Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Inkontinenca je velika težava tako žensk kot moških. Oboji pa neradi govorijo o njej, saj se je sramujejo in velikokrat mislijo, da se dogaja samo njim. Obstaja več vrst inkontinence, za eno med njimi je direktor Zdravstvenega doma Domžale Janez Svoljšak, dr. med., razvil metodo zdravljenja za moške. Metoda se imenuje inhibicija detruzorja oziroma umiritev sečnega mehurja. Beleži pozitivne učinke in upa, da bo v prihodnje lahko pomagal tudi marsikateri ženski.

Avtorica: Katja Štucin

Kot sem v uvodu izpostavila, je inkontinenca zelo pogosta pri obeh spolih. Ena od težav je uhajanje urina po končanem uriniranju pri starejših moških. Kaj je značilno za to obliko?

Značilno za to obliko inkontinence je, da se končanem uriniranju nikakor ne more preprečiti, da bi potem, ko se že uredimo, ne izteklo še nekaj kapelj ali mililitrov urina. Posledica tega je manjši, lahko pa tudi večji madež na perilu. Poleg umazanega perila pa se pojavlja tudi neprijeten zadah po urinu. O problemu se po mojem mnenju strokovno premalo govori in se ga zaradi majhne količine urina, ki tako »uide«, skoraj ne smatra za inkontinenco. Bolj malo pa o teh težavah, ker se jih sramujejo, govorijo tudi prizadeti moški.

Gre za pogosto težavo, zato morajo posamezniki, ki jih pesti, vedeti, da niso edini. Kaj bi lahko naredili, da bi o teh stvareh lažje spregovorili? Da bi preprečili sram?

Po mojem mnenju jih je treba še bolj informirati o tem, da so težave pogoste in da se jih da zmanjšati.

Kakšni pa so pravzaprav vzroki?

O vzrokih te oblike inkontinence je več teorij. Gotovo je le to, da imajo težave predvsem starejši moški, ki imajo pogoste tudi druge težave zaradi povečane prostate.

Kako poteka samo zdravljenje?

Zdravljenja v klasičnem smislu za zdaj še ne poznamo, se pa priporočajo različni postopki, ki naj bi zmanjšali težave. Kot pomoč pri teh težavah sem razvil metodo in jo imenoval inhibicija detruzorja (umiritev sečnega mehurja).

Nam lahko orišete omenjeno metodo? Kako deluje?

S to metodo zmanjšamo pritisk v sečnem mehurju in tako ustvarimo ali zavremo krčenje mišice, ki prazni mehur (detruzor). Pritisk v sečnem mehurju zmanjšamo tako, da ustvarimo negativni tlak v prsnem košu. Ta preko prepone zmanjša tlak v trebušni votlini in s tem v sečnem mehurju.

Kako pa ustvarite negativni tlak v prsnem košu?

Negativni pritisk v prsnem košu ustvarimo tako, da zapremo sapnik in poskušamo vzdihniti ob zaprtem sapniku.

Tiste, ki imajo tovrstne težave, najbrž zanima podrobnejši postopek izvajanja metode. Če začneva pri ugotavljanju težave posameznika, obiskom zdravnika, kaj sledi?

Ko bo metoda atestirana, bodo bolniki s temi težavami lahko dobili nasvete pri svojem ginekologu ali osebnem zdravniku.

Kako uspešna pa je ta metoda? Že beležite pozitivne učinke?

Metodo je uporabilo že več moških s temi težavami. Količina urina, ki jim je odtekla po uriniranju, se je z uporabo te metode zmanjšala za 30 do 70 odstotkov. Pri uporabi metode niso imeli težav. Načrtujemo pa tudi raziskavo o učinkih metode inhibicije detruzorja pri ženskah z urgentno mikcijo in/ali urgentno inkontinenco. Tudi tem težavam je vzrok prekomerno aktiven detruzor. Pričakujemo, da bo raziskava uporabe metode inhibicija detruzorja pri ženskah z urgentno mikcijo ali urgentno inkontinenco pokazala, da metoda zmanjša njihove težave.

Kdaj jo boste začeli izvajati? Kdaj lahko pričakujemo kaj več informacij o samih rezultatih?

Priprave za začetek raziskave so v zaključni fazi, rezultate pričakujemo v nekaj mesecih.

Imate v prihodnje v načrtu razvoj še kakšne tovrstne metode ali izboljšave teh?

Pred dvajsetimi leti sem razvil metodo samopomoči pri bolečinah v hrbtenici (samovlek). Metodo že dvajset let uporabljajo na Inštitutu Republike Slovenije za rehabilitacijo. Skupaj s katedro za družinsko medicino iščemo načine, kako metodo samovleka uvesti kot eno od standardnih terapij bolečin v križu v ambulantah družinske medicine.

Ne spreglejte

Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več
Sladkorni bolniki imajo v krvi previsoko koncentracijo glukoze, zato jo morajo ves čas spremljati in uravnavati. To je bolezen, na
Preberi več
O parkinsonovi bolezni se v zadnjem desetletju kar veliko piše in govori. Še do nedavnega je veliko ljudi to bolezen
Preberi več
Konec septembra je za uslužbence farmacevtskega podjetja Roche potekalo zanimivo predavanje o bolezni, ki je manj poznana. Katja Novak, dr.
Preberi več
Jeseni se s poletnega oddiha vrnejo tudi virusi. Načrte nam hitro prekrižajo smrkanje, kihanje, kašljanje in drugi simptomi prehladnih obolenj.
Preberi več
Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene,
Preberi več
Na področju zdravljenja raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vseskozi potekajo klinične raziskave in prinašajo nova učinkovita zdravila,
Preberi več