Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Voda se v naravi pojavlja v treh oblikah: v obliki pare, tekočine ali ledu. Že stare kulture so vedele, da je voda vir zdravja. Stari Grki so na primer verjeli, da se v vodi skriva esenca življenja. Nam je verjetno najbližje Kneippova metoda zdravljenja z vodo. Temelje zanjo je postavil bavarski menih Sebastian Kneipp.

Avtor: Aleksandra Vrbančič

 

 

Izraz hidroterapija pomeni uporabo vode v medicinski in zdravilski terapiji. Izkazala se je kot izredno učinkovita oblika naravne terapije, ki pospešuje izločanje endorfinov, ki pomagajo blažiti bolečino in sproščati napetost. 

 

Hidroterapija se uporablja tako znotraj kot tudi zunaj telesa. Namen terapije je revitalizirati, vzdrževati in povrniti zdravje organizmu. Vključuje savne, parne kopeli, sedeče kopeli, podvodne masaže, talasoterapije, turške kopeli, …

 

Hladna ali vroča

Naj bo voda hladna ali topla oziroma vroča, oboje je zdravilno. Hladna voda stimulira in povzroči vazokonstrikcijo žil v koži. Pretok krvi v notranje organe se poveča. Vroča voda sprosti in povzroči vazodilatacijo kožnih žil. Pripomore k odstranitvi odpadnih snovi iz organizma. Izmenjujoča uporaba vroče in hladne vode zmanjša vnetne reakcije in stimulira pretok krvi.

 

Plavanje – dostopna in zdrava terapija z vodo

Plavanje je šport, ki je primeren skoraj za vsakogar. Ko plavamo, upor vode povzroči hitrejše pridobivanje mišične mase. Sklepi so manj obremenjeni, zato je plavanje še posebej primerno za vse, ki vas pesti prekomerna teža. Plavanje v topli vodi lajša mišične krče in napetosti, krepi oslabele mišice in zmanjšuje okorelost sklepov. Zelo pomembno je, da izberemo tisti slog, ki bo blažil naše težave:

 

  • Hrbtno plavanje blagodejno vpliva na upognjena ramena in kifozo ter pomaga krepiti trebušne mišice.
  • Kravl lajša mišične krče in krepi hrbtne mišice.
  • Prsno plavanje – po domače žabica ni primerno za tiste, ki imate bolečine v križu, saj se hrbtenica v ledvenem delu preveč krivi, neenakomerno suvanje z nogami pa obremenjuje sklepe v tem predelu.

 

Sedeča kopel

Za sedečo kopel lahko uporabimo hladno ali toplo vodo. Nekaterim bolj ugaja izmenjujoči tok hladne in tople vode. Vodi lahko dodamo sol, kis ali pa sodo bikarbono. S kopeljo zmanjšamo tudi bolečino in nelagodje, ki nastopita zaradi hemoroidov, razpok anusa, menstrualnih težav, cist in polipov.

 

Kopeli s toplo vodo

Krepile naj bi imunski sistem, poživljale prebavo, pomirjale pljuča in krepile um. Vodi lahko dodamo magnezijev sulfat, mineralizirano blato, eterična olja, ingver ali morsko sol. Usmerjanje curkov tople vode v določene predele telesa lahko blaži glavobole, pomaga pri paralizi, multipli sklerozi in bolezni jeter ter pljuč. Namakanje v topli vodi naj ne bi bilo daljše od 30 minut.

Vroče mokre obkladke lahko uporabljamo pri zdravljenju akutnega kašlja ali bronhitisa. Polagamo jih na predel prsnega koša in tako lajšamo simptome.

 

Kolonoterapija

Kolonoterapija je čiščenje debelega črevesja skozi zadnjično odprtino. Vanjo vnašamo vodo  ali raztopine zeliščnih izvlečkov. Nekateri trdijo, da kolonska terapija lahko pomaga pri zdravljenju črevesnega raka, spet z drugega vidika pa je kolonska terapija lahko nevarna ali celo smrtonosna. Zato bodite previdni, ko se odločate za tovrstno terapije.

 

Ali je hidroterapija varna?

Večina vrst je varnih. Vseeno pa so potrebni nekateri previdnostni ukrepi. Izogibajte se dehidraciji, še posebej, če ste starejši ali slabotnejši. Previdno tudi pri otrocih. Pri ljudeh s sladkorno boleznijo, z odrevenelostjo ali zaznavnimi težavami, lahko ob uporabi vročih obkladkov in obvez pride do blažjih opeklin. Nosečnice in bolniki s srčnimi in pljučnimi boleznimi lahko doživijo nelagodje ob uporabi zelo vroče ali zelo hladne vode. Alergijske reakcije se lahko pojavi pri nekaterih pacientih ob uporabi eteričnih olj in zelišč.

 

Upoštevajmo tudi:

  1. Če smo splošno napeti, uporabimo kopel s temperaturo 33–35 °C (blizu temperature kože).
  2. V primeru bolečih mišic in zmanjševanja bolečin, povezanih s stresnimi stanji v telesu, naj ima voda temperaturo 39–41 °C.
  3. V kopeli ostanimo največ 15–20 minut. V primeru povišanega krvnega tlaka in srčno-žilnih težav skrajšajte čas kopeli.
  4. Hladen tuš po kopeli povzroči hitro prekrvavitev celotnega telesa in povrnitev energije.
  5. Kopeli so še posebej priporočljive ob večerih. Nekatere študije so pokazale, da so ljudje, ki so se namakali v kopeli pred spanjem, imeli mirnejši in globlji spanec.

 

Februar 2013

Ne spreglejte

Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več
Pri raku jajčnikov gre za skupino malignih tumorjev jajčnika, ki se sicer delijo na več tipov ter podtipov. Daleč najpogostejši
Preberi več
Srce je mišična črpalka, ki poganja kri po telesu – tako skozi pljuča, ko omogoča nasičenje krvi s kisikom, kot
Preberi več