Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Vsako leto 3. junija obeležujemo dan bolezni ven. Zakaj imajo venske bolezni sploh svoj dan? Venske bolezni so v Sloveniji namreč zelo razširjen pojav, ki ni tako nedolžen. Zakaj bi težave reševali potem, ko bo prepozno? Delujmo preventivno, pojdimo na brezplačni pregled ven. Pomembna je pokončna hoja, ki jo pogosto prakticirajmo. Ne bašimo se med obroki in pazimo, kaj jemo. Na starost in dednost nimamo vpliva, zato … Naredimo tisto, kar lahko. Že danes! Če pa težave vendarle imamo, se pozanimajmo o  sodobnih, nadvse uspešnih posegih, ki bodo naše težave omilili. V nadaljevanju …

Avtorica: Andreja Hergula

Ne začne se v »velikem slogu«

Venska bolezen se ne začne v »velikem slogu«, temveč pride počasi, s simptomi, ki ne zbudijo ogromno pozornosti. Vse se začne z občutkom bolečih in težkih nog. Vzdolž ven nas začne boleti, pogosto pa zvečer občutimo tudi otekanje na hrbtišču stopal ali okrog gležnjev. Vroče poletje venskim težavam ni naklonjeno, saj se v toplem/vročem vremenu omenjene težave še stopnjujejo. Razvijajo se tanke, rdeče-modre žilice (to so mrežaste vene). Če pa se vene razširijo, izbočijo in zvijugajo, nastanejo prave varice (krčne žile). Če vensko popuščanje napreduje, nastanejo zapleti na koži goleni.

Krive so motnje obtoka

Zakaj sploh nastane venska bolezen? Glavni krivec so motnje v venskem obtoku. Te nastanejo, ko zaradi daljšega sedenja ali stanja teža krvi povzroči širjenje ven. Če so vene zdrave, se stena in venske zaklopke z lahkoto upirajo in se vene ne širijo. V primeru, da zaklopke in stene vene slabijo, pa pride do razširitve ven. Zgodi se naslednji scenarij: to stanje oteži pretok krvi nazaj proti srcu, zato venska kri zastaja. Ko takšno stanje postane kronično in začne povzročati težavice in težave, lahko govorimo o kronični venski bolezni. Vnamejo se venske stene in okoliška tkiva. Zaradi zastajanja krvi v venah na nogah prehajajo tekočina in bele krvničke skozi vensko steno v tkiva (kožo, maščevje, mišičje), kjer sproščajo snovi, ki povzročajo kronično vnetje tkiv. To vnetje ne gre brez bolečin – pojavijo se bolečine v nogah, gležnji ter goleni otekajo, na koži ter podkožnem tkivu se postopoma pojavljajo spremembe na koži.

Koliko možnosti imam, da zbolim?

Gotovo se sprašujete, kolikšna je verjetnost, da boste bolezen podedovali. Po podatkih s spletne strani www.bolezni-ven.si jo boste najbolje odnesli, če nobeden od staršev ni imel venskega popuščanja – v takem primeru je tveganje za bolezen ven 20-odstotna. Če je imel vensko popuščanje eden izmed staršev, je verjetnost, da ga podedujete, 47-odstotna (natančneje za moške 25 odstotkov, za nežnejši spol pa 62 odstotkov). Če sta vensko popuščanje imela oba starša, imate 90-odstotno možnost, da zbolite.

Kronična bolezen ven je pri nas zelo razširjena, saj naj bi bila prisotna pri polovici prebivalstva, strokovnjaki pa napovedujejo, da se bo s staranjem populacije odstotek obolelih še zviševal.

Zdravila že na samem začetku

Zdravljenje venske bolezni poteka z venoaktivnimi zdravili. Z njimi začenjamo že ob prvih pojavih simptomov (pri občutku težkih nog, nočnih krčev, pekoče bolečine, zatekanju nog). Bolezen skušamo omiliti s kompresijskim zdravljenjem, to nudi podporo mišični črpalki, iztiska tekočino iz tkiva in preprečuje nastanek edema.

