Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Prostata ali obsečnica je moška spolna žleza v obliki kostanja. Nahaja se pod sečnim mehurjem, med sramno kostjo in danko, skoznjo  poteka  del sečnice. Pri odraslem moškem prostata dosega velikost 20 – 25 cm3., pomaga proizvajati izločke, ki so del semenske tekočine.

 

Povečana prostata je bolezen starejše dobe in lahko povzroča težave pri uriniranju. prizadane večino moških po štiridesetem letu. Težave se kažejo kot simptomi spodnjih sečil.

Težave so lahko obstruktivne: slab curek urina, čakanje na začetek uriniranja, občutek nepopolnega praznjenja mehurja in popolna zapora (retencija) urina ali pa iritativne (dražeče) – pogosto uriniranje tudi v nočnem času. Na splošno vzeto se težave z leti stopnjujejo, vendar ne pri vseh moških in niso vedno odraz velikosti prostate. Pri posameznih bolnikih  ima nekdo lahko zelo veliko prostato in relativno malo težav, medtem ko ima lahko nekdo drug relativno malo povečano prostato, pa hude težave.

 

Kako poteka diagnosticiranje?

Pri težavah,ki se kažejo kot simptomi spodnjh sečil, je potreben pregled pri zdravniku. Bolnik poda anamnezo in izpolni vprašalnik. S posebno napravo se lahko izmeri pretok urina. S pomočjo ultarazvoka se izmeri zastanek urina v mehurju po uriniranju. Zdravnik skozi črevo lahko otipa povečano prostato. Potrebna je še meritev PSA.

 

Na kakšen način zdravimo hiperlazijo prostate?

Pri  začetnih težavah lahko bolniku svetujejo naj zmanjša vnos tekočin pred spanjem. Izogiba naj se kave in alkohola, posebej zvečer, zaradi diuretičnega učinka. Skrbi naj za redno odvajanje blata. Pri srednje izraženih težavah lahko zdravimo z zdravili, ki sproščajo mišična vlakna v prostati in vratu mehurja. Druga zdravila vplivajo na velikost prostate in jo po večmesečnem jemanju zdravil zmanjšajo. Tako se zmanjša pogostost uriniranja, kar je za bolnika najbolj moteče prav tako se izboljša curek urina.  S stopnjevanjem  zapore lahko težave postajajo hujše, kar lahko privede celo do zapore urina in v tem primeru je potrebno vstaviti kateter. Načeloma velja, da do zapore prihaja manj pogosto, če se bolezen zdravi, vendar se še vedno lahko pojavi. V primeru hujših težav, kljub zdravljenju z zdravili, ali v primeru zapore seča, svetujejo operacijo.Odstrani se le del prostate, ki tesni pretok urina.

 

November 2013