Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ob tej temi se bo marsikdo sramežljivo nasmihal. A težave, ki tarejo moške (motnje delovanja prostate, inkontinenca in težave z erekcijo), niso niti najmanj humorne. Moškim tako v vsakdanjiku kot tudi telesnem stiku s partnerico povzročajo veliko nelagodja in tesnobe. Zatorej, drage ženske, upoštevajte nasvete iz znane popevke Stand by your man in svojim dragim tudi v tem stojte ob strani. Težave bodo tako lažje in bolj sproščeno premagali. Podrobneje o znakih in zdravljenju motenj pa nam je povedal mag. Marko Lovšin, dr. med., specialist urolog.

Avtorica: Andreja Hergula

Lahko preprosto razložite, kakšna je naloga prostate?

Prostata je moška spolna žleza, po obliki podobna kostanju, ki se nahaja pred izhodom mehurja. Volumen te žleze je približno 25 ml. Skoznjo poteka kratek del sečnice, dolg približno 4 cm, po kateri moški izločajo seč in semensko tekočino. Njeni glavni nalogi sta pridelovanje izločkov, ki so del semenske tekočine, in skladiščenje cinka, ki ima protibakterijsko vlogo in ščiti prostato pred vnetji.

Ali bolnik običajno takoj opazi težave s prostato?

V začetnem razvoju benigne hiperplazije prostate bolnik običajno ne opazi nobenih težav. Te se z razvojem bolezni stopnjujejo, kar lahko traja tudi več let. Ni nujno, da ima bolnik s povečano prostato tudi težave z mokrenjem.

Kaj mora moške torej zdramiti, na katere znake morajo biti pozorni?

Težave, ki se lahko pojavijo ob tej bolezni, delimo v dve skupini. Prva skupina so znaki pri mokrenju, kot so šibak curek seča, čakanje na začetek mokrenja, prekinjanje seča med mokrenjem, nekontrolirano kapljanje seča po mokrenju in uhajanje seča pri prekomerno napolnjenem mehurju. Slednji je zelo nevaren, saj pomeni, da je mehur že močno oslabel, kar lahko vodi tudi do okvare zgornjega dela sečil (sečevodov in ledvic).

Kaj v tem primeru?

V takem primeru je potreben takojšen urološki poseg. No, druga skupina težav ob benigni hiperplaziji prostate so znaki draženja. Tako je pogosto mokrenje z nočnim vstajanjem, neustavljiva potreba po mokrenju z uhajanjem seča in občutek neizpraznjenega mehurja po mokrenju.

Se moški pri nas hitro odločajo za pregled?

V urološko ambulanto običajno pridejo na pregled bolniki, pri katerih so se pojavile težave, ki sem jih prej opisal, in trajajo že nekaj časa. Redkeje pridejo bolniki, ki se jim je »voda« nenadoma popolnoma »zaprla«. Taki potrebujejo takojšen urološki poseg. Običajno jim vstavimo urinski kateter, s katerim razbremenimo mehur, in jih predvidimo za operativni poseg.

Prihaja do primerov, ko moški težav ne zaznajo sami in jih lahko ugotovi šele zdravnik s krvnim testom …

S krvnim testom lahko merimo le PSA (prostatični specifični antigen). Ta je povišan pri različnih stanjih in tudi pri najtežji bolezni, kot je rak prostate. Povišanja PSA, razen ob akutnem vnetnem dogajanju prostate, po navadi ne spremljajo nobene težave in ga zato odkrijemo naključno ob preventivnih ali sistematskih pregledih.

Kako, v kolikšni meri nam pri kvalitetnejšem vsakdanu pri težavah s prostato pomagajo zdravila in operacije? 

Za zdravila ali operacijo se odločamo, kadar stanje zahteva zdravljenje. Takrat je tudi zelo porušena kvaliteta življenja. Govorim seveda samo o benignem povečanju prostate. Tako zdravila kot operacija bistveno izboljšajo kvaliteto življenja. To je posebej vidno pri nočnem vstajanju in pogostem mokrenju.

