Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
vnetje mehurja

»Če si ne boš preoblačila kopalk, boš dobila vnetje mehurja. Poskrbi za to. Drugače bo bolelo.« Gotovo je katera izmed deklet pred odhodom na lepše že slišala podobne starševske nasvete. Pa ste vedeli, da je za večino vnetij kriva bakterija in da je najpomembnejše, da pijemo dovolj tekočine ter se izogibamo promiskuiteti? Če ste v znak začudenja privzdignili obrvi, potem vas morda v nadaljevanju presenetimo še s kakšno informacijo o bolečem vnetju, ki lahko prizadene tako ženske kot tudi moške.

Vprašanja o vnetju mehurja smo zastavili Ljubu Breskvarju, dr. med., specialistu urologu, ki je nedavno odprl zasebno urološko ordinacijo v Kranju.

Avtor: Andreja Hergula

Vnetje mehurja naj bi bila ena najbolj neprijetnih okužb. Kaj se poleg bolečine v sprednjem spodnjem delu še pojavlja pri vnetju?

Vnetje sečnega mehurja, ki pri moškem prizadene tudi prostato, se običajno kaže z bolečinami, s težavami pri uriniranju in včasih tudi s krvavitvijo iz sečil. Težave pri uriniranju so različne – izrazitejši občutki tiščanja na vodo, težje praznjenje sečnega mehurja, slabši curek urina ipd. Tudi bolečina je lahko različne jakosti in je odvisna od pacientovega dojemanje bolečine in od pridruženih bolezni ali bolezenskih stanj, ki lahko vplivajo na samo jakost bolečine. Običajno je bolečina moteča in stalna, ob nezdravljenju pa se jakost povečuje v neznosno obliko. 

Kaj je razlog, da nas pri vnetju pogosto tišči na stran?

Pri vnetju sečnega mehurja pride do prizadetosti stene samega organa z dinamičnim imunskim odgovorom, ki povzroča otekanje sluznice in posledično draženja živčnih končičev, ki segajo do sluznice. To draženje povzroča lokalni refleksni odgovor, ki ga možgani »razumejo« kot občutek tiščanja. 

Je razlog za vnetje bakterija ali kaj drugega?

Večinoma je vzrok za vnetje spodnjih sečil okužba z bakterijo Escherichia coli (krajše E. coli). Ta bakterija je odgovorna za 70–95 % okužb sečnega mehurja pri ženskah in moških. Ostali povzročitelji so prav tako bakterije, izjemno redko pa lahko vnetje povzročajo tudi nekatere vrste glivic (pri imunsko oslabljenih, starejših, hospitaliziranih, …). 

Kaj pri vnetju pokaže urinska slika?

V laboratorijskem izvidu sedimenta urina prevladujeta piurija in bakteriurija (izredno povečana koncentracija belih krvničk in bakterij). Pogostokrat je ob hudem vnetju prisotna tudi mikrohematurija (povečana koncentracija rdečih krvničk v urinu). Treba je poudariti, da krvav urin še ne pomeni zapletene okužbe sečil. 

Moramo pri vnetju takoj k osebnemu zdravniku?

Ob znakih vnetja je potreben obisk pri zdravniku družinske medicine oz. pri izbranem zdravniku, ki glede na bolnikovo anamnezo in opravljene preiskave odredi kratkotrajno antibiotično kuro (običajno 3–5 dni) ali se odloči, da bolnika pošlje na specialistični pregled k urologu. 

Ženske vnetje mehurja dobijo pogosteje od moških, običajno je razlog kopanje v toplicah oz. morju. Kje najpogosteje dobimo vnetje? So razlog mokre kopalke, veter, mraz?

Najprej je treba pojasniti, da so ženske bolj izpostavljene vnetju spodnjih sečil zaradi krajše sečnice in posledično slabše obrambe pred vdori bakterij iz zunanjega okolja. Poleg tega je sečnica v neposredni bližini in stiku s sluznico nožnice, kar nemalokrat odigra pomembno vlogo pri nastanku okužbe. Študije, ki bi jasno pokazala, kdaj nastane več okužb, glede na izpostavljenost različnim okoljem (morje, toplice itd.), ni. Urologi v klinični praksi velikokrat opažamo, da nastanejo okužbe sečil pri ljudeh, ki pijejo manj tekočine. 

