Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Vetrovi, napenjanje, bolečine v trebuhu, slabost, kri v blatu ali črno blato, bruhanje. To je nekaj simptomov, značilnih za rak na danki oz. debelem črevesu. Res je, podobni so marsikateremu bolezenskemu stanju, npr. želodčni razjedi, žolčnim kamnom, hemoroidom. A vseeno je pomembno, da se – ne glede na to, če ste navedene simptome zaznali ali ne – odzovete vabilu za presejalni test, ki ga v okviru programa Svit dobite na dom.

Avtor: Andreja Hergula

 

Čisto brezplačno

Če se odločite, da sodelujete v programu Svit, vam na dom brezplačno pošljejo dva kompleta za odkrivanje prikrite krvavitve v blatu. Vi morate odvzeti dva vzorca blata in v zaprtih kompletih odposlati nazaj. Blato analizirajo in vam pošljejo pisni izvid. Do sedaj se je na ta program odzvalo le 37 % povabljenih ljudi med 50. in 69. letom starosti. To je absolutno premalo, saj v Sloveniji vsako leto za tem rakom zboli 1.200 ljudi. Še posebej pa opozarjajo, da se ženske bolje odzivajo kot moški. Moški povabljenci (in tudi ženske seveda), odzovite se na vabilo!

 

Na pregled tedaj, ko rak že napreduje

Bolezen je sicer najpogostejša pri ljudeh, starejših od 50 let, vendar pa zboleva čedalje več mlajših. Problem je v tem, da bolezen prepozno odkrijejo oz. da bolniki pridejo na pregled že takrat, ko rak lokalno napreduje. V Evropi je stanje boljše. Rak v prvem stadiju odkrijejo pri 50–60 % ljudi. Slovenci pa prvi stadij odkrijemo le v 20 %, pravi dr. Janja Ocvirk, internistka na Onkološkem inštitutu. Imamo tak strah pred zdravniki ali slabo opazujemo svoje telo?

 

Hej, prijatelj, dvigni čaše

Morda pa bo bolje, če se alkoholu izognete. Poleg starostnega elementa imajo večje tveganje za nastanek raka na debelem črevesu in danki tisti, ki so izpostavljeni nezdravemu življenju (alkoholu, nezdravi hrani, cigaretam) in negativnim vplivom okolja. Rak skoraj vedno nastane tudi zaradi polipa, tkivne tvorbe, ki raste iz črevesne stene ali stene danke. Krivci so tudi kronične vnetne črevesne bolezni in dedna obremenjenost (sorodniki s to vrsto raka povečajo vaše tveganje za nastanek bolezni za 1,5- do 2-krat).

 

»Saj je ozdravljiv«

Res je, lahko ga ozdravimo, a moramo ga pravočasno odkriti. Dokler je rak omejen na sluznico črevesja ali mišično plast črevesne stene, ga lahko kirurško odstranimo, verjetnost, da se na tem mestu ne ponovi, je 95-odstotna. Če pa se razširi na bezgavke, se zdravljenje stopnjuje, potrebno je obsevanje in kemoterapija. V primeru, da ga odkrijemo v stanju, ko se je razširil v različne organe, je potrebno kombinirano zdravljenje (zdravila, obsevanje, operacija), pozitiven izid zdravljenja pa je v tem stadiju težje dosegljiv. Preventiva je zato zelo pomembna!

 

Kaj potrebujejo bolniki?

Kot pove Ivka Glas, predsednica združenja Europacolon, je za onkološke bolnike dobra novica, da se končuje prenova oddelka C Onkološkega inštituta. V marsičem pa ostajajo v težkem položaju. Bolniki, ki jim odpovejo življenjske funkcije, so primorani na intravenozno hranjenje (torej preko žile), s čimer pa so vezani na bolnišnico. Zato potekajo dogovori, da bi bolnikom prehrana morala biti omogočena na lastnem domu. Prav tako bi bilo treba omogočiti posebno kuhinjo v okviru Onkološkega inštituta za te bolnike. Le tako bodo dobili hrano, ki si jo želijo, in takrat, ko so jo sposobni zaužiti (hrana trenutno prihaja iz Kliničnega centra). Druga težava so predragi prehranski dodatki za bolnike. Te bi bilo treba za bolnike narediti finančno bolj dostopne, saj so v fazi bolezni že tako finančno in fizično obremenjeni. Na onkologiji se srečujejo tudi s pomanjkanjem internistov in radiologov ter posledično s premajhnim številom operacij. Tudi bolnikov na ambulanto Onkološkega inštituta je preveč. Zdravniki sprejemajo na eno ambulanto do 60 bolnikov, kar zdravnikom onemogoča, da bi se bolnikom bolje posvetili, obenem pa spregovorili tudi z njihovimi svojci.

 

Želim nekaj narediti! 

Obstajajo programi, akcije, ljudje, ki se borijo proti raku na debelem črevesu in danki oz. želijo izboljšati kakovost zdravljenja onkoloških bolnikov. Združenje Europacolon podpira vseevropsko akcijo »Manifest življenja«, ki bo trajala do marca 2011. Cilj je zbrati milijon podpisov v podporo boja proti tej obliki raka z željo, da bi bili vsi evropski bolniki enako diagnostično obravnavani in zdravljeni po enakih standardih kakovosti. Če podpirate težnjo, da bi imeli bolniki povsod po Evropi enake pravice, pojdite na: www.europacolon.si (slovenska spletna stran) ali www.europacolon.com (evropska stran) in podpišite peticijo.

 

Ste vedeli, da …

… modra pentlja simbolizira boj proti raku na debelem črevesu in danki (roza pentlja pa boj proti raku dojk)?

 

… si v raziskavi, ki so jo naredili med 206 onkološkimi bolniki, ti v veliki meri želijo, da bi njihovi lečeči zdravniki zdravil ne samo telo, temveč tudi dušo?

 

 

Junij, 2010

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več