Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Avtor: Mitja Košnik

Zdravila za alergijski rinitis

Bolniki, ki vedo, da imajo seneni nahod, naj si zdravilo priskrbijo pravi čas, torej nekaj tednov pred pričakovanim začetkom simptomov.

 • Preprečevalna zdravila preprečujejo razvoj alergijskega vnetja. Potrebno jih je začeti uporabljati takrat, ko se pojavi alergen in ne šele takrat, ko ima bolnik že burne simptome. Najbolje je, da ta zdravila začne jemati takrat, ko pri pelodni napovedi izveste, da je začela cveteti rastlina, za katero ste preobčutljivi. Preprečevalna zdravila je potrebno prejemati redno ves čas, dokler je v okolju prisoten alergen. V skupino preprečevalnih zdravil sodijo glukokortikoidi, kromoglikat in lodoksamid ter do neke mere antilevkotrieni.
 • Olajševalna zdravila le ublažijo simptome in ne vplivajo na alergijsko vnetje. Ta zdravila lahko prejemate občasno (samo takrat, ko imate simptome), lahko pa tudi redno (če so simptomi vsakodnevni). V to skupino sodijo antihistaminiki, dekongestivi in fiziološka raztopina.

Vrste zdravil za seneni nahod

 • Antihistaminiki: Histamin se pri alergijski reakcij sprošča iz celic, imenovanih mastociti in bazofilci, in povzroča simptome alergije. Antihistaminiki preprečijo vezavo histamina na receptorje v sluznici.
 • Glukokortikoidi: Glukokortikoidi zmanjšajo aktivnost limfocitov T in s tem zmanjšajo jakost alergijskega vnetja.
 • Antilevkotrieni: Iz alergijskih celic se sproščajo tudi levkotrieni, ki povzročajo simptome rinitisa, poleg tega krepijo alergijsko vnetje tako, da pritegnejo eozinofilce. Antilevkotrieni preprečijo vezavo levkotrienov na receptorje. Zdravilo se prejema v obliki tablet.
 • Šibko protivnetno delovanje imata tudi natrijev kromoglikat in lodoksamid. Uporabljata se predvsem pri alergijskem konjunktivitisu.
 • Dekongestivi: Skrčijo drobne žile v sluznici, zato stanjšajo sluznico in sprostijo dihanje skozi nos ter tako za nekaj ur odpravijo simptome bolezni. Namenjeni so le za nekajdnevno občasno jemanje, ker pri dolgotrajnem jemanju okvarijo nosno sluznico. Zdravilo se dobi brez recepta.
 • Fiziološka raztopina: Z nosne sluznice izpere sluz, histamin in alergene. S fiziološko raztopino v obliki kapljic ali pršil nos večkrat dnevno izpiramo. To zdravljenje je povsem varno. V lekarni se jo dobi brez recepta.

TABELA. Učinkovitost zdravil za zdravljenje sezonskega alergijskega rinitisa na posamezne simptome.

ANTIHISTAMINIKLOKALNI NOSNI

GLUKOKORTIKOID

DEKONGESTIVKROMOLINANTILEVKOTRIEN
tabletekapljice za noskapljice za oči tabletekapljice za noskapljice za oči 
KIHANJE+++++++++
IZCEDEK IZ NOSU
+++++++
SRBEŽ NOSU IN ŽRELA++++++++?
ZAMAŠENOST NOSU++++++++/++
IZGUBA VOHA+?
PEKOČE OČI+++++++++
Delovati začne30 minut10 minut10 minut12 ur30 minut5-15 minuture1 ura
Učinek traja24 ur6 ur6 urVeč dni12 urnekaj ur2-6 ur24 ur

 

Ob veliki izpostavljenosti alergenu je učinek protialergijskih zdravil slabši.

Za optimalen nadzor bolezni moramo ponavadi kombinirati več zdravil.

