Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Svetovna zveza za srce je ob letošnjem svetovnem dnevu srca (29. september) izdala zloženko, v kateri še posebno pozornost namenja pomenu okolij, prijaznih zdravju srca.

Avtor: Andreja Košir

 

Dejstvo je, da so bolezni srca in ožilja najpogostejši vzrok smrti na svetu. Zaradi teh bolezni po svetu vsako leto prezgodaj umre 17,3 milijona ljudi, do leta 2030 pa naj bi se število povečalo že na 23 milijonov. Pa vendar je večino tovrstnih obolenj mogoče preprečiti. Kot priporoča svetovna zveza za srce, je treba opustiti kajenje, treba se je zdravo prehranjevati in poskrbeti za redno gibanje. Poleg tega pa ne gre zanemariti niti različnih okolij, v katerih živimo, delamo, se učimo, zabavamo in preživljamo prosti čas. Z izbiro zdravega in srcu prijaznega okolja zavestno sprejemamo odločitve, ki koristijo zdravju našega srca in ožilja.

 

Kot opozarjajo na svetovni zvezi za srce, so še posebej urbanizirana okolja tista, zaradi katerih se posamezniki, ujeti v njih, nemalokrat soočajo s pomanjkanjem zelenih površin za sprostitev in telesno dejavnost, z nezdravim načinom prehranjevanja, s čezmerno ponudbo tobaka, alkohola in hitre prehrane, pogosto pa so izpostavljeni tudi pasivnemu kajenju.

 

 

Med dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja sicer velja še posebej izpostaviti naslednje:

  • visok krvni tlak,
  • prekomerna telesna teža in povečan obseg pasu,
  • visoka raven holesterola v krvi,
  • kajenje,
  • telesna nedejavnost,
  • sladkorna bolezen.

 

Vzemite zdravje srca v svoje roke

Že z majhnimi spremembami lahko veliko naredite za svoje srce in zmanjšate tveganje za nastanek bolezni srca in možgansko kap.

 

Poskrbite za zdravo prehrano.

Izogibajte se prepakirani hrani, ki pogosto vsebuje veliko sladkorja, maščobe in soli. Priporočamo, da uživate veliko sadja in zelenjave ter malo nasičenih maščob. Komercialne slaščice naj nadomesti predvsem sadje, naj bo to sveže ali suho. Obroke za v šolo ali službo si pripravite kar doma. Tako boste točno vedeli, kaj vaša hrana dejansko vsebuje.

 

Prepovejte kajenje v domačem okolju.

Poskrbite, da bo domače okolje čim bolj zdravo. K temu veliko prispeva opustitev oziroma prepoved kajenja. Če sami kadite, prenehajte − tako boste svojim otrokom najboljši zgled.

 

Gibajte se.

Čas, ki ga preživite pred računalniškim zaslonom ali televizijskim sprejemnikom, poskušajte čim bolj omejiti. Čim več časa preživite na svežem zraku. Že s 30 minutami telesne dejavnosti dnevno boste močno zmanjšali tveganje za nastanek možganske kapi in srčnih napadov.

 

Ali veste, kakšno je tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja?

Zelo pomembno je, da veste, kakšno je vaše tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Obrnite se na strokovnjaka, ki vam bo izmeril krvni tlak, raven holesterola in sladkorja v krvi, telesno težo in indeks telesne mase, obseg pasu, posnetek srčnega ritma (EKG) ter vam na podlagi meritev tudi svetoval.

 

 

Oktober, 2014

Ne spreglejte

Je vaš vidi zamegljen ali neizostren? Se vam barve zdijo blede in neizrazite? Vam očala ne služijo več? Se vam
Preberi več
Urogenitalni raki se histološko zelo razlikujejo, to pomeni, da je patogenetski razvoj vsakega od njih različen. Tudi če rak izvira
Preberi več
Astma je ena najpogostejših kroničnih bolezni, ki prizadene tako otroke kot odrasle. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije na globalni ravni
Preberi več
Bolnice, pri katerih je bil rak dojk prisoten v družini oziroma so njihove prednice zbolele za tem rakom, imajo večje
Preberi več
Težko je verjeti, a je res. Ob vsem pisanju o luskavici ali psoriazi so bolniki s to boleznijo še vedno
Preberi več
krvni rak
Krvni rak in bolezni krvi lahko zelo obremenijo bolnike. Pri tem je zgodnje diagnosticiranje in zdravljenje bolezni ključnega pomena. Ob
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, ko srčna mišica ni več sposobna črpati dovolj velike količine krvi po telesu, zato posamezni organi
Preberi več
Gibanje pozitivno vpliva na zdravje in dobro počutje otrok, zato jih k temu spodbujajte. Pri vsaki aktivnosti pa najprej poskrbite
Preberi več