Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Spontani splav je pojem, s katerim označujemo spontano prekinitev nosečnosti pred 20. tednom nosečnosti. Večina splavitev se pogosto primeri, še preden se ženska resnično zave, da je noseča. Kljub temu izguba za par predstavlja velik stres in poraja številna vprašanja. Kakšni so vzroki za spontani splav? Kaj je sprožilo prekinitev nosečnosti? Kdo je kriv? »V številnih zgodnjih primerih natančnih vzrokov ni mogoče določiti,« je prepričana asist. Kristina Drusany Starič, dr. med., spec. gin. in porod., s Kliničnega oddelka za ginekologijo na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani, vseeno pa je mogoče našteti nekaj tveganj, ki lahko privedejo do spontanega splava.  

Avtorica: Nika Arsovski

 

Pogosto so vzrok naključne kromosomske motnje

»Približno vsaka peta nosečnost se konča s spontanim splavom do dvajsetega tedna nosečnosti. Mnogokrat se dogodi, da ginekolog med pregledom povsem naključno odkrije, da nosečnost ni uspešna, tudi pri nosečnicah, ki nimajo nobenih znakov, da se je spontani splav začel,« nam je razložila asist. Kristina Drusany Starič, dr. med.

Pri številnih ženskah se tako sprva pojavi le bolečina v spodnjem delu trebuha, krvavitev, medtem ko pri poznejših spontanih splavih lahko opazimo tekoči izcedek, ki je posledica razpoka plodovih ovojev. Vzroki za njegov nastanek največkrat kljub napredni znanosti ostajajo neznanka. Med najpogostejše tako uvrščamo kromosomske nepravilnosti, pri katerih je razvoj otroka nemogoč.

Te naj bi bile po nekaterih podatkih vzrok za kar 20–50 odstotkov vseh zgodnjih spontanih splavov. Že od samega začetka razvoja zarodka ne poteka normalno in ta ne more preživeti. Kromosomske pravilnosti največkrat nastanejo povsem naključno. »S preimplantacijsko genetsko diagnostiko v postopkih zunajtelesne oploditve lahko pri določenih skupinah žensk in moških določamo kromosomske nepravilnosti pri zarodku, vendar se jih ne da preprečiti.

S tem lahko izberemo zarodek, ki nima določene bolezni. V nekaterih državah s takim postopkom celo izbirajo spol otroka, kar je za mnoge etično sporno,« doda specialistka ginekologije. Kljub temu da ne moremo preprečiti kromosomskih nepravilnosti, lahko ženske z zdravim načinom življenja vsaj zmanjšajo verjetnost za njihov nastanek.

Večje tveganje v primeru neravnovesja hormonov

V prvih tednih nosečnosti lahko na splav vplivajo tudi hormonske težave, po tem s tvorjenjem hormonov prične posteljica, kar zmanjša možnost za neuspešno nosečnost zaradi neravnovesja hormonov. »Nekateri znanstveniki so dokazali, da zmanjšane koncentracije progesterona lahko povzročijo spontani splav.

Vedeti moramo, da je večina splavov povezana z drugimi vzroki in ne z nižjimi koncentracijami progesterona, tako da zdravljenje s progesteronom v teh primerih ne zmanjša verjetnosti splava,« pojasnjuje sogovornica. V primeru nizke ravni progesterona sicer zdravniki pogosto predpišejo progesteronske preparate, vendar jasnih dokazov za njihovo učinkovitost v zgodnji nosečnosti za enkrat še ni.

Zaradi nenormalnih koncentracij hormonov v krvi se oplojeno jajčece ne more ugnezditi in razviti. Večja verjetnost za nastanek spontanega splava se tako pojavi pri ženskah z motnjami izločanja ščitničnih in nadledvičnih hormonov ter tistih z neurejeno sladkorno boleznijo. Podobno se zgodi tudi pri ženskah s povečanimi koncentracijami prolaktina v krvi.

Vzrok je lahko nepravilna oblika maternice

Do spontanega splava lahko privede tudi neobičajna oblika maternice ali oslabljen maternični vrat. Ta dva dejavnika sta ključna predvsem v drugem trimesečju, v času plodove rasti. »Anatomske nepravilnosti rodil predstavljajo predvsem prirojene napake maternice, kot so na primer dvoroga maternica ali maternica s pregrado,« opiše asist. Kristina Drusany Starič, dr. med.

