Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Poleg celulita je pojav krčnih žil na nogah (pa tudi na drugih delih telesa) zaradi pajkastega videza za 4 do 15 odstotkov populacije skrajno neprijetna težava. Ne pojavlja se le po porodih ali v starejši dobi, povečane vene v ambulantah opažajo že pri deklicah v puberteti. Kaj se dogaja? Od kod vse te modrikaste žilice, otekanje, krči, vročina v nogah? Se jih da rešiti? So nam vsi izdelki proti krčnim žilam, ki nam jih tako samozavestno ponujajo oglaševalci, zares lahko v pomoč? O teh vprašanjih nam lahko odgovori le strokovnjak, ki se s to tematiko vsakodnevno ukvarja. Ena izmed največjih strokovnjakinj je zagotovo primarijka Tanja Planinšek Ručigaj, dr. med., svetnica, dermatovenerologinja, flebologinja, limfologinja in predstojnica Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana, ki smo ji zastavili nekaj vprašanj.

Avtorica: Andreja Hergula

Krčne žile so spremenjene žile. Na kakšen način so drugačne od zdravih? Kaj se dogaja z njimi?

Krčne žile so razširjene in zvijugane vene na nogah, do katerih pride zaradi oslabele žilne stene. Bolniki navajajo težke, utrujene in boleče noge ter nočne krče, po katerih so krčne žile tudi dobile ime.

Kdo ima večjo nagnjenost za nastanek krčnih žil?

Družinska nagnjenost k pojavom krčnih žil je velika. Kadar ima eden ali oba starša varice (tudi krtice), obstaja 63 do 73 odstotkov možnosti, da bodo krčne žile ali varice podedovali otroci. K pojavu pripomorejo prisilni položaji sede ali stoje, saj zaradi nedelovanja mišic, ki stiskajo kri po venah nazaj proti srcu, kri zastaja v venah na nogah.To jih še dodatno širi. Tudi gretje nog povzroča povečanje težav.

Je res, da se po porodih stanje krčnih žil še poslabša? Kateri dejavniki še vplivajo na nastanek omenjenega stanja?

Hormoni pri ženskah poslabšajo stanje varic. Te so v premenopavzalnem obdobju z uživanjem nadomestne hormonske terapije, pred menstruacijo, v nosečnosti ali ob jemanju kontracepcije bolj propustne za izmenjavo snovi in tudi manj čvrste.

Bi se lahko ženske v teh stanjih krčnim žilam vsaj malo izognile?

V teh primerih svetujemo pomoč venam od zunaj, to je nošnjo medicinskih kompresijskih nogavic, sestavljenih iz elastičnih vlaken.

Koliko ljudi s tem stanjem pride k zdravniku in v kateri fazi se običajno to zgodi?

Glede na to, da ima vsak drug odrasli po 18. letu starosti eno od oblik venskega popuščanja, »naval« bolnikov še niti ni tako velik. Vsekakor pa je v Sloveniji le malo specialistov flebologov, ki se ukvarjajo s to problematiko, zato so čakalne dobe dolge. Do zdravnika bolnika običajno privedejo težave, ki smo jih že omenili, pa tudi poslabšanje bolezni, kjer se na nogah v prvi vrsti pojavljajo vnetje, strdki v venah, lahko pa tudi rane.

Imajo bolniki, ki pridejo k vam, prevelika pričakovanja glede izboljšanja?

Bolniki, ki pridejo v našo ambulanto, običajno mislijo, da so naredili vse. Takrat pa se proces zdravljenja šele začne. V prvi vrsti je treba narediti kompresijo, to je stiskanje ven od zunaj, bodisi s povojem bodisi z medicinskimi kompresijskimi nogavicami.

Kaj menite o kremah proti krčnim žilam?

Kreme lahko le nekoliko olajšajo simptome. Res je, da je kostanj ena od snovi, ki vsebujejo, lahko bi rekli, ´stabilizatorje´ žilne stene in jo nekoliko okrepijo. Ob sočasnem otekanju pa niso več dovolj, ne v kremah ne v tabletah.

Kateri postopki stanje dejansko izboljšajo?

Pri pojavu otekanja je potrebna kompresijska terapija. Manjše varice se odstranjujejo s sklerozantno terapijo, večje se po različnih postopkih operirajo. Le zelo drobne, tako imenovane pajkaste ali mrežaste varice, odpravljamo z laserjem.

Kako izbrati medicinske nogavice? Lahko to storimo sami?

Treba se je zavedati, da medicinske kompresijske nogavice niso oblačilo, ki ga kupimo na številko, ampak so zdravilo. In kot tako mora njihovo jakost oz. kompresijo (kako močno stisnejo nogo v gležnju in nato navzgor) določiti zdravnik glede na resnost težav in sprememb venskega sistema. Nato pa je treba velikost tako predpisane nogavice še izmeriti (oziroma izmeriti bolnikovo nogo, da dobi pravilno velikost). A tudi tu zgodba še ni zaključena. Bolniku je treba pokazati in ga naučiti, kako medicinsko nogavico pravilno obleči in sleči.  Nogavice z zadrgo niso primerne, ker si bolniki z njo zelo pogosto poškodujejo kožo.