Metode zdravljenja

Ko se stanje poslabša, zgoraj našteto ni več dovolj. Vedno pomembnejše je minimalno invazivno zdravljenje krčnih žil. Zakaj? Kot povzemamo po dr. Andreju Šikovcu (Zdravniški vestnik, 2004; 73, str. 921–924), je bolnik pri teh posegih manj obremenjen, prav tako pa je manj obremenjen naš zdravstveni sistem. Uspešnost različnih metod je odvisna od zmožnosti metode, da odpravi obratni tok v področju safeno-femoralnega ustja in odstrani iz obtoka oboleli del velike vene safene (ta potekajo po notranji strani noge).

Najuspešnejše sodobne metode so ultrazvočna vodena katetrska sklerozacija, radiofrekvenčna venska ablacija ali laserska endovenska obliteracija velike vene safene.

  • Ultrazvočna vodena katetrska sklerozacija po enem letu rekanalizira 10 do 42 odstotkov velike vene safene. Nekoliko uspešnejše so sklerozacije, pri katerih se uporablja sklerozantno sredstvo v obliki pene.
  • Radiofrekvenčna venska ablacija preko sonde dovede radiofrekvenčno energijo. Ta segreje notranjost vene na 80 stopinj Celzija. To povzroči skrčitev kolagena. Takojšnje zaprtje velike vene safene so dosegli v 96 odstotkih. Stadij venskega popuščanja se je pomembno izboljšal. Poseg se opravi v ordinaciji.
  • Endovenska laserska obliteracija velike vene safene je podobna metoda prejšnji. Poseg se opravi v ordinaciji. Gre za uspešno metodo, ki se po rezultatih lahko primerja s klasičnimi operacijami.

Hemoroidi so sestavni del zadnjika, dokler …

Posebne vrste krvnih žil pa so tudi hemoroidi. Gre za normalno anatomsko strukturo v kanalu zadnjika. Te krvne žile so sestavljene iz ven in manjših arterij. Ločimo notranje in zunanje hemoroide. Hemoroidi pa lahko povzročijo tudi neprijetne simptome. Če obstaja zunanja hemoroidalna bolezen, se ob robu zadnjika nenadoma pojavi ena ali več zatrdlin (tromboza zunanjih hemoroidov), ki zelo bolijo. Bolečina je stalna in ni povezana z odvajanjem blata.

Če pa obstaja notranja hemoroidalna bolezen, akutni napad običajno ne povzroči bolečine. Lahko občutimo občutek otekanja, tiščanja navzdol, neugodje, občutek nepopolne izpraznitve. Pri tej vrsti bolezni je najpogosteje prisotna krvavitev iz zadnjika (lahko je komaj opazna ali zelo močna). Ob odvajanju se simptomi poslabšajo.

Hemoroidi, adijo!

Hemoroide zdravimo z venoaktivnimi zdravili, analgetiki, odvajali, mehčali za blato, mazili, svečkami). Če pa je bolezen napredovala, se morajo notranji hemoroidi podvezati ali mora bolnik na operativni poseg (v primeru, da so zunanji hemoroidi zelo boleči, zatečeni in trombozirani).

 

Ste vedeli, da … obstaja tudi nevarna bolezen – tromboza globokih ven ‒ in da so resen dejavnik tveganja zanjo tudi kontracepcijske tablete? Dr. Vojko Flis v knjigi Krčne žile piše, da jemanje kontracepcijskih tablet povzroči podobne hormonske spremembe kot nosečnost. Pri določeni populaciji žensk to pomeni povečano tveganje nastanka te bolezni. Najbolj ogrožene so ženske z že razvitimi krčnimi žilami ali kronično vensko insuficienco ter tiste, ki so že večkrat prebolele le vnetje povrhnjih ven.

Ste vedeli, da … se je o bolezni ven začelo govoriti že v 17. stoletju? Vojaški kirurg Richard Wiseman je uvedel pojem venska razjeda. Izdelal je celo eno prvih učinkovitih kompresijskih nogavic. Nogavica je bila izdelana iz mehkega usnja in se je kot škorenj prilegala celotni nogi do kolena. Zavezala se je podobno, kot danes z vezalkami zavežemo čevlje.

 

Junij 2017

Ne spreglejte

Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več