Če se zarodek ugnezdi ravno v predel pregradne stene, se splavu le s težavo izognemo. Ni popolnoma jasno, v primeru katerih pregrad je nevarnost za spontani splav večja, pri ponavljajočih splavih pa je odstranitev pregrade na mestu. Pogosto so vzrok lahko tudi miomi, če zaradi položaja in velikosti vplivajo na obliko maternične votline in uspešnost nosečnosti.

Številni viri naštevajo tudi prekratek ali prešibek maternični vrat, ki ne more zadrževati nosečnosti v poznejših tednih, vendar je ta le redko vzrok za spontani splav v zgodnji nosečnosti. Prekratek maternični vrat je najpogosteje posledica kirurških posegov na materničnem vratu.

Nepravilnosti lahko privedejo do prezgodnjega poroda, nekatere tudi do odmrtja zarodka, prav zato so pregledi pri ginekologu bistvenega pomena. Ta nam namreč svetuje in nas po potrebi napoti h ginekologu kirurgu, ki tako nepravilnost odpravi.

Odziv imunskega sistema je lahko usoden

»Z raziskovanjem človekovega imunskega odziva so ugotovili, da se v času nosečnosti materin imunski sistem spremeni tako, da materino telo zarodka in ploda ne zavrne ter dovoli, da v njej raste. Če se to ne zgodi, pride do zavrnitve nosečnosti in spontanega splava.

Vzroki za tako delovanje imunskega sistema so različni,« pojasnjuje specialistka ginekologije. Eden od takih avtoimunskih obolenj je antifosfolipidni sindrom, ki je povezan s težavami v nosečnosti, kot so preeklampsija, tromboze, avtoimuna trombocitopnija, zmanjšana rast ploda in spontani splav ter mrtvorojenost.

 

Plod lahko ogrozijo tudi druge bolezni in okužbe, poškodbe pa v glavnem ne

Nosečnost lahko ogrozijo tudi številne okužbe in bolezni, ki privedejo do spontanega splava. Posebej bodite pozorne na okužbe, ki neposredno prizadenejo maternico, pa tudi na bolezni, kot so sifilis, malarija in toksoplazmoza. Slednjo povzroča znotrajcelični zajedavec, okužimo pa se lahko z zaužitjem premalo kuhanega ali pečenega mesa, neumitega sadja, nevarne prenašalke pa so tudi mačke. Okužene kosmatinke zajedavce prenašajo z iztrebki, zato morajo biti noseče lastnice mačk še posebej pazljive.

»Spolno prenosljive bolezni in bakterijska vaginoza ter listerija, ki jo najdemo v nepasteriliziranem mleku in mlečnih izdelkih, ter salmonela, ki jo najdemo v mesu ter nekuhanih jajcih, so dejavniki tveganja za spontani splav. Razen prirojenih nepravilnosti so bile včasih pogost vzrok tudi rdečke. Ker je večina žensk v rodnem obdobju cepljenih proti rdečkam, so v današnjem času le redko povzročiteljice,« odnos bolezni in okužb do nosečnosti pojasnjuje sogovornica.

Pozorne bodite tudi na bolezni, kot so norice ali peta bolezen. Pri ženskah, ki v zgodnji nosečnosti prebolevajo to virusno bolezen, lahko v petih odstotkih privede tudi do splava. Veliko tveganje lahko povzroči tudi sladkorna bolezen.

V prvih 13 tednih nosečnosti lahko previsoka raven sladkorja povzroči tveganje za nepravilen razvoj organov. V zadnjem času je sicer zelo pogosto zdravljenje z zdravili proti sladkorni bolezni tudi pri bolnicah s policističnimi jajčnikih, saj se izid nosečnosti na tak način izboljša. Na spontani splav vpliva tudi starost nosečnice, saj se s starostjo verjetnost za splav povečuje.

»V starosti nad 35 let je verjetnost za spontani splav večja, še posebej po 40. letu,« pojasni specialistka ginekologije, medtem ko nesreče in padci v večini ne privedejo do splava, saj je plod v zgodnji nosečnosti dobro zavarovan, nevarnost se poveča le ob hujših nesrečah.

 

Najpogostejši vzrok za spontani splav so kromosomske bolezni. Drugi vzroki so lahko jemanje določenih zdravil, izpostava toksinov iz okolja, infekcije, hormonske težave, težave z imunskim sistemom, anatomske nepravilnosti maternice, nezmožnost rumenega telesca, da vzdržuje nosečnost …

 

 

Ne spreglejte

V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več