Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Redna intimna nega zagotavlja zdravje, dobro počutje in večjo samozavest vsakega človeka. Še posebej ženske so tiste, ki morajo negi intimnih predelov posvetiti posebno pozornost. 

Avtor: Andreja Košir

           

Zdravje intimnih predelov zagotavljamo predvsem z ohranjanjem optimalne pH-vrednosti. Prav nizek, torej kisel, pH-vaginalne flore, je tisti, ki intimne predele ščiti pred razvojem škodljivih bakterij in glivic. Ravnovesje vaginalne flore se lahko poruši, če jemljemo antibiotike ali antimikotike, ob različnih hormonskih spremembah in menstruaciji, med nosečnostjo in meno. Do neravnovesja v vaginalnem okolju pride tudi zaradi jemanja oralne kontracepcije, oslabljenega imunskega sistema, sladkorne bolezni ter neustrezne ali pretirane higiene intimnih predelov. Tudi stres in neustrezno spodnje perilo lahko povzročita vnetje.

Prav zato je pomembno, da že mladostnice dobijo dovolj informacij o pomenu ustrezne intimne nege. Pogosto se zgodi, da mlada dekleta ne uporabljajo ustreznih izdelkov za intimno nego, intimni negi ne posvečajo dovolj pozornosti ali pa z njo pretiravajo. Umivaje intimnih predelov naj ne bo prepogosto, dovolj je, če za ustrezno intimno higieno poskrbite enkrat na dan.

 

Izdelki za intimno nego

Sredstva za intimno nego so posebej prilagojena negi naših najobčutljivejših predelov in ponudba je danes res pestra. Izdelki za intimno nego so na voljo v obliki mila, emulzije, tekočine, vedno večja pa je tudi izbira različnih robčkov za intimno nego, ki so še posebej priročni takrat, ko smo na poti ali pa v poletnih mesecih, ko nam je zaradi višjih temperatur občutek čistosti in svežine intimnih predelov še posebej pomemben. Ustrezni izdelki za intimno nego morajo biti blagi, torej ne smejo vsebovati mila in dražiti občutljive nožnične sluznice. Njihov pH mora biti 3,5–4,5. Prav kisel pH varuje občutljivo sluznico ter vzdržuje njeno naravno obrambno sposobnost in tako zagotavlja svežino in prijeten občutek. Ustrezni izdelki za intimno nego so zelo blagi in primerni za vse ženske. Izdelke za intimno nego moramo vedno uporabljati le na zunanjih delih in poskrbeti, da ne pridejo v notranjost nožnice. Če ste v dvomih glede nakupa ustreznega izdelka za intimno nego, se lahko vedno obrnete na farmacevta ali ginekologa.

 

Intimna nega v času menstruacije

Intimna nega v času menstruacije je prav tako zelo pomembna, saj vpliva na splošno dobro počutje vsake ženske. Zelo pomembno je, da za umivanje ne uporabljamo izdelkov, ki bi dražili občutljivo nožnično sluznico. Čim bolj se izogibajmo uporabi odišavljenega toaletnega papirja, intimnih dezodorantov, alkoholnih robčkov in odišavljenih higienskih vložkov. Nekatere ženske so občutljive na določene vrste higienskih vložkov, ki lahko povzročijo draženje in vnetje. Zanje so na voljo klasični bombažni vložki ali posebne vatirane blazinice.

 

Preprečimo nadležna vnetja

Če se ravnovesje naravne zaščite poruši, lahko pride do draženja in okužb. Izcedek iz nožnice pri ženskah v rodni dobi je popolnoma normalen. Če pa izcedek spremeni barvo, vonj in gostoto in če ga spremlja pekoča bolečina ali srbečica, ki je še bolj izrazita med uriniranjem ali spolnim odnosom, pa to v večini primerov pomeni, da je prišlo do vnetja. Podatki kažejo, da vsaj 75 % žensk vsaj enkrat v življenju doživi vnetje spolovil.

Najpogostejša oblika nožničnega vnetja je glivično vnetje ali kandidiaza. Glivično vnetje navadno spremlja močna srbečica, rdečica in bel izcedek iz nožnice, ki nima vonja. To vrsto vnetja najpogosteje povzroči glivica Candida albicans, ki je sicer v nožnici normalno prisotna, če pa se preveč razraste, pa lahko povzroči številne neprijetnosti.

