Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Krvni strdek imenujemo tudi tromb, stanje, ko znotraj žile nastane strdek, pa tromboza. Posledica nastanka krvnega strdka je delna ali popolna zamašitev žile, ki zmanjša prekrvavitev področja, ki ga žila oskrbuje s krvjo. Če strdek nastane v žili odvodnici, je govora o arterijski trombozi, če pa zamaši žilo dovodnico, imamo opravka z vensko trombozo. Tako ena kot druga oblika tromboze sta lahko usodni, pojasnjuje Mateja Verdinek, dr. med., specialistka interne medicine, iz Splošne bolnišnice Jesenice.

Avtorica: Helena Žagar

Strjevanje krvi je popolnoma normalen proces

Mateja Verdinek, dr. med., specialistka interne medicine

Mateja Verdinek, dr. med., specialistka interne medicine

Za začetek dr. Verdinek razloži, da je strjevanje krvi in posledično nastanek krvnih strdkov normalen proces, ki v telesu poteka ves čas. »V zdravem telesu so faktorji, ki povzročajo strjevanje in razkrajanje strdkov, ves čas prisotni in skrbijo, da se kri ob poškodbi strdi, ko se tkivo zaceli, pa se strdek v prizadetih žilah in tkivu razkroji. Do težav lahko pride ob določenih stanjih (npr. daljša negibnost ob zlomu okončine, daljši polet, bolezen), ko faktorji strjevanja prevladajo in lahko povzročajo tvorbo strdka predvsem v venskem sistemu. V tem primeru pride do motenega odtoka krvi iz okončine. Če imamo zožene arterije na okončinah (ateroskleroza), atrijsko fibrilacijo brez antikoagulantne zaščite, bolezen aorte ali anevrizme na arterijah nog, pa lahko pride tudi do embolije in tromboze arterij na udih, v možganih, na srcu, pa tudi na drugih organih.«

Nadalje dr. Verdinek pojasni, da v grobem ločimo tromboze na arterijske in venske.

Venska tromboza

Venska tromboza nastane najpogosteje v predelu nog, občasno pa tudi rok in v trebušnih venah. »Ob pojavu smo pozorni na anamnezo nedavnih kirurških posegov, poškodb, bolezni s težjim potekom in daljše zmanjšane mobilnosti. Če teh sprožilnih momentov ne ugotovimo, po navadi zastavimo tudi iskanje možnosti hkrati prisotne rakave bolezni, pri teh so namreč venske tromboze precej pogostejše. Med redkejšimi vzroki, ki jih testiramo, če ne potrdimo drugih vzrokov, so tudi prirojene motnje strjevanja (trombofilije), pri katerih gre za povečano nagnjenost k tvorjenju venskih strdkov.« Razlikovanje med različnimi razlogi je pomembno zaradi načina in trajanja zdravljenja, poudari dr. Verdinek.

Znaki in simptomi venske tromboze

Venska tromboza se kaže z oteklino ene ali redko obeh okončin, oteklina nastane hitro, v dnevu ali dveh, ud postane temneje obarvan (rdeče-vijoličasti odtenki) v primerjavi z neprizadeto okončino. Boleče je gnetenje mišic, bolniki pravijo, da jih ob premikanju zateguje, občutek je, kot bi imeli naenkrat preozko kožo. »Če se pojavijo taki simptomi, je treba obiskati zdravnika, odlašanje je lahko zaradi možnih zapletov tudi smrtno nevarno,« opozori dr. Verdinek.

 

Preberite tudi prispevek: Venska tromboza – primer bolnice – ABCzdravja.si

 

Dejavniki tveganja za vensko trombozo

Dejavniki tveganja za vensko trombozo so: daljša imobilizacija po poškodbah, operacijah; prebolevanje bolezni, ki je zahtevala pretežno počivanje; aktivno ali zdravljeno rakavo obolenje; dedni dejavniki povečane nagnjenosti k tvorjenju venskih strdkov. »Določene infektivne bolezni, sploh okužba s SARS-CoV-2, močno povečajo tveganje za vensko trombozo,« še doda sogovornica.

Najhujši zaplet venske tromboze je pljučna embolija

Najhujši zaplet venske tromboze, do katerega lahko pride, je pljučna embolija, ki je lahko tudi smrtno nevarna. »Nastane tako, da se iz tromboziranih ven, iz katerih kri teče proti srcu, lahko odtrga del strdka, ta pa potuje preko desnega srca v pljučne arterije. Tam povzroči, da se pretok zmanjša, nastane pljučna hipertenzija, zaradi česa pride do popuščanja desnega prekata srca. Pojavu pravimo akutno pljučno srce. Posledica tega je obstruktivni šok, padec tlaka, lahko se konča tudi s smrtjo. Manj resne posledice lahko tromboza pusti tudi lokalno, sploh, če se strdek v celoti ne rekanalizira oz. stopi, in je okončina lahko trajno debelejša od druge, kronični edem pa poveča tveganje za kožne okužbe, tvegano je tudi za ponovitev venske tromboze.«

Opozorilni znaki za pljučno embolijo so oteženo dihanje; lahko bolečina v prsih, predvsem pri manjših naporih; kadar pride do pljučnega infarkta z draženjem plevre, je prisotna tudi ostra bolečina ob globokem dihanju.

Kaj lahko storimo, da se venski trombozi izognemo

»Preventiva venske tromboze temelji na skrbi za redno razgibavanje (postanki med daljšo vožnjo, sprehajanje po letalu med daljšim letom), med prebolevanjem resnih bolezni v bolnišnicah bolniki prejemajo zaščito z nizkomolekularnimi heparini, po ortopedskih operacijah pa s tabletami proti strdkom, ki jih je treba dosledno jemati. Pri ljudeh s krčnimi žilami med potovanjem svetujemo kompresijsko terapijo z nogavicami ali elastičnimi povoji,« našteva Verdinkova.

