obročki in operativni poseg vsaditve penilne proteze. Več o slednjem nam je povedal strokovnjak na tem področju, asist. Bojan Štrus, dr. med., specialist urolog, iz Kliničnega centra v Ljubljani.

Avtorica: Vesna Vilčnik

Kaj je motnja erekcije?

Motnja erekcije ali erektilna disfunkcija, nekoč znana kot impotenca, je nesposobnost moškega, da bi dosegel in vzdrževal otrdelost spolnega uda za uspešen začetek in dokončanje spolnega akta.

Kaj povzroča motnjo erekcije?

Z današnjimi raziskavami je potrjeno, da je v več kot 80 odstotkih vzrok za nastanek motnje erekcije organski. Najpogostejši organski vzrok motnje erekcije so bolezni, ki prizadenejo ožilje; to so srčno-žilne bolezni in zapleti zaradi ateroskleroze, sladkorna bolezen, zvišan krvni tlak in povečane vrednosti krvnih maščob. Eden od vzrokov za poslabšanje erektilne funkcije je tudi jemanje nekaterih vrst zdravil. Verjetnost za nastanek motnje erekcije ali njeno poslabšanje pa je odvisna tudi od načina življenja. Zdravo in aktivno življenje ohranja dobro sposobnost erekcije. Pomembno je, da moški skrbi za zdravo prehrano, ustrezno telesno težo in se dovolj giblje.

Kako je mogoče prepoznati organsko motnjo erekcije?

Najosnovnejša ocena je spontana nočna erekcija, ki je pri moškem običajno prisotna od zibelke do groba. V mladih letih se to dogaja pogosteje, v starejši dobi pa se nočna erekcija prestavi v jutranji čas. Moškemu spolni ud otrdi, to pa ni vezano na spolno poželenje. Če nočne erekcije v letu oziroma letu in pol preminejo in moški nima spolnih odnosov, je zelo verjetno, da se v ozadju skriva neka druga organska bolezen. Študije so pokazale, da so motnje erekcije običajno povezane z motnjami prekrvavitve.

Slišala sem, da obstaja tudi vprašalnik za oceno erektilne funkcije …

Res je. Obstaja standardiziran vprašalnik s petimi podvprašanji, imenuje se vprašalnik za oceno erektilne funkcije IIEF-5, dobiti pa ga je mogoče na spletu. Obstajajo tudi daljšimi vprašalniki, vendar običajno uporabljamo prav tega, pri katerem moški odgovori na pet odgovorov. Vprašalnik je sicer kratek, vendar zanesljiv.

Je res, da ima skoraj vsak drugi moški po 40. letu težave z erekcijo?

Po študijah to drži. Vsak drugi moški na svetu ima po 40. letu težave z erekcijo. So pa stopnje erekcije različne, torej ne gre nujno za popolno nezmožnost erekcije, temveč delno oziroma občasno. Sicer pa v nobenem starostnem obdobju ni normalno, da moški ne more imeti erekcije. Ostala naj bi tudi v pozni starosti. Morda takrat ni tako močna kot v mladostni dobi, ampak spolni odnosi in erekcija naj bi bili možni tudi v pozni starosti.

Kdaj je čas za obisk zdravnika?

Kadar nočna erekcija popolnoma usahne, je že potreben pogovor z zdravnikom. Moški mora v tem primeru najprej obiskati svojega osebnega zdravnika, ta pa ga potem napoti na kardiološki pregled pa tudi k urologu. Zdravniki obravnavajo to težavo z enako resnostjo kot vse druge bolezni, zato pred pogovorom ni treba imeti pomislekov. Je pa pogovor z zdravnikom zelo pomemben, ker lahko zdravnik z ustreznim zdravljenjem pomaga, da moški ponovno zaživi normalno spolno življenje in da se posledično izboljša odnos med partnerjema.

Pogovor o motnji erekcije je običajno tudi opozorilo za zdravnika, da je treba podrobno preveriti splošni zdravstveni status moškega in ugotoviti, ali so se pojavile še druge bolezni. Zdravljenje sočasnih bolezni je pomembno predvsem zato, da te bolezni ne napredujejo. Napredovanje srčno-žilnih bolezni in sladkorne bolezni se namreč lahko stopnjujejo do zapletov, kot sta srčni infarkt in možganska kap. Zdravljenje teh bolezni lahko hkrati vpliva tudi na izboljšanje erektilne sposobnosti.

Kako učinkujejo tablete za zdravljenje motnje erekcije in ali je ob jemanju potrebna sočasna spolna stimulacija?

Tablete učinkujejo tako, da preprečujejo razgradnjo dušikovega oksida in na ta način je dušikovega oksida veliko več tam, kjer mora učinkovati. Tablete zavirajo delovanje posebnega encima v tkivu spolnega uda in tako omogočijo erekcijo ali pa jo izboljšajo. Da tablete učinkujejo, pa je seveda potrebna tudi spolna stimulacija.

Za katere moške, glede na sočasne bolezni, te tablete niso primerne?

