Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
krčne žile

Več kot tretjino odraslih težijo krčne žile, predvsem pogosto prizadenejo ženski spol. Krčne žile pa niso le domena ljudi v zrelih letih, z njimi se pogosto spopadajo nosečnice, težave pa se lahko pojavijo tudi že v obdobju odraščanja. Marsikaj lahko pri njihovem preprečevanju storimo sami, s primernim gibanjem, prehrano, oblačili, tudi z milejšo različico krčnih žil se lahko spopademo sami, medtem ko je v resnejših primerih potrebno posredovanje strokovnjakov.

Avtorica: Nika Arsovski

Krčne žile se lahko prenašajo iz roda v rod

Nastanek krčnih žil je povezan s pokončno človeško hojo, zaradi katere je pot, ki jo mora premagati kri, da zaokroži nazaj v srce, bistveno daljša. Kri mora pri stoječem človeku tako premagati več kot meter višinske razlike. Srce kri iztiska v arterije, po katerih se nato pretaka v vse dele telesa, nazaj v srce pa se mora vrniti sama. Človeško telo se je na to prilagodilo z venskimi zaklopkami, ki omogočajo pretok krvi nazaj k srcu, te zaklopke sočasno z mišičnimi črpalkami kri potiskajo navzgor, proti pravilom težnosti. Ob dobrem delovanju zaklopk in mišičnih črpalk proces poteka nemoteno, ker pa ljudje velik del svojega življenja presedimo, se lahko zgodi, da pride do okvare. Žilne zaklopke in stena žile oslabijo, kar povzroči nastanek krčnih žil, saj kri začne zaostajati ali steče v nasprotno smer.

Kri se iz ven, ki ležijo globoko v tkivu, črpa v površinske vene, te se razširijo, kar se odraža kot krčne žile. V veliki meri so te odraz genetskih predpostavk, saj slabotnejše venske zaklopke in stene podedujemo od sorodnikov. Če krčne žile težijo enega ali oba starša, je možnost, da bodo z njimi imeli težave tudi otroci, višja od polovice. K nastanku veliko pripomorejo tudi prekomerna telesna teža in hormonske spremembe, te so krive predvsem za pojav krčnih žil v času nosečnosti.

Sodobni življenjski slog nas sili, da velik del dneva preživimo sede, kar dodatno vpliva na nastanek krčnih žil, saj mišice v spodnjem delu ne delujejo, kri pa zaostaja v venah na nogah, prav tako pa tudi nezdrave navade, kot so pomanjkanje gibanja, čezmerno pitje kave in alkohola. Krčne žile se lahko pojavijo tudi ob izpostavljenosti vročini, saj visoke temperature še povišajo pritisk na vene, zato se težava lahko pojavi prav poleti, ko bi želeli pokazati svoje noge.

Ženske so bolj podvržene nastanku krčnih žil kot moški

Krčne žile še zdaleč niso le težava starejših, čeprav se s starostjo število posameznikov, ki se soočajo s težavo, veča. Strokovnjaki svarijo, da krčne žile lahko prizadenejo tudi pubertetnike. »Težave s krčnimi žilami se pojavijo v najbolj aktivnem življenjskem obdobju, predvsem ob dedni nagnjenosti pa lahko že pred dvajsetim letom. Po podatkih iz literature so klinični znaki krčnih žil prisotni pri 10–33 % odraslih žensk in 10–20 % odraslih moških, napredovale oblike pa pri 3–11 % prebivalcev.

Osnovni razlog za nastanek krčnih žil je stalno povečan tlak v venah, ki je posledica prirojenih ali pridobljenih okvar v venskem sistemu,« pojasnjuje prim. mag. Valerija Balkovec, dr. med., specialistka dermatovenerologije, vodja dermatologije v Splošni bolnišnici Novo mesto, in spomni, da so nekateri posamezniki zaradi narave poklica bolj podvrženi težavam. »Dejavniki tveganja so genska nagnjenost, staranje, čezmerna telesna teža, pri ženskah tudi hormonski dejavniki (večkratna nosečnost, peroralna kontracepcija, menopavza). Pomembna sta seveda tudi naš poklic in življenjski slog. Zlasti sta negativna dejavnika mišična nedejavnost in dolgotrajna ortostatična obremenitev v določenih poklicih. Vse to lahko hitro vodi v invalidnost in delovno nesposobnost. S staranjem prebivalstva raste tudi delež bolnikov, pri katerih nastane razjeda zaradi venskega popuščanja, ki prestavlja najvišjo stopnjo napredujoče bolezni ven.«

Milejše znake lahko zdravimo sami, sicer je potrebna hipna pomoč zdravnika

Krčne žile se na koži odražajo kot izbočene in zadebeljene vene. Sočasno s krčnimi žilami se lahko pojavijo tudi druge težave, kot so krči v mečih, občutek utrujenih in težkih nog, otekanje gležnjev, težava pa se le še stopnjuje z nastankom srbečega ekcema, s pekočimi bolečinami ali celo strdki v obolelih venah. Resna težava se pojavi, ko koža postane rjava ali pa se pojavi celo vnetje povrhnjih ven. »Pomoč strokovnjakov moramo poiskati relativno hitro, ko posumimo, da gre za kronično vensko popuščanje. Zdravnika moramo obiskati, ko se pojavijo vnetne boleče spremembe na koži, iz katerih se lahko hitro razvije rana. Ravno tako je takojšen vzrok za obisk zdravnika nenadna in hitro nastala boleča zatrdlina v poteku vene ali hitro nastala oteklina cele noge, ki je boleča in čez noč ne uplahne.