Pogosta oblika vaginalnega vnetja pa je tudi bakterijsko vnetje, ki ga spremlja belorumen do zelenkast izcedek zelo neprijetnega vonja. Ženske, pri katerih se pojavi ta vrsta vnetja, pogosto tožijo še zaradi močnih bolečin v spodnjem delu trebuha. Nemalokrat se pojavijo težave tudi z ostalimi organi v mali medenici, zlasti s sečili, saj se okužba hitro lahko prenese tudi na ta področja. To vrsto vnetja najpogosteje povzroči sicer naravno prisotna bakterija Escherichia coli, ki se lahko nenormalno razraste in takrat pride do vnetja.

 

Zakaj pride do vnetij?

Že na začetku smo se seznanili z najpogostejšimi vzroki, ki povzročijo naravno ravnovesje vaginalnega okolja, zdaj pa se jim posvetimo še nekoliko podrobneje:

  • Hormonsko neravnovesje

V času nosečnosti, menstruacije, menopavze, pa tudi ob jemanju kontracepcijskih tabletk se hormonsko stanje spremeni.

  • Zdravila

Jemanje določenih vrst zdravil, zlasti antibiotikov in antimikotikov, zelo pogosto povzroči tudi vaginalno vnetje. Še posebej antibiotiki so tisti, ki zelo neselektivno pomorijo vse vrste bakterij, med drugim tudi dobre bakterije v vaginalni sluznici, ki skrbijo za njeno zaščito.

  • Stres

Stres je danes postal naš vsakdanji spremljevalec. Dejstvo je, da se mu ne moremo v celoti izogniti, so pa ženske, ki pogosteje doživljajo stres, bolj dovzetne za vaginalna vnetja. Dolgotrajni stres je tisti, ki močno oslabi naš imunski sistem, to pa vpliva tudi na neravnovesje v vaginalnem okolju.

  • Neustrezna prehrana

Tudi neustrezna prehrana, ki vsebuje veliko predelanih živil, ki so osiromašeni številnih pomembnih hranil, pomembno vpliva na naš imunski sistem. Ženske se morajo zavedati, kako pomembno vlogo igrajo njihove prehranske odločitve pri preprečevanju vaginalnih vnetij. Pomembno je, da uživajo dovolj beljakovin, veliko zelenjave, agrumov, sirotke, česen, čebulo, pa tudi fermentirane mlečne izdelke, kot so probiotični jogurti in kislo mleko, poskrbeti pa morajo tudi za zadostne količine omega-3 maščobnih kislin.

  • Prekomerno umivanje intimnih predelov

Veliko žensk si s prekomernim umivanjem intimnih predelov, še posebej, če uporabljajo agresivne in peneče izdelke, lahko zelo škoduje. Izdelki, ki niso namenjeni negi spolovil, lahko spremenijo vaginalno okolje in povzročijo vnetje.

  • Neustrezno spodnje perilo

Spodnje perilo naj bo iz naravnih in koži prijaznih materialov, kot je na primer bombaž. Različni sintetični materiali ne dihajo in tako ustvarjajo naravnost idealno okolje za razrast glivic in bakterij, ki povzročijo vnetje.

 

Zdravljenje vaginalnega vnetja

Vaginalno vnetje lahko do določene mere pozdravimo sami, če pa to ni mogoče ali če se vnetja pojavljajo prepogosto, pa je smiselno obiskati zdravnika ali ginekologa. Pri vaginalnem vnetju je treba najprej odpraviti vzrok vnetja, nato pa je treba v vaginalnem okolju spet vzpostaviti normalen pH, ki omogoči, da se bo vaginalna mikroflora spet okrepila in razrastla. Zdravnik ženskam, ki trpijo zaradi vaginalnega vnetja, navadno predpiše vaginalete, globule, kreme, pene ali gele. Zdravljenje navadno traja vsaj sedem dni, saj nožnična mikroflora potrebuje približno toliko časa, da se obnovi. Če se vaginalna vnetja ponovijo več kot štirikrat na leto, se zdravnik lahko odloči za preventivno šestmesečno zdravljenje. Pomembno je, da o teh težavah govorimo odkrito in poskušamo pridobiti čim več informacij, ki nam bodo v pomoč pri učinkovitem zdravljenju, pa tudi poznejšem preprečevanju teh neprijetnih težav.

 

Junij 2013

 

Ne spreglejte

Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več