Jemlje jih lahko vsak moški, če ne uporablja nitratov v kateri koli obliki za zdravljenje angine pektoris, če je bil v zadnjih mesecih splošno telesno dejaven in ni doživel infarkta ali možganske kapi. Pomembno je tudi, da moški nikoli ne vzame več vrst tablet za erekcijo hkrati oziroma v istem dnevu.

Obstaja tudi vakuumska črpalka, ki s pomočjo vakuuma potegne kri v spolni ud in tako povzroči erekcijo. Koliko moških se odloči za ta pripomoček in kje se ga dobi?

Tisti moški, ki imajo dokončno okvaro in ne morejo imeti spolnih odnosov, imajo možnost, da si priskrbijo vakuumsko črpalko ali se odločijo za penilno protezo, pri vsaditvi katere je potrebna operacija. Vakuumsko črpalko je mogoče kupiti v specializiranih trgovinah, ob nakupu pa prejemnik prejme navodila, kako naj jo uporablja. Sicer pa vakuumska črpalka deluje tako, da s pomočjo vakuuma potegne kri v spolni ud in tako povzroči erekcijo. Kakšen odstotek moških jo uporablja, težko rečem, lahko pa na kratko opišem, kako črpalka deluje. Napravo sestavljajo plastičen valj, v katerega se vstavi spolni ud, črpalka, ki izčrpa zrak iz valja in ustvari vakuum, in manšeta, ki se namesti na koren spolnega uda zato, da po odstranitvi valja zadržuje kri v spolnem udu in tako ohranja erekcijo.

Koliko časa v tem primeru traja erekcija?

Do pol ure od začetka nabreklosti uda do zaključka odnosa. Lahko pa moški uporablja samo erekcijski obroček, brez sočasne uporabe črpalke. Tudi te obročke je mogoče kupiti v specializiranih trgovinah in imajo podoben učinek, saj zadržijo kri v penisu, tudi če moški ne uporablja vakuumske črpalke.

Pa takšni pripomočki niso škodljivi?

Ne. Ob uporabi do pol ure niso škodljivi.

V drugi polovici osemdesetih je bila narejena hidravlična penilna proteza, ki postavi ud v položaj erekcije. Kako poteka vsaditev penilne proteze in kdaj ter komu jo priporočate?

Vsaditev penilne proteze je operativni poseg, obstajajo trodelne, tako imenovane hidravlične proteze, ki nekatere podaljšajo dolžino pa tudi širino spolnega uda, priporočamo pa jo izključno moškim, ki so dovolj ročno spretni, da so sposobni z njo upravljati in jo pravilno uporabljati. Proteza je v celoti skrita v telesu in očem ni vidna. Po želji jo lahko moški aktivira in deaktivira s pumpico, ki se nahaja v mošnji nekje ob testisu.

Iz kakšnega materiala je narejena penilna proteza in kako deluje?

Narejena je iz silikona, deluje pa po principu pretočnega sistema tekočine iz balona, kjer je rezervoar, in s pomočjo črpalke. Kadar moški želi, lahko s pritiskanjem na vsajeno črpalko napolni valj v udu s tekočino iz rezervoarja, ki je vsajen pod kožo v mošnji. Pri tem spolni ud pride v položaj erekcije. Po spolnem odnosu pa s preprostim gibom tekočino spet pretoči v rezervoar in erekcija preneha. Običajno je vsaditev dolgoročna oziroma vsaj desetletna. Menjave so zelo redke, so pa možne.

Koliko stane takšen pripomoček oziroma poseg?

Razen za določen odstotek moških ta storitev ne sodi pod zdravstveno oskrbo. Na račun zavarovalnice na letni ravni operiramo do osem moških. Drugi morajo storitev plačati sami, cena posega pa je več tisoč evrov.

Koliko moških v Sloveniji (po številu operacij) protezo že uporablja in kakšni so odzivi?

V Sloveniji sva s predhodnikom, ki je delal na tem področju, opravila 150 tovrstnih posegov. Moški, ki jo uporabljajo, so povedali, da je proteza učinkovita in da so z njo zadovoljni, saj lahko na enak način kot prej doživijo tudi orgazem, le da je erekcija vzpostavljena na ta mehanski način. Jo pa seveda priporočimo le moškim, ki imajo dokončno okvaro sistema za vzpostavljanje erekcije.

Kaj pa duševni vidik pri motnjah erekcije? Najbrž se je z »izgubo moškosti« težko sprijazniti?

Duševni vidik je pomemben, kajti vsak neuspešni spolni odnos ima velik učinek na moškega. Kar hitro se organski motnji pridruži še psihogena komponenta in je zato zelo pomembno, da moške obravnavamo tudi na ta način. Običajno je dobro obiskati nevropsihiatra oziroma seksologa, tudi psihiatri se pri nas ukvarjajo s seksološkimi težavami. Pomembno je, da se problem razreši v paru. Ambulanta za spolno zdravje je na psihiatrični kliniki v Ljubljani in tam se lahko naročijo za pregled in obravnavo.

Ne spreglejte

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več
Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več