Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ahatne polže so v neki raziskavi razdelili v dve skupini. Ena skupina teh drobnih mehkužcev je vdihovala onesnažen zrak, druga pa neoporečnega. Pri prvi skupini polžev so zaznali hitrejše bitje srca. Tudi človeško srce je občutljivo na zunanje in notranje dejavnike. Imamo le enega in to je v desetletjih našega življenja precej aktivno ‒ v sedmih desetletjih življenja utripne kar okrog 2,5-miljardkrat. Kaj se zgodi, če naša srčna mišica nemirno razbija v zanjo neobičajnem ritmu?

Avtorica: Andreja Hergula

Skrči se okrog 70-krat v minuti

Srce je votel mišični organ, ki s svojim ritmičnim krčenjem omogoča in uravnava krvni obtok. Skrči se okrog 70-krat v eni minuti, v sedemdesetih letih življenja to nanese kar okrog 2,5-miljardkrat. Ljudje smo dostikrat brez volje, energije, zato bi nam moralo biti srce za vzgled. Srčna aktivnost, ki smo jo navedli, je optimalna. Kaj pa, ko nam srce razbija neenakomerno, ko nas pri srcu boli, ko začutimo, da je padlo iz svojega ritma?

Kar k zdravniku

Prim. asist. dr. Robert Marčun vsak občutek razbijanja srca in prsno bolečino jemlje resno. »To sta dva simptoma, ki potrebujeta obravnavo pri zdravniku. Najprej je treba s preiskavami ugotoviti, za kakšno motnjo ritma gre in kaj je vzrok bolečine.« Simptoma sta lahko sicer nenevarna, lahko pa sta simptoma drugih, nevarnejših bolezenskih stanj.

Srce lahko poči

Srce lahko poči ne le metaforično, ko s frazo »počilo ji je srce« razložimo, da se je osebi zgodila velikanska tragedija, temveč je »počeno srce« tudi medicinski pojav. Gre za infarktu podobno stanje, ki mu rečemo kateholaminski eksces. Ne gre za zamašitev srčne mišice, temveč za spremembo mikrocirkulacije živčnih končičev. Stanje, ki je pogostejše pri ženskem spolu, ima lahko dobro prognozo, ni nujno, da se konča najslabše.

Ob bolečini tudi vrtenje

Bolečina v prsih je lahko znak akutnega srčno-mišičnega infarkta in je zelo huda. Bolniki jo kažejo za prsnico, lahko pa izžareva tudi na vrat, spodnjo čeljust in levo roko do mezinca, včasih tudi v zobovje, gornjo čeljust in v zgornji del trebuha. Ker pride do pomanjkanja kisika v srčni mišici, je bolečina enakomerna, huda, tišči, peče, žge – nikdar ne zbada. Na bolečino ne vpliva ne dihanje, ne gibanje in pritisk na prsni koš. Bolnika bolečina stiska in nanj pritiska. Lahko se pojavijo tudi vrtoglavica, težka sapa, omedlevica, močno in naglo razbijanje srca ter potenje.

Bolečina in razbijanje zaradi srčnih težav

Bolečina in razbijanje srca se lahko pojavita zaradi strukturnih in drugih bolezni srca, elektrolitskih motenj. Med takšna stanja spada tudi vnetje osrčnika. Gre za ostro, zbadajočo bolečino, ki se okrepi ob kašlju ali spremembi položaja telesa.

Če se natrga glavna žila odvodnice, je bolečina nenadna in zelo huda. Sprva se pojavi za prsnico, kasneje pa se širi v hrbet med lopatici in navzdol, lahko v smeri poteka aorte v trebuh.

Pri pljučni emboliji bolnik bolečino občuti na obrobju prsnega koša in ne za prsnico. Po nekaj urah ali dneh se značaj bolečine spremeni, ta postane ostra in zbada. Okrepi se pri vnetju dihalnih poti ali astmi in pri bolniku s pljučnim rakom.

Pri starejših ljudeh je lahko razbijanje simptom visokega krvnega tlaka. V teh primerih pride do preddvornega migetanja. Tega stanja zdravniki zaznajo čedalje več.

Pri mlajših pa lahko pride do paroksizmalne tahikardije. Razlogi zanjo so bolezni srca, elektrolitske motnje, pa tudi stres v vseh svojih oblikah. Ta motnja srčnega ritma se manifestira tako, da imajo starejši otroci od nekaj minut do nekaj ur srčni utrip več kot 150 do 160 udarcev na minuto, mlajši otroci pa več kot 200 udarcev na minuto). V teh primerih zdravniki poskusijo z vagalnimi manevri, s posebno obliko dihanja.

