Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Inkontinenca je velika težava tako žensk kot moških. Oboji pa neradi govorijo o njej, saj se je sramujejo in velikokrat mislijo, da se dogaja samo njim. Obstaja več vrst inkontinence, za eno med njimi je direktor Zdravstvenega doma Domžale Janez Svoljšak, dr. med., razvil metodo zdravljenja za moške. Metoda se imenuje inhibicija detruzorja oziroma umiritev sečnega mehurja. Beleži pozitivne učinke in upa, da bo v prihodnje lahko pomagal tudi marsikateri ženski.

Avtorica: Katja Štucin

Kot sem v uvodu izpostavila, je inkontinenca zelo pogosta pri obeh spolih. Ena od težav je uhajanje urina po končanem uriniranju pri starejših moških. Kaj je značilno za to obliko?

Značilno za to obliko inkontinence je, da se končanem uriniranju nikakor ne more preprečiti, da bi potem, ko se že uredimo, ne izteklo še nekaj kapelj ali mililitrov urina. Posledica tega je manjši, lahko pa tudi večji madež na perilu. Poleg umazanega perila pa se pojavlja tudi neprijeten zadah po urinu. O problemu se po mojem mnenju strokovno premalo govori in se ga zaradi majhne količine urina, ki tako »uide«, skoraj ne smatra za inkontinenco. Bolj malo pa o teh težavah, ker se jih sramujejo, govorijo tudi prizadeti moški.

Gre za pogosto težavo, zato morajo posamezniki, ki jih pesti, vedeti, da niso edini. Kaj bi lahko naredili, da bi o teh stvareh lažje spregovorili? Da bi preprečili sram?

Po mojem mnenju jih je treba še bolj informirati o tem, da so težave pogoste in da se jih da zmanjšati.

Kakšni pa so pravzaprav vzroki?

O vzrokih te oblike inkontinence je več teorij. Gotovo je le to, da imajo težave predvsem starejši moški, ki imajo pogoste tudi druge težave zaradi povečane prostate.

Kako poteka samo zdravljenje?

Zdravljenja v klasičnem smislu za zdaj še ne poznamo, se pa priporočajo različni postopki, ki naj bi zmanjšali težave. Kot pomoč pri teh težavah sem razvil metodo in jo imenoval inhibicija detruzorja (umiritev sečnega mehurja).

Nam lahko orišete omenjeno metodo? Kako deluje?

S to metodo zmanjšamo pritisk v sečnem mehurju in tako ustvarimo ali zavremo krčenje mišice, ki prazni mehur (detruzor). Pritisk v sečnem mehurju zmanjšamo tako, da ustvarimo negativni tlak v prsnem košu. Ta preko prepone zmanjša tlak v trebušni votlini in s tem v sečnem mehurju.

Kako pa ustvarite negativni tlak v prsnem košu?

Negativni pritisk v prsnem košu ustvarimo tako, da zapremo sapnik in poskušamo vzdihniti ob zaprtem sapniku.

Tiste, ki imajo tovrstne težave, najbrž zanima podrobnejši postopek izvajanja metode. Če začneva pri ugotavljanju težave posameznika, obiskom zdravnika, kaj sledi?

Ko bo metoda atestirana, bodo bolniki s temi težavami lahko dobili nasvete pri svojem ginekologu ali osebnem zdravniku.

Kako uspešna pa je ta metoda? Že beležite pozitivne učinke?

Metodo je uporabilo že več moških s temi težavami. Količina urina, ki jim je odtekla po uriniranju, se je z uporabo te metode zmanjšala za 30 do 70 odstotkov. Pri uporabi metode niso imeli težav. Načrtujemo pa tudi raziskavo o učinkih metode inhibicije detruzorja pri ženskah z urgentno mikcijo in/ali urgentno inkontinenco. Tudi tem težavam je vzrok prekomerno aktiven detruzor. Pričakujemo, da bo raziskava uporabe metode inhibicija detruzorja pri ženskah z urgentno mikcijo ali urgentno inkontinenco pokazala, da metoda zmanjša njihove težave.

Kdaj jo boste začeli izvajati? Kdaj lahko pričakujemo kaj več informacij o samih rezultatih?

Priprave za začetek raziskave so v zaključni fazi, rezultate pričakujemo v nekaj mesecih.

Imate v prihodnje v načrtu razvoj še kakšne tovrstne metode ali izboljšave teh?

Pred dvajsetimi leti sem razvil metodo samopomoči pri bolečinah v hrbtenici (samovlek). Metodo že dvajset let uporabljajo na Inštitutu Republike Slovenije za rehabilitacijo. Skupaj s katedro za družinsko medicino iščemo načine, kako metodo samovleka uvesti kot eno od standardnih terapij bolečin v križu v ambulantah družinske medicine.

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več