Zdravniki običajno predpišejo antibiotike z razlago, da se lahko to vnetje razširi in da je v tem primeru treba obiskati bolnišnico. Če ne uživamo antibiotikov, ali lahko pride celo do odpovedi ledvic?

Nastanek klinično pomembne okužbe spodnjih sečil je posledica agresivnosti bakterij in hkratne nezmožnosti telesa, da se ubrani okužbi. Nezdravljena okužba sečnega mehurja lahko preide v kronično obliko, lahko pa tudi povzroči okužbo zgornjih sečil. Okužba zgornjih sečil povzroča tudi okvaro in odpovedovanje ledvic, poleg še drugih hujših zapletov. Zato je antibiotično zdravljenje potrebno. 

Kaj pa alternativne oblike zdravljenja, morda pitje čajev, dieta? Je učinkovito?

Ob pojavu kliničnih znakov okužbe sečil nobeno drugo zdravljenje ne bo prineslo ozdravitve. Takšen pristop lahko klinične znake in simptome nekoliko umiri, vzroka pa ne odpravi. 

Mnogo žensk se sooča s ponavljajočim vnetjem mehurja. Kaj je lahko vzrok temu? Na forumih lahko med nasveti preberemo, da je ena od možnosti, da se mora urin zakisati. Za kaj gre?

Vzroki za ponavljajoče okužbe sečil so: pogosti spolni odnosi (posebej ob promiskuiteti), uporaba spermicidov in genetska nagnjenost h okužbam. Študije so pokazale, da imajo veliko verjetnost za ponovitev okužbe ženske, ki so imele prvo okužbo pred 15. letom starosti. V uradnih uroloških smernicah kisanje ali alkaliniziranje urina ni omenjeno niti kot vrsta zdravljenja niti kot dodaten ukrep. Kljub temu so ljudje sami odkrili nekaj »naravnih zdravil«, ki pripomorejo k ublažitvi simptomov. 

Zakaj so nosečnice za vnetje mehurja bolj izpostavljene? Je takšno vnetje nevarno za plod?

Še posebej v prvem trimesečju je za nosečnico zelo pomembno, da ima sterilen urin oz. da v njem nima prisotnih bakterij. Bakteriurija dokazano povzroča prezgodnji porod, nižjo telesno težo ob rojstvu in višjo umrljivost otrok ob rojstvu. Analize urina opravlja ginekolog v okviru spremljanja same nosečnosti, po potrebi pa se posvetuje z urologom, še posebej v primerih zapletenih okužb. 

Je doživljanje vnetja mehurja pri moških drugačno kot pri ženskah? Pa zdravljenje?

Okužba sečnega mehurja je pri moškem zaradi anatomskih značilnosti vedno povezano z vnetjem prostate, ki je v neposrednem stiku z mehurjem, zato so vsa vnetja sečnega mehurja zapletene okužbe in zahtevajo daljše zdravljenje, občasno tudi v bolnišnici.

Običajno so znaki vnetja podobni kot pri ženskah, vendar je ob hujšem vnetju prostate prisotna tudi septična temperatura (več kot 38 °C). Takšno stanje je resno in celo življenjsko ogrožajoče in pacient potrebuje takojšnjo oskrbo urologa. Zdravljenje vnetja spodnjih sečil traja pri moškem vsaj 2–4 tedne, za razliko od žensk, ki jim ob vnetju sečnega mehurja zadostuje tridnevna antibiotična kura. 

Kakšen nasvet, kako naj se bralke in bralci ubranijo pred vnetjem mehurja?

Vnetjem mehurja se lahko izognemo s pitjem dovolj tekočine, z uživanjem brusnic, izpraznjenjem sečnega mehurja in s primerno higieno (po spolnem odnosu), z uporabo vaginalnih lokalnih hormonskih pripravkov (pri menopavzalnih ženskah) in z izogibanjem promiskuiteti.

Ste vedeli, da …

…da bi se izognili vnetju mehurja, je priporočljivo umivanje spolovil samo s toplo vodo, brisanje nazaj proti zadnjični odprtini, uporaba samo belega bombažnega perila in blagega pralnega praška.

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več