Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Najpogostejši primarni maligni tumor kože se imenuje bazalnocelični karcinom oziroma bazaliom ali kratko BCC. Zanimivo je, da se pojavlja skoraj izključno pri belcih. Kako nevaren je, kje se najpogosteje pojavi in kako ga pozdravimo, smo med drugim povprašali prof. dr. sc. Uroša Ahčana, dr. med., specialista plastične, rekonstukcijske in estetske kirurgije.

Avtorica: Katja Štucin

 

Obstajajo štirje osnovni tipi kožnih znamenj – kateri in kako jih prepoznamo oz. do kakšne spremembe na koži pride?

Obstaja nodularni tip, ki nastane kot voščeno prosojna, trda, rahlo privzdignjena, gladka papula ali vozlič kožne barve z drobnimi razširjenimi žilicami – teleangiektazijami. V sredini lahko nastane tudi razjeda. Povrhnji tip leži v nivoju kože, je eritematozen in hrapave površine. Pogosto je pigmentiran in se nagiba k ulceraciji. Sicer je možen tudi pigmentirani tip oziroma močno rjavo pigmentirana tvorba. Ne nazadnje pa obstaja še morfeaformni ali sklerozantni tip, to je čvrsta, bela ali rumena slabo omejena tvorba, ki se širi pod kožo in ni jasno zamejena.

Opisali ste različne tipe kožnih znamenj, ki jih laiki najbrž težko prepoznajo na svoji koži. Ljudje imamo namreč številna raznolika znamenja. Kdaj pa jih moramo vzeti kot razlog za preplah oziroma obisk zdravnika?  

Strinjam se z vami, da sta si dve pigmentni tvorbi na koži zelo podobni, pa je ena povsem nenevarna, druga pa je smrtno nevarni rak. Zato je dobro, da vsako sumljivo spremembo pregleda zdravnik in bolnika napoti k dermatologu, ki bo opravil dermatoskopijo, ali k specialistu plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, ki bo napravil izrez in vzorec poslal na pregled patohistologu za dokončno diagnozo in morebitne dodatne ukrepe. Vsekakor pa zlasti starejšim osebam priporočam redne preglede v ambulanti dermatologa in samopregledovanje. V dobi pametnih telefonov lahko opravijo tudi fotografiranje za spremljanje kožnih sprememb ali okvirno oceno. Je pa res, da zdravljenje na daljavo ni povsem zanesljivo in se ne more primerjati z natančnim kliničnim pregledom in dermatoskopijo.

Zanimivo je, da se BCC pojavlja skoraj izključno pri belcih. Zakaj?

Genetika, sestava plasti kože, imunski sistem, obremenitev s kvarnimi vplivi okolja vplivajo na bolezni kože, tudi rakave spremembe. Vedeti moramo, da je BCC pri belcih najpogostejša oblika kožnega raka, ki pa je zlasti v zgodnjih fazah rešljiv problem. Treba se je le zavedati problema in izkoristiti znanje in možnosti sodobne medicine in problem hitro ter učinkovito, brez večjih opaznih posledic odpraviti. Pomembno se je zavedati tudi vseh preventivnih ukrepov zaščite kože. Oblačila lahko menjamo, kožo pa imamo žal samo eno, od rojstva do smrti.

Kako je s pojavnostjo glede na spol in starost?

BCC se v 95 odstotkih pojavi pri starosti med 40 in 79 let, pogosteje pri moških. Razmerje v primerjavi z ženskami je 1,5 : 1. Največkrat se pojavi na obrazu, redkeje na trupu in udih. Starejši ljudje imajo zaradi solarno klimatskih učinkov aktinično okvaro kože, ki se kaže z drobnimi statičnimi gubami, stanjšanjem kože, hiperpigmentacijami, razširjenimi žilicami in spremenjeno sestavo kolagenskih in elastičnih vlaken. Na koži se pojavijo številne benigne, nenevarne spremembe kože, potencialno nevarne premaligne in nevarne maligne kožne spremembe. Pogosto jih odkrijemo naključno, ko ljudje pridejo k zdravniku zaradi drugih zdravstvenih težav ali zaradi estetskih kirurških posegov.