 

Preberite tudi prispevek: Kaj je venska trombembolija? – ABCzdravja.si

 

Posledice arterijske tromboze so infarkti

Pri arterijski zapori oz. trombozi gre za strdek v arteriji, ki zmanjša ali zapre pretok oz. prekrvavitev organa ali uda. Nastane pretežno na mestu predhodno obolele arterije (ateroskleroza, anevrizma arterije), ali pa tja zanese strdek iz srca ali bolj proksimalnega dela arterije (embolija), pojasni dr. Verdinek. Arterijska tromboza nastane lahko na vseh organskih sistemih. Posledice so infarkti, kot najnevarnejša med njimi možganski in srčni infarkt.

Znaki in simptomi infarkta

»Opozorilni znaki infarkta uda so huda bolečina v udu, bledica, nezmožnost premikanja uda, mravljinčenje uda, pulzi so na prizadeti okončini odsotni. Znake možganskega infarkta povzamemo z anagramom GROM (govor, roka, obraz, minute), se pravi motnja govora, asimetrija obraza, nezmožnost premikanja ene strani telesa, minute pa tu pomenijo dejstvo, da gre za urgentno stanje, kjer z zdravniško obravnavo ne smemo zamujati,« poudari sogovornica. »Pri srčni kapi je glavni simptom po navadi huda tiščeča bolečina v prsih, ta lahko seva v roke, čeljust, ob tem je pogosto oteženo dihanje, lahko pa se pokaže z nenadno srčno smrtjo, kjer arterijska zapora sproži maligno aritmijo, ki ji pravimo ventrikularna fibrilacija. Ob tem je najbolj pomembno, da se začne čim prej s temeljnimi postopki oživljanja in uporabo defibrilatorja.«

Dejavniki tveganja za arterijsko trombozo

Dejavniki tveganja so: kajenje, ateroskleroza, previsoke maščobe v krvi, previsok tlak, prekomerna telesna teža, sladkorna bolezen in družinska nagnjenost. »Pomembno pogosteje obolevajo tudi ljudje z ledvičnim popuščanjem (kronično ledvično insuficienco). Ti dejavniki se med seboj kombinirajo in povečujejo,« pove dr. Verdinek.

 

Preberite tudi prispevek: Arterijska hipertenzija – ABCzdravja.si

 

Diagnostika in zdravljenje arterijske tromboze

Diagnostika in zdravljenje se morata začeti čim prej, da se zmanjša poškodba tkiv, ki po trombozi niso prekrvljena, zato je treba ob takem dogodku takoj poiskati zdravniško pomoč, opozarja Verdinkova. »Diagnostika se začne s pregledom, odvzemom krvi za določanje razpadnih produktov mišičja (mioglobin, kreatinin kinaza, troponin pri sumu na srčni infarkt), EKG-jem, pri sumu na ishemijo uda ultrazvokom in CT-preiskavo. Ob potrditvi suma se v urgentni ambulanti aplicira heparin, nato bolnika premestimo za intervencijo. Ta je lahko perkutana (preko žil se poišče mesto zapore žile in se jo razširi), lahko se odločimo za topljenje strdka preko lokalne infuzije ali kirurško odstranitev strdka. Pri možganski kapi je postopek nekoliko drugačen, bistveno je namreč, da se najprej in čim hitreje opravi CT-diagnostika, da se lahko začne s trombolitičnim zdravljenjem oz. čim prej bolnika premesti za mehansko ravaskularizacijo v terciarni center.«

Kaj storiti, da se izognemo arterijski trombozi

Odgovor se skriva predvsem v skrbi za zdrav življenjski slog, mediteranski dieti z majhno vsebnostjo nasičenih in transmaščobnih kislin, redni telesni dejavnosti in doslednem in intenzivnem zdravljenju dejavnikov tveganja, je jedrnata Verdinkova.

Krvni strdki kot neželena posledica cepljenja proti covidu-19

Na vprašanje, za kakšen tip krvnih strdkov gre pri strdkih, ki se pojavljajo v redkih primerih cepljenja z vektorskimi cepivi, sogovornica odgovarja: »Pri cepljenju z vektorskimi cepivi se strdki pojavijo zaradi sprožene kaskade koagulacije ob vnosu antigena. Zakaj natančno se to zgodi pri nekaterih ljudeh, še ni povsem jasno. Praviloma v krvi vidimo visok D-dimer (razpadni produkt strdkov) in nizke trombocite, ki jih napadejo protitelesa, ki se ob cepljenju proizvedejo. Stanju rečemo imunska trombocitopenija. Tromboze so prisotne tudi na mestih, ki niso običajna (npr. venski sinusi v glavi), lahko pa tudi na bolj običajnih. Arterijske tromboze niso značilne. Bolj natančen mehanizem ali marker, ki bi ga lahko identificirali in tako posumili na povečano tveganje, za zdaj ni znan.«

Preberite tudi prispevek: Ko zaboli v prsnem košu – ABCzdravja.si

Prispevek govori o najpogostejših primerih bolečin v prsnem košu – po čem se ločijo in kako jih prepoznamo.

 

ABC

A V zdravem telesu so faktorji, ki povzročajo strjevanje in razkrajanje strdkov ves čas prisotni.

B Med hujše posledice tromboze sodijo pljučna embolija ter srčni in možganski infarkt.

C Okužba s SARS-CoV-2 močno poveča tveganje za vensko trombozo.

 

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več