Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega prenosa informacij preko živcev. Odraz tega so okvare vida, sluha, izguba ravnotežja, okvare okončin, inkontinenca, pa tudi motnje spolnosti.

Avtorica: Nika Arsovski

Spolna disfunkcija je lahko posledica utrujenosti, ki spremlja bolnike, šibkosti mišic, prisotnosti mravljincev v genitalijah, spastičnosti in vrste drugih dejavnikov, ki lahko spremljajo multiplo sklerozo.

Multipla skleroza (MS) sodi med avtoimunske bolezni, saj je posledica neustreznega odziva imunskega sistema proti lastnim telesnim tkivom in celicam. Posledično pride do razvoja vnetja, ki povzroči okvaro mielinskih ovojnic in živčnih celic, pa tudi celic, ki izdelujejo mielin. Tako se upočasni prenos dražljajev oz. informacij po živčnih vlaknih. »Multipla skleroza je avtoimunska bolezen osrednjega živčevja. Pri tej bolezni pride do poškodb živčnih ovojnic, zato se informacije preko živcev ne prenašajo, prihaja do okvar, ki se najpogosteje kažejo kot okvara vida, sluha, motnje ravnotežja, motnje v gibljivosti spodnjih ter zgornjih okončin, utrujenosti, težavah kognitivnega mišljenja, motnje mokrenja, motnje v spolnih funkcijah,« pojasnjuje Lidija Žitnik, dr. med., spec. nevrologije, sicer predstojnica nevrološke ambulante v Splošni bolnišnici Ptuj.

Vnetne spremembe oz. lezije, ki se pojavijo, so vzrok za spolno disfunkcijo, ki je prisotna pri velikem deležu bolnikov z multiplo sklerozo. Drugi dejavniki, ki vplivajo na motnje spolnosti pri bolnikih z MS, so tudi bolečina, utrujenost, šibkost v mišicah, prisotnost mravljincev v genitalnem predelu, spastičnost, inkontinenca oz. motnje mokrenja ter nezaželeni učinki zdravil. Nezanemarljiva je tudi duševna razsežnost.

Utrujenost je eden glavnih znakov bolezni, zaradi pomanjkanja energije pa ne čutimo niti potrebe po spolnosti. Prav tako lahko težave z intimnostjo otežijo spastičnost oz. krči v nogah in stopalih, ki povzročajo bolečine in nevšečnosti.

Bolniki težko spregovorijo o spolni disfunkciji

Spolna disfunkcija je pogosta težava bolnikov z multiplo sklerozo, a dejstvo je, da imajo številni še vedno zadržke o tem spregovoriti z zdravstvenim osebjem, kar potrdi tudi sogovornica: »MS se pojavi predvsem pri mlajših osebah, starih od 20 do 40 let, znaki obolelosti pa so običajno zapleteni in močno vplivajo na kakovost življenja bolnikov. Raziskave kažejo, da ima od 40 do 80 % žensk in od 50 do 90 % moških z MS tudi spolno disfunkcijo. Pri nas so bile opravljene raziskave, ki pokažejo nižji delež spolnih disfunkcij, kar po mojih izkušnjah mogoče lahko razložimo s tem, da naši bolniki o tem težje govorijo. V večini primerov je treba povprašati in šele nato se bolniki sprostijo in začnejo pojasnjevati težave v spolnosti. Morda so nekoliko pogumnejši mladi moški. Bolnik mora dobiti občutek, da nam o temi ni neprijetno govoriti. Najprimernejši trenutek, da spregovorimo o njej, je, ko bolnika povprašamo o motnjah mokrenja in odvajanja blata.«

Disfunkcije se glede na spol razlikujejo, je pa tako za moške kot za ženske značilna izguba spolne sle oz. libida. Pri moških prevladujejo težave z erekcijo in ejakulacijo, pri ženskah se težave kažejo v pomanjkanju vlažnosti nožnice in nezmožnosti doživljanja orgazma ter sprostitve spolne vzdraženosti. »Najpogostejši znaki pri moških so težave z erekcijo (nabreknjenjem, otrditvijo spolnega organa) in ejakulacijo (izbrizgom semena pri najvišji spolni nadraženosti). Omeniti velja tudi izgubo libida oz. spolnega nagona in spremenjeno zaznavanje občutkov preko kože. Pri moških je spolna disfunkcija nekoliko pogostejša kot pri ženskah. Pri ženskah se težave najpogosteje kažejo v slabšem navlaženju nožnice zaradi vzburjenja, izgubi libida, spremenjenem zaznavanju užitka in nezmožnosti doživetja vrhunca,« pojasni Žitnikova.

Težave v intimnosti so pogosto posledica slabe samopodobe

Težave s spolno disfunkcijo so, kot že omenjeno, še dandanes tabu. Bolniki o njih le poredko spregovorijo, šele ob zastavljenih vprašanjih pa razkrijejo, kaj jih muči. Šele takrat jim je mogoče ponuditi pomoč tudi v obliki zdravil, ki so na trgu. Kot poudari sogovornica, si bolniki najpogosteje pomagajo s tabletami zaviralcev fosfodiesteraze.

Erektilno disfunkcijo je mogoče zdraviti z oralnimi zdravili, kot sta sildenafil in tadalifil, intrakavernozno injekcijo vazoaktivnih zdravil, vakuumskimi pripomočki ali penilnimi protezami.