Specifična imunoterapija

S specifično imunoterapijo želimo spremeniti imunski odziv, tako da bi bolnik postal manj občutljiv ali celo neobčutljiv za alergen, s katerim izvajamo imunoterapijo. Imunoterapijo izvajamo s podkožnimi injekcijami alergena ali kapljicami alergena, ki jih dajemo pod jezik (sublingvalna imunoterapija). Imunoterapija je primerna za bolnike, ki imajo izrazite in dolgotrajne težave, kljub temu da se izogibajo alergenu in prejemajo zdravila, ter bolnike, ki imajo v času senenega nahoda tudi pelodno astmo. Imunoterapija je vedno dodatek k zdravljenju z zdravili (in izogibanju alergenom) in ne njegova zamenjava. Pomembno je vedeti, da imunoterapija ni učinkovita pri bolnikih, ki jim simptomov ni mogoče omiliti z zdravili, ter pri bolnikih, ki so alergični na večje število nesorodnih alergenov. Imunoterapija je za bolnika naporen način zdravljenja. Indikacijo za specifično imunoterapijo postavi specialist, ki jo tudi izvede.

Zdravljenje senenega nahoda se prilagodi vsakemu bolniku posebej.

Če hočemo pelodni rinitis optimalno zdraviti, moramo najprej odgovoriti na naslednja vprašanja:

 • V katerem mesecu v letu se začnejo težave, kateri mesec so najhujše in do kdaj težave trajajo? Pogosto namreč ugotovimo močno pozitivne teste alergije s pelodom rastlin, v katerih času cvetenja bolnik nima težav. Šele s primerjavo rezultatov testiranja alergije in podatka o začetku težav ugotovimo, kateri pelod je klinično pomemben. Začetek izvajanja ukrepov za zmanjšanje izpostavljenosti pelodu, začetek zdravljenja s preprečevalnimi zdravili in izbiro alergena za imunoterapijo prilagodimo le klinično pomembnemu pelodu.
 • Kateri simptom je najbolj moteč? Kadar najbolj motijo pekoče oči, zdravimo dugače, kot če so moteči predvsem nosni simptomi. Tudi pri nosnih simptomih je drugačen pristop, kadar je v ospredju izcedek iz nosu, kot če najbolj moti zamašenost nosu.
 • Koliko časa simptomi trajajo? Kadar simptomi trajajo le nekaj dni v letu, se odločimo za drugačno zdravljenje, kot če simptomi trajajo več mesecev.
 • Koliko bolezen omejuje bolnikove vsakodnevne in poklicne dejavnosti? Ob enaki teži bolezni nekateri bolniki svojih težav ne čutijo kot moteče, medtem ko se drugi bolniki počutijo težko bolne in nesposobne za opravljanje poklica.
 • Kako smo bolezen zdravili v prejšnjih sezonah in s kakšnim uspehom?

Nekonvencionalni načini zdravljenja alergijskih bolezni

Kontrolirane klinične raziskave niso dokazale pomembne klinične učinkovitosti ionizatorjev, akupunkture, homeopatije, speleoterapije, bioresonance in drugih zdravilskih metod v zdravljenju alergijskih bolezni. Če bolnik poskuša z omenjenimi metodami, naj ne prekine zdravljenja z zdravili, ki jih predpiše zdravnik.

Zdravnik vam bo najbolj koristil tako, da vas bo poučil o mehanizmu vaše bolezni, o bioloških značilnostih rastlin, za katere ste preobčutljivi, kako se čim bolje izognete alergenu in o načinu delovanja zdravil, ki vam jih je predpisal. Tako boste znali med sezono sami prilagajati zdravljenje glede na intenzivnost cvetenja, vremensko situacijo in svoje socialne ter poklicne aktivnosti.

Kaj je seneni nahod?

Seneni nahod je vrsta alergijskega nahoda. Imunski sistem povsem brez potrebe napade delce cvetnega prahu, ki jih veter zanese na sluznico nosu in očesno veznico. V nosu in na očesni veznici nastane alergijsko vnetje, ki ga bolnik čuti kot kihanje, srbenje v nosu, žrelu in sluhovodih, voden izcedek iz nosu ter občutek peska v očeh. Nekateri bolniki med sezono cvetenja dobijo tudi prehodno astmo, ki se kaže z dušenjem ali s kašljem. Veliko bolnikov je v času cvetenja alergogenih rastlin utrujenih in razdražljivih. Nekateri imajo celo nekoliko povišano telesno temperaturo in simptome, ki so podobni gripi.

 

 

Ne spreglejte

Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več
Redno odvajanje blata je ključno za ohranjanje zdravega prebavnega sistema. Vendar pa se pri nekaterih posameznikih pojavijo težave z zaprtjem,
Preberi več
Ste že slišali za spondilolistezo? Morda ste imeli postavljeno diagnozo in vas zanima kaj pričakovati na poti do okrevanja? Kako
Preberi več
Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več