Bolečina zaradi drugih težav

Vzroki za bolečino v prsih so lahko posledica bolezni dojk, tumorji, zapleti pri pasavcu, lahko pa čutimo bolečino tudi ob pljučnici ali popljučnici, vnetju dihalnih poti, astmi in pri pljučnem raku. Bolečina v prsnem košu je ostra, zbadajoča, ob dihanju in kašljanju je močnejša.

Razbijajoče srce se lahko kot simptom pojavi tudi pri povečanem delovanju ščitnice. To občutimo tako, kot da srce plapola ali preskoči utrip, dva, utripa prehitro oziroma premočno. Ti občutki se lahko pojavijo tudi v prsih ali na pulznih točkah na vratu oziroma grlu.

Povsod ima prste vmes duševnost

Po strokovnem mnenju dr. Roberta Marčuna sta simptoma bolečine v prsih in razbijajočega srca, če ni najti organskega obolenja srca, lahko tudi duševne narave. Močno in naglo srčno utripanje je pogost bolezenski simptom, ki je povzročen s spremembami srčnega ritma ali frekvence. Tesnoba in strah sta tesno povezana s povečano aktivnostjo avtonomnega živčnega sistema, s povečano frekvenco srca in močnejšim krčenjem srčne mišice. To pri bolniku privede do začaranega kroga. Zdravniki v trenutkih hiperventilacije svetujejo dihanje v vrečko, v splošnem več telesne dejavnosti in po potrebi obisk psihiatra.

Po mnenju nekaterih strokovnjakov je lahko pretirano duševno vznemirjenje tudi nevarno, saj pride do motenj acido-baznega ravnotežja (stalen pH), posledično tudi do hudih krčev, kjer se zniža kalcij v krvi. Zatorej velja, da če ste nagnjeni k tesnobnim stanjem, sproščanje in gibanje ne bosta odveč.

Energijske pijače – dvakrat razmislite, preden jih kupite

Ne smemo zanemariti tudi pretiranega uživanja alkohola, prevelikih odmerkov kave in uporabe energijskih napitkov. Zdravniki jih s kardiološkega vidika odsvetujejo, saj pospešijo srčni utrip, to pa posledično preobremeni srce. To situacijo si lahko predstavljamo podobno kot pri avtomobilu, ki dela na več obratih.

Priporočene preiskave v dobrobit našemu srcu

Kot predlagajo zdravniki, ob naštetih težavah ne odlašajte in jih obiščite. Preiskave, ki jih je v okviru zdravja srca priporočeno opraviti, so: izmera krvnega tlaka in srčnega utripa, EKG, ultrazvok, prenosni ročni EKG monitor, Holterjev monitor, visoko občutljivi CRP, hemoglobin A1C, obremenitveni test, preiskave LDL, HDL, trigliceridi, LP(a), apolipoprotein B, preiskava kalcija v koronarnih arterijah, doplerska preiskava vratnih arterij, CT-angiogram.

Ste vedeli, da … da je srčni utrip pri ženskah, ki je višji od 76 udarcev na minuto, povezan s 26-odstotnim povečanim tveganjem za srčni napad v naslednjih sedmih do osmih letih? Stopnja srčnih obolenj se je nedavno povečala za ženske med 35. in 54. letom, to je v starosti, ko večina žensk še pomisli ne na srčno obolenje. Zanimivo dejstvo je, da stopnja obolenj pri moških pod 55. letom upada, pri ženskah iste starosti pa narašča. Dober, predvsem pa sladek nasvet: za zmanjšanje krvnih strdkov, vnetij, nižanje slabega holesterola in širjenje arterij je koristna čokolada s 70 odstotki kakava.

Ste vedeli, da … so z višjim tveganjem za srčno obolenje povezani ne le stres in tesnoba, temveč tudi depresija, sovražnost in družbena osama? Um in srce sta namreč tesno povezana. Ne glede na to, koliko ste stari, katerega spola ste, iz katere države prihajate, dejstvo, ali kadite ali ne, je kroničen stres povezan z 2,1-kratnim povečanjem tveganja za srčni infarkt. Po študijah je povezan s srčnimi anomalijami, npr. z ishemijo, nepravilno miokardno perfuzijo, zmanjšanjem črpalne funkcije srca in okvarjenostjo prožnosti arterijskih sten.

Ste vedeli, da … je najstarejša znanstvena razprava o srcu v staroegipčanskem Ebersovem papirusu? Egipčani so menili, da je srce središče duševnega življenja, v prvi vrsti mišljenja. Njihove predstave o srcu so bile netočne in nejasne. Vendarle pa so egipčanski zdravniki že vedeli, da je srce izhodišče posebnega sistema žil ter da je srce votel organ, napolnjen s krvjo in da njegovo krčenje povzroča pulz odvodnic.

Ne spreglejte

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več
Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več