Pri ženskah s spolno disfunkcijo se najbolje izkaže sildenafil, ki povzroča izboljšano vlaženje nožnice, čeprav ne vpliva na željo ter zmožnost doživetja orgazma. Pri navlaženju nožnice sta v pomoč hormonska nadomestna terapija ter uporaba vlažilcev.

»Bolniki imajo raje zdravila v obliki tablet, ki so na voljo na beli recept in jih morajo plačati sami kot mehanične pripomočke, ki jih moškim predpišejo urologi in jih krije zdravstveno zavarovanje. Za vse pa velja, da pogosto do težav pri intimnosti pride zaradi slabe samopodobe, ne čutijo se več privlačne, imajo zadržke zaradi vseh svojih težav, na primer gibalne prizadetosti, uhajanja vode, zato preprosto nimajo več prave želje po spolnosti ali pa mora biti ta načrtovana in je spontanih trenutkov bolj malo,« razloži predstojnica nevrološke ambulante v SB Ptuj, ki rešitev problema vidi v povezanosti različnih zdravniških strok. »Menim, da je pri obravnavi teh bolnikov potreben multidisciplinaren pristop, kar pomeni sodelovanje več specialističnih zdravnikov, poleg nevrologa še urolog, ginekolog, psihiater, psiholog …«

Motnje spolnosti pri MS so odraz tudi drugih duševnih stanj

Motnje spolnosti pri bolnikih z multiplo sklerozo so posledica nevrološke okvare. Spolna vzburjenost se začne v osrednjem živčevju, ko možgani po živčnih poteh pošljejo sporočilo spolnim organom. Zaradi poškodb mielinske ovojnice in posledično poškodb osrednjega živčevja je prenos teh sporočil po živčevju otežen. Že multipla skleroza sama lahko vpliva na duševnost posameznika, spolna disfunkcija pa k temu še dodatno pripomore. Kot pojasni sogovornica, pa so lahko motnje spolnosti pri MS tudi odraz drugih duševnih stanj, tudi pomanjkljive samopodobe.

»Spolna želja se s trajanjem zveze in starostjo partnerjev spreminja in skupaj z ljubeznijo ter intimnostjo predstavlja zapleteno področje človekovega življenja,« poudari Žitnikova in zaključi: »Številni čustveni dejavniki prispevajo k spolni disfunkciji pri tistih, ki živijo z MS. Ti lahko vključujejo depresijo, tesnobo, jezo, zmanjšano samozavest in stres življenja s kronično boleznijo. MS je morda spremenila vloge in odgovornosti v odnosu, spremenila načrte in pričakovanja za prihodnost ter otežila izmenjavo neprijetnih občutkov in strahov.« Ključnega pomena je, da se s partnerjem o nastali težavi pogovorite brez sramu. Odkrit in iskren pogovor s partnerjem lahko bistveno spremeni vaš pogled na problematiko in naredi številne neprijetne stvari, ki jih v spolno življenje prinaša MS, manj neprijetne. Partnerju zato odkrito povejte, česa se bojite, kakšne so vaše želje in potrebe, kakšni so vaši strahovi.

Kako si pomagati pri premagovanju spolne disfunkcije?

Iskren pogovor je prva postaja do boljše spolne izkušnje, ob tem pa obstaja še vrsta drugih možnosti, ki so vam lahko v pomoč pri premagovanju spolne disfunkcije. »Ključen je pogovor s partnerjem, poiščite rešitve, poskusite z uporabo spolnih pripomočkov, bodite odprti za spremembe, načrtujte, naj bo zabavno. Če je partner tudi skrbnik bolnika, svetujemo, da drugi prevzamejo nekatera opravila. Bistveno je, da ne obupate,« poudari sogovornica.

V današnjem svetu so spolno aktivnim ljudem na voljo polne police spolnih pripomočkov, ki niso več takšen tabu kot nekoč. Ob pomanjkljivi vlažnosti nožnice si lahko pomagate z lubrikanti ali pa se odločite za uporabo nekaterih spolnih igračk, ki so na voljo v erotičnih trgovinah in na spletu. Z njihovo pomočjo boste prevzeli nadzor nad vašim spolnim življenjem, kar bo koristilo tudi vaši osebni samopodobi in vaši zvezi na splošno. Multipla skleroza ni razlog, zaradi katerega bi prenehali uživati v spolnosti. Daleč od tega. Opolnomočenim z znanjem in pripravljenim na iskren pogovor tudi MS ni več ovira, temveč le dejavnik, ki pa vas ne sme odvrniti od užitka med rjuhami.

 

Vnetne spremembe oz. lezije, ki se pojavijo pri multipli sklerozi, so vzrok za spolno disfunkcijo, ki je prisotna pri velikem deležu bolnikov. Drugi dejavniki, ki vplivajo na motnje v spolnosti, so tudi bolečina, utrujenost, šibkost v mišicah, prisotnost mravljincev v genitalnem predelu, spastičnost, inkontinenca oz. motnje mokrenja ter nezaželeni učinki zdravil.

 

ABC

A Utrujenost je eden glavnih znakov multiple skleroze, zaradi pomanjkanja energije pa ne čutimo potrebe po spolnosti.

B Raziskave kažejo, da ima od 40 do 80 % žensk in od 50 % do 90 % moških z multiplo sklerozo tudi spolno disfunkcijo.

C Ključnega pomena pri premagovanju težav je iskren pogovor s partnerjem.

Ne spreglejte

V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več