Inkontinenca – gre za normalni pojav pri staranju?

Uhajanje vode v glavnem zajema starejše prebivalstvo. Pri prebivalcih, starih od 15 do 64 let, jo odkrijemo pri 1,5 do 5 % moških. Uhajanje vode je vedno bolezensko (patološko) in nikakor ne moremo govoriti o normalnem dogajanju, ki nastane s staranjem.

Govorimo o dveh različnih vrstah inkontinence, kajne?

Pri moških je lahko uhajanje vode, povezano s povečano prostato, stresno ali urgentno. Pri stresnem uhajanju priteka voda iz sečnice ob napenjanju trebušnih mišic. Moškega hitro, nezadržno požene na vodo, pri tem pa se začne krčiti sečni mehur, kar povzroči pritekanje vode iz sečnice. Stresno uhajanje vode zdravimo z zdravili.

Uhajanje vode je lahko tudi posledica operacij (radikalna prostatektomija, trans vezikalna prostatektomija, trans uretralna resekcija prostate), pri katerih pride do poškodbe živcev ali zunanje mišice zapiralke. Zdravljenje uhajanja vode po operacijah je operativno.

Nekoč imenovana impotenca, zdaj erektilna disfunkcija. Kje konkretno moški čutijo težave?

Po definiciji je erektilna disfunkcija (ED) označena kot nesposobnost doseči ali obdržati erekcijo, potrebno za zadovoljivo spolno aktivnost. ED je lahko trajna in popolna, kot jo vidimo po nekaterih operacijah, ali pa samo začasna in prehodna. Pomemben podatek je, da ima v Sloveniji že vsak peti moški težave z erekcijo, kar predstavlja 130.000 moških. Med 18. in 50. letom starosti ima težave 10 % moških, po 50. letu pa preko 50 %.

To mora biti za moškega izredno neprijetno …

Moški o tej težavi neprestano razmišljajo, živijo v strahu, kaj bo pri naslednjem spolnem odnosu, kar seveda vodi v nov neuspeh in se tako vrtijo v začaranem krogu, iz katerega ne morejo več sami. Potrebujejo pomoč, saj se lahko zaradi tega popolnoma izolirajo od domačega in delovnega okolja.

Izkušnja mladega moškega s foruma: »Star sem 25 let, aktiven, ne kadim, pijem občasno. Imam problem pri vzdrževanju erekcije.« Vaš komentar?

Na motnje erekcije lahko vplivajo organski in duševni dejavniki. Prvih je 80 %, drugih 10 %, v 10 % pa ne najdemo vzroka ED. Pri mladih moških je ta odstotek seveda drugačen. Pri njih so na prvem mestu duševni vzroki. Ne smemo pa spregledati bolezni, ki bi bila lahko tudi pri mladih vzrok za težave z erekcijo, zato je treba opraviti vse potrebne preiskave.

Gre pri motnjah erekcije le za stvar, s katero se je treba pač sprijazniti (enako kot ženske s svojo podobo, ki se z leti spreminja)?

Vsekakor motnja erekcije ni starostni pojav in je kot take ne smemo sprejemati. Vedno je treba iskati bolezensko ozadje za nastanek te težave.

In katere bolezni vplivajo na ED?

Najpogostejše bolezni, ki povzročajo ED, so nevrološke bolezni, parkinsonova bolezen, endokrine bolezni, posebno motnje delovanja ščitnice, sladkorna bolezen, slabokrvnost, bolezni ožilja, artritis in depresija. Vzrok je lahko tudi debelost, daljše kolesarjenje, starost in spolna zloraba v preteklosti. Poškodbe medenice, operativni posegi na prostati, mehurju, debelem ali zadnjem črevesu prav tako lahko privedejo do ED. Vemo, da motnje ED povzročajo nekatera zdravila proti depresiji, zvišanemu krvnemu tlaku, pomirjevala, alkohol, nikotin in druge droge. Tudi stres je pomemben dejavnik.

