Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Izpraskanje maternice je za ginekologe pomemben način diagnosticiranja in zdravljenja marsikatere ginekološke bolezni. Z njo lahko preprečijo večje ženske težave, vendar je treba paziti, da se poseg opravi v času, ko rodila niso vneta, sicer lahko pride do komplikacij.

Izpraskanje maternice je najboljši način za diagnosticiranje materničnih vzrokov za nenormalno krvavitev, vključno materničnega raka. Pri ženskah, ki abnormalno in hudo krvavijo ter so stare več kot 40 let, je izpraskanje običajno potrebno, da se izključi možnost malignega tumorja. Če se krvavitev pojavi pri ženski v menopavzi, je izpraskanje obvezno, da se ugotovi vzrok. Pri ženski v zreli dobi je izpraskanje pogosto diagnostično in terapevtsko.

Običajni vzroki, kot so benigni tumorji in hormonska neuravnovešenost, ki povzroča čezmerno rast sluznice, se s to operacijo hitro pozdravijo. Z izpraskanjem kot terapevtskim ukrepom dokončajo ginekologi tudi nepopolni splav, da preprečijo ali zaustavijo krvavitev ter posledično infekcijo.

Avtor: Katja Mohorič

Hormonska neuravnovešenost

Pri ženski se lahko poruši občutljivo hormonsko ravnovesje zaradi telesnih ali čustvenih faktorjev, tekom življenjskega ciklusa pa sta tem spremembam najbolj izpostavljeni dve obdobji: čas odraščanja in nekaj let pred menopavzo. V tem času je produkcija hormonov estrogena in progesterona nekoliko neenakomerna, saj se estrogen proizvaja v nekoliko večjih količinah kot progesteron. Pri mladoletnicah se to pojavi zato, ker je estrogen edini hormon, ki ga izločajo jajčniki, preden dozore, izločajo pa tudi progesteron. Pri starejših ženskah, ki se bližajo menopavzi, pa se dogaja ravno nasprotno: starajoči se jajčnik preneha proizvajati progesteron. Posledica je relativno velika količina estrogena, ki lahko povzroča neredne krvavitve. Med ostalimi vzroki za hormonsko neravnovesje so še stres, bivanje v neznanem mestu, novo službeno mesto, hudi osebni ali družinski problemi in podobno.

Nenormalne krvavitve

Izvenciklične krvavitve so pogost stranski učinek kontracepcijskih tabletk, zlasti mini tabletk. Ponavadi se pojavljajo v prvih mesecih jemanja ali kadar ženska pozabi vzeti tableto. Krvavitev se pojavi zaradi tega, ker je potrebno kar nekaj časa, preden hormoni, ki jih tableta vsebuje, popolnoma nadzorujejo ovulacijo. Vzrok za občasne krvavitve je lahko tudi nedavno vstavljen maternični vložek. Če težave ne minejo same od sebe, ginekolog najpogosteje zamenja kontracepcijske tabletke. Vzroki za nenormalne krvavitve so sicer zelo različni: miomi so običajno povezani z močnimi in bolečimi menstruacijami, ženske, ki se bližajo menopavzi, imajo redkejše, a močne krvavitve, kar je posledica slabšanja funkcije jajčnika, polipi maternične sluznice, zadebeljena sluznica in tudi rakaste spremembe.

Ginekolog zato pri pregledu najprej ugotovi, od kod izvira krvavitev. Naredijo še ultrazvočno preiskavo, ki je pogosto že kar diagnostična metoda, nato pa se glede na ugotovitve odločijo za ukrepanje: hormonsko zdravljenje, čiščenje maternične votline, operacijo ali kaj drugega. S preiskavo tudi ugotovijo oziroma izključijo nosečnost. Krvavitve pri starejših ženskah, ki že več let nimajo menstruacije, so vedno patološke, pogosto tudi posledica raka maternične sluznice. Vendar pa je pri tej vrsti raka krvavitev zgodnji znak bolezni, tako da za ozdravitev ponavadi zadostuje odstranitev maternice.

Nepopoln splav

Ginekologi uporabijo izpraskanje maternice tudi kot terapevtski ukrep, s katerim dokončajo nepopoln splav, da preprečijo ali zaustavijo krvavitev ter posledično infekcijo. Pri nepopolnem splavu ostanejo namreč v maternični votlini deli jajca, ki jih je treba odstraniti.