Lahko krčne žile privedejo do strdkov?

V krčnih žilah se zaradi počasnega toka krvi lahko pojavijo strdki, posebno pri tistih, kjer je  dodatno povečana nagnjenost k strjevanju krvi.

Se krčne žile lahko pojavijo tudi v zgodnejši dobi?

V ambulanti se srečujemo že z deklicami v puberteti, ki imajo povečane vene.

Kaj bolnike pri pojavu krčnih žil najbolj bremeni v njihovem vsakdanjem življenju?

Poleg zgoraj omenjenih težav bolniki navajajo tudi vroče noge ponoči, ko jih molijo izpod odeje ali celo prhajo s hladno vodo.

Kateri poklici pa so za takšno stanje najbolj neugodni?

To so vsi poklici, kjer se veliko sedi ali stoji na mestu, le malo hodi, poklici, kjer se ob  naštetem dvigujejo težka bremena. Vsi ti ljudje imajo več težav, še posebej v primeru, da so varice prisotne tudi v družini (to so npr. šoferji, frizerji, kirurgi, inštrumentarke, delavci za tekočim trakom, kuharji ter tisti, ki veliko časa presedijo za računalnikom).

Je morda kakšna obutev primernejša, če imamo težave s krčnimi žilami?

Pravilna obutev s peto višine med 2 in 4 cm je najbolj idealna, saj se ob tem mišice na golenih pravilno krčijo in stiskajo kri po venah navzgor.

Ste vedeli, da …

boste za sklerozacijo krčnih žil s peno samoplačniško odšteli okrog 120 do 240 evrov? Za površinsko lasersko terapijo žilic boste plačali 160 do 260 evrov, za kirurško odstranitev krčnih žil 300 do 800 evrov, največ pa vas bo stala laserska operacija krčnih žil, okrog 1500 evrov.

se lahko krčnim žilam izognemo ne samo s čim manj dolgotrajnega sedenja ali stanja na mestu, temveč tudi z izogibanjem sedenju s prekrižanimi nogami? Priporočljivo je, da se več gibljemo s stopali in dvigujemo noge. Opravljajmo različne oblike telesne dejavnosti večkrat na dan – priporočamo hojo, kolesarjenje, plavanje, počasen tek. Odsvetuje pa se igranje košarke, rokometa, nogometa in tenisa. Ko počivate, imejte noge rahlo privzdignjene. Izogibajte se toploti, kot so na primer savna, sončenje, solarij, grelne blazine. Lahko pa si privoščite hladne kopeli. Treba bo zmanjšati telesno težo in uživati več vlaknin ter se izogibati oblačilom, ki stiskajo področje nog (neprimerne so pretesne nogavice, preozke hlače in pasovi, ki ovirajo pretok krvi). Izogibajte se alkoholu in kajenju.

zaradi venskega popuščanja lahko pride do golenje razjede? V primeru, da se razjeda pojavi, morate k zdravniku. K strokovnjaku je treba tudi v primeru, da se pokažejo znaki, ki kažejo na okužbo: bolečina je hujša, se stopnjuje, okoliška koža je močneje pordela, razjeda se hitro veča, povišana telesna temperatura, mrzlica, slabo počutje. Zdravljenje akutnih ran traja teden ali dva, pri kroničnih ranah pa se proces celjenja zaustavi. Zato je zdravljenje kroničnih razjed dolgotrajno, potrebne so redne preveze in redne kontrole pri zdravniku.

Mnenja o brezplačnih meritvah venskega pretoka s terena

V eni izmed gorenjskih lekarn so nam povedali: »Ljudje so meritev dobro sprejeli, prišli so pretežno starejši. Stranke so povedale, da možnosti za brezplačne meritve nimajo veliko, zato jim je bil pregled dobrodošel.«

Iz lekarne v Radljah ob Dravi so za ABC zdravja povedali: »Interes za venske meritve je bil precej velik. Nekaj strank je tudi kupilo predstavljeni izdelek (kremo proti krčnim žilam). Nekateri so se vpisali celo na naslednji termin. Na meritve so prišli ljudje od štiridesetega leta naprej. Ta pregled smo ljudem predlagale farmacevtke. Povabile smo predvsem tiste, ki so potožili, da imajo utrujene noge ali krče.«

V eni izmed ljubljanskih lekarn so povedali: »Zanimanje je bilo veliko, na meritve smo povabili redne stranke, to so bile predvsem starejše gospe. Pregled je bil za vse zelo koristen.«

Ne spreglejte

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več
Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več