Omenili ste sladkorne in srčne bolnike. Kako, da se ED pojavlja pri njih?

Pri srčnih in tudi pri sladkornih bolnikih močno trpijo male žilice. Te se zamašijo in povzročajo spremembe na raznih organih. Tako je tudi z žilicami za prekrvavitev penisa. Ko so preveč zamašene, ni več prave prekrvavitve penisa in je zato erekcija oslabljena ali celo onemogočena.

Kako učinkovita so zdravila? Kako škodljiva so za druge organe v telesu? 

Dokler je ohranjen mehanizem erekcije, je zdravljenje z zdravili uspešno. Imamo zdravila za doseganje erekcije, katerih koncentracija se v telesu hitro zniža na polovico (4 ure), in tiste, ki se nekoliko dlje zadržujejo v telesu (36 ur). Posebno škodljiva ta zdravila niso. Vsi stranski učinki so prehodnega značaja. Vemo pa, v katerih primerih teh zdravil ne smemo predpisovati, da ne bi povzročili medsebojnega vpliva na zdravila, ki jih bolnik že jemlje.

Problem zdravljenja je pri bolnikih, ki imajo težave z erekcijo kot posledico operacije v mali medenici. Pri teh zdravila v obliki tablet po navadi ne pomagajo. V tem primeru pridejo v poštev zdravila, ki se jih vbrizga neposredno v penis, vakuumske črpalke ali pa vstavitev penilne proteze v penis.

Kaj pa kakšna novejša metoda?

Sedaj je na voljo tudi najnovejša metoda zdravljenja ED (LSWT), ki jo v Sloveniji izvajajo samo v Urološki ambulanti Urologija, d. o. o. S posebnim aparatom, ki proizvaja elektromagnetne udarne valove, delujejo na penis in korene penisa in povzročijo, da na teh področjih pride do razvoja malih, novih žilic. S tem se poveča prekrvavitev penisa in izboljša erekcija. Metoda je zelo uspešna in popolnoma neboleča.

Laično vprašanje: bi lahko motnje erekcije pri mladih moških povezali z vse večjimi spolnimi dražljaji, ki jih dobivajo od vsepovsod (mediji, današnja moda …)?

Vse, kar ste našteli, niso vse večji spolni dražljaji, ampak vse večji stres, ki ima pri mladih moških veliko vlogo pri nastanku težav z erekcijo. Kot se že prej omenili, lahko njegov vpliv bistveno zmanjšamo s pravilno prehrano in redno telesno aktivnostjo, vsaj trikrat tedensko. Na žalost se stresu ne moremo izogniti.

Imate kakšne podatke o tem, če so motnje erekcije enako prisotne tako pri partnerjih v stabilnih zvezah kot tudi pri tistih, ki partnerje menjavajo?

Pogosto pridejo v ambulanto moški, ki navajajo težave z erekcijo pri zunajzakonskih zvezah. Doma nimajo nobenih težav, pri »sosedi« pa ne gre. Tudi tisti, ki pogosto menjavajo partnerice, iščejo pomoč, saj bi se hoteli pri vsaki izkazati že ob prvem odnosu, kar pa duševnost velikokrat prepreči. Potem pa so nezadovoljni in mislijo, da je kriva motnja erekcije.

Ste vedeli, da …

sta zdrava prehrana in dobra telesna aktivnost pogoj, da ne pride do razvoja bolezni, ki vodijo tudi do težav z erekcijo? Na tak način kontroliramo tudi stres, ki je pogosto vzrok za težave z erekcijo.

je pri težavah z erekcijo pomembno, da ima moški ob sebi razumevajočo žensko, ki mu bo stala ob strani in mu povedala, da bo težavo rešil? Zavedati se mora, da je težava objektivne narave in biti tako poštena do svojega partnerja, da spolnosti ne bo iskala drugje.

Ne spreglejte

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več
Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več