Če imamo milejše znake, ki niso vidni na zunaj, prisotni pa so simptomi v obliki težkih nog, bolečin, nočnih krčev in blagega otekanja čez dan, lahko ukrepamo sami. Izvajamo ukrepe, s katerimi si omilimo te težave, in preprečujemo poslabšanje. V lekarni lahko brez recepta kupimo zdravila iz skupine flavonoidov, ki so relativno varna zdravila in predvsem s krepitvijo tonusa ven in zmanjševanjem procesa vnetja z zaviranjem prostaglandinov učinkovito zdravijo vse stopnje venskega popuščanja,« pojasnjuje dermatovenerologinja.

Preberite tudi prispevek: Poletna vročina in vene – ABCzdravja.si

Operacije, kompresijske nogavice in zdravila

Nošenje kompresijskih nogavic, ki stisnejo vene in preusmerijo pretok krvi v globoke vene, je prvi ukrep, s katerim se ob primerni spremembi življenjskega sloga (prehrana, gibanje in izguba telesne teže) spopademo s krčnimi žilami. V začetku bodo dovolj že nogavice prve stopnje, v primeru pojava oteklin in vnetij pa stopnja dve ali več. Nekateri se odločijo tudi za zdravljenje z zdravili, edina metoda, s katero pa pozdravimo bolezen, je kirurgija, čeprav še ta ni učinkovita v povsem vseh primerih in ne popolnoma. Kirurgija predstavlja rešitev, ko preostale metode ne dosežejo želenega učinka, nujna pa je ob resnih zapletih. Strokovnjaki se za vrsto operacije odločijo glede na posamezen primer in simptome, v večji meri pa so kirurški posegi minimalno invazivni, takšni, pri katerih anestezija ni potrebna.

Z gibanjem do zdravih nog

Le desetina odraslih žensk s krčnimi žilami nima znakov bolezni, v večini pa vsaj enega. V blažjih primerih si lahko pomagamo z anaerobnimi dejavnostmi in zdravim načinom življenja. »Zelo pomembno je, da se izognemo vsem okoliščinam ali položajem, kjer bi prišlo do dodatnega prenapolnjenja poškodovanih ven. Temu se izognemo z gibanjem mišic meč pri hoji, pri krajšem počitku čez dan se uležimo z rahlo privzdignjenimi nogami, ob daljšem sedenju ali stanju na mestu to prekinimo s krajšimi hitrimi sprehodi. Koristni so kolesarjenje, plavanje, hoja po stopnicah –pomembno je, da so mišice nog čim več v gibanju. To velja tudi pri dolgi vožnji z avtomobilom ali letalom. Pretirana vročina v obliki kopeli ali savnanje ravno tako poslabša krčne žile. V lekarni lahko kupimo različne kompresijske povoje, vendar je pomembno, da si jih pravilno namestimo.

Predpis kompresijskih nogavic sodi v domeno ustreznega specialista,« pojasnjuje dr. Balkovčeva. Čezmerno težki posamezniki se bodo s krčnimi žilami najbolje spopadli z učinkovitim izgubljanjem odvečnih kilogramov, ki vključuje veliko gibanja in uravnoteženo prehrano. Izogibajte se prehrani z veliko vsebnostjo soli, kot so predelane mesnine, te namreč pospešujejo zadrževanje vode v telesu in povečajo pritisk na vene. Na dan se priporoča le 5 gramov soli, to je količina, ki jo lahko zaužijemo že s kruhom in namazom ob zajtrku. Prav tako so bolj na udaru kadilci, saj prav strupene snovi v cigaretah škodujejo zdravju žilnega sistema in krvnega obtoka. Ohlapnejša oblačila so telesu bolj prijazna, saj ne zavirajo prekrvavitve telesa, prav tako pazite tudi na primerno izbiro obuval, izogibajte se čevljem z visoko peto.

Preventiva

»Zelo pomembno je, da se izognemo vsem okoliščinam ali položajem, kjer bi prišlo do dodatnega prenapolnjenja poškodovanih ven. Temu se izognemo z gibanjem mišic meč pri hoji, pri krajšem počitku čez dan se uležimo z rahlo privzdignjenimi nogami, ob daljšem sedenju ali stanju na mestu to prekinimo s krajšimi hitrimi sprehodi. Koristni so kolesarjenje, plavanje, hoja po stopnicah – pomembno je, da so mišice nog čim več v gibanju. To velja tudi pri dolgi vožnji z avtomobilom ali letalom.

ABC

A Genetika je eden izmed dejavnikov, ki pripomore k nastanku krčnih žil.

B Ženske so bolj podvržene nastanku krčnih žil kot moški.

C Na pojav krčnih žil vplivajo tudi prekomerna telesna teža, pomanjkanje gibanja in narava poklica.

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več