Kateri so še rizični dejavniki?

V 93 odstotkih se BCC pojavi na soncu izpostavljenih delih telesa, glavi in vratu, od tega kar od 25 do 30 odstotkov na nosu. Večina bazaliomov nastane na koži, ki je bila predhodno izpostavljena soncu. Nikoli se ne razvije na sluznici, lahko pa nanjo preraste iz kože. Rizični dejavniki so tip kože, izpostavljenost soncu, starost, zdravljenje z imunosupresivnimi zdravili (aids ali po transplantaciji organov), izpostavljenost UV- in ionizirajočem sevanju. Lahko se razvije iz premaligne spremembe, ki je v področju skalpa kot dobro omejena rumenkasta pega prisoten ob rojstvu.

Kakšni so načini zdravljenja? Je to zgolj operacija oziroma izrez ali obstajajo tudi druge možnosti?

Najpogostejši način zdravljenja bazaliomov je kirurška ekscizija oziroma izrez. Uspešnost zdravljenja (85–95 odstotkov) je odvisna od velikosti lezije, histološkega tipa tumorja (najuspešnejša je pri nodularnem in povrhnjem tipu) in lokalizacije tumorja. Vedno priporočamo popolno operacijo z varnostnim robom in patohistološkim pregledom tkiva, ki jasno pove, kaj smo pri bolniku izrezali in ali je bila tvorba v celoti izrezana.

Na osnovi rezultatov patohistološke preiskave tkiva bolniku svetujemo nadaljnje ukrepe. Pri napredovali obliki so potrebne večje operacije in nadomeščanje tkivnih vrzeli z lokalnimi kožnimi režnji. V primeru večjih tumorjev na obrazu pa so včasih potrebne tudi večje mikrokirurške rekonstrukcije. Zato je bistvena hitra prepoznava in obisk zdravnika, ko je tvorba še majhna in dobro omejena. Redkeje se uporablja rentgensko obsevanje, predvsem pri starejših bolnikih, ki niso primerni za kirurško zdravljenje, in pri obsežnih tumorskih raščah. Pogosto se dopolnjuje s kirurškim zdravljenjem.

V zadnjih letih se pri bolnikih, ki niso primerni za kirurško zdravljenje, uporabljajo tudi mazila in najnovejša zdravila, ki pa imajo številne neugodne stranske učinke. Osebno menim, da zdravljenje s tekočim dušikom, laserjem, elektrodesikacija in kiretaža niso najprimernejše metode zdravljenja, saj po zdravljenju bolniku ne moremo odgovoriti na dve osnovni vprašanji: kaj smo odstranili in ali je bila tvorba odstranjena v celoti, saj materiala za patohistološko preiskavo nimamo. Pogostejše so tudi ponovitve, kjer pa je zabrisana meja med spremembo kože zaradi novega tumorja in posledico poškodbe kože zaradi zdravljenja. Pri določenih oblikah priporočamo tudi mazilo za zdravljenje površinske oblike bazalioma. Mazilo mora vsebovati imikvimod, ki spodbuja telesu lastne imunske, obrambne mehanizme v koži.

Se BCC pogosto ponovi ali po odstranitvi ni več razloga za strah?

Tumor raste lokalno invazivno in razdiralno, vendar se le izjemoma razširi v bezgavke ali oddaljena tkiva. Če BCC čim prej kirurško odstranimo, ni bojazni za ponovitev in s preprosto operacijo je zdravljenje končano. Ob tem pa je dobro, da izberemo plastičnega kirurga, ki ima dovolj znanja tudi na področju rekonstrukcije, saj lahko z dobro kirurško tehniko in uporabo lokalnih režnjev opravi poseg brez večjih opaznih brazgotin in drugih estetskih motenj, to velja zlasti za tumorje na obrazu, kjer je estetski rezultat zdravljenja izredno pomemben.

 

Ne spreglejte

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več
Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več