Kako poteka poseg?

V zadnjem času opravijo ginekologi izpraskanje maternice pogosteje kot katerokoli drugo operacijo, ker z njo diagnosticirajo in pozdravijo marsikatero ginekološko bolezen. Najprej izvedejo razširitev ali dilatacijo kanala materničnega vratu, ki ga postopoma razširijo. To naredijo tako, da vdevajo v kanal vedno debelejše t.i. Hegarjeve palčke. V fazi kiretaže ali abrazije dajo skozi razširjen kanal materničnega vratu v maternico poseben inštrument, podoben žlički, ki se imenuje kireta ali strgalka. Z njo ostrgajo maternično sluznico.

Z drugim instrumentom, ki se imenuje dvozoba prijemalka, operater prime sprednjo ustnico materničnega vratu in jo povleče navzven. Odvisno od potrebe se opravi eden ali oba postopka hkrati. Za izpraskanje je potrebna minimalna anestezija, ponavadi blaga splošna, lokalna ali spinalna. Operacija traja približno petnajst minut in za ženske običajno ni neprijetna.

Okrevanje po posegu

Okrevanje po tem posegu je skoraj takojšnje. Ženska ima majhno krvavitev iz nožnice in blage krče v podtrebušju nekaj ur, vendar redko cel dan. Z delom lahko prične že po enem ali dveh dneh. Po enem do dveh tednih večina ginekologov odobrava tudi spolne odnose, izplakovanje nožnice in uporabo nožničnih tamponov. Običajno se prvo mesečno perilo po izpraskanju pojavi prej ali pozneje kot ponavadi. Prva kontrola po operaciji je potrebna že nekaj dni po operaciji. Na njej ženska z zdravnikom pregleda rezultate analize operacije.

Komplikacije

Po izpraskanju je manj komplikacij kot po katerikoli drugi operaciji. Največja resna komplikacija je vnetje organov male medenice. To se pojavi predvsem tedaj, če je bilo izpraskanje izvedeno ob vnetih rodilih. Zaradi tega je treba spolno prenosljivo bolezen in vse druge infekcije maternice, jajcevodov in jajčnikov popolnoma pozdraviti pred izpraskanjem maternice. Če po izpraskanju maternice nastopijo težave, moramo zdravniku takoj sporočiti vse znake infekcije medeničnih organov. Na primer bolečine v podtrebušju, povišana telesna temperatura ali smrdeč nožnični izcedek. Resnejše komplikacije, npr. krvavitev zaradi poškodbe maternice, so redke.

Vnetje ženskih medeničnih organov

V ZDA ocenjujejo, da se vnetje v 75 % pojavi kot posledica spolno prenosljive bolezni. V večini primerov gre za okužbo z gonokoki in s klamidijo, v ostalih primerih pa se težava pojavi kot posledica poroda, splava ali operacije na notranjih spolovilih. Vnetje se ponavadi prične z gonoroičnim vnetjem materničnega vratu, ki se nato širi v maternično votlino in dalje proti jajcevodom. Gnoj lahko ostane v jajcevodu ali pa se razlije proti jajčniku. Posledica so zarastline in brazgotine v jajcevodih in njihovi okolici. Ženska čuti bolečino v medenični votlini, ki se ponavadi pojavi teden dni po menstruaciji, prav tako nožnični izcedek in povečana telesna temperatura.

Infekcija je najpogostejša po perilu, ko je maternični vrat odprt in olajša gonokokom in drugim bakterijam potovanje v maternično votlino in od tam dalje. Če je vnetje hudo ali zdravljenje nepravilno, je možnost trajnih okvar jajcevodov in sterilnosti večja. Vnetje je tudi delni vzrok za naraščanje števila zunajmaterničnih nosečnosti. Tudi to infekcijo se zdravi z antibiotiki, vendar vse ne reagirajo takoj in so včasih potrebna močneje delujoča zdravila. Tedaj je tudi potrebno zdravljenje v bolnišnici.

ABC 

A Izpraskanje maternice je potrebno, da se ugotovi razlog ženskih težav ter da se jih odpravi.

B Sam postopek ni neboleč, vendar ga večina žensk dobro prenese.

C Po izpraskanju maternice gre ženska čez dan ali dva že v službo.

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več