Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Voda se v naravi pojavlja v treh oblikah: v obliki pare, tekočine ali ledu. Že stare kulture so vedele, da je voda vir zdravja. Stari Grki so na primer verjeli, da se v vodi skriva esenca življenja. Nam je verjetno najbližje Kneippova metoda zdravljenja z vodo. Temelje zanjo je postavil bavarski menih Sebastian Kneipp.

Avtor: Aleksandra Vrbančič

 

 

Izraz hidroterapija pomeni uporabo vode v medicinski in zdravilski terapiji. Izkazala se je kot izredno učinkovita oblika naravne terapije, ki pospešuje izločanje endorfinov, ki pomagajo blažiti bolečino in sproščati napetost. 

 

Hidroterapija se uporablja tako znotraj kot tudi zunaj telesa. Namen terapije je revitalizirati, vzdrževati in povrniti zdravje organizmu. Vključuje savne, parne kopeli, sedeče kopeli, podvodne masaže, talasoterapije, turške kopeli, …

 

Hladna ali vroča

Naj bo voda hladna ali topla oziroma vroča, oboje je zdravilno. Hladna voda stimulira in povzroči vazokonstrikcijo žil v koži. Pretok krvi v notranje organe se poveča. Vroča voda sprosti in povzroči vazodilatacijo kožnih žil. Pripomore k odstranitvi odpadnih snovi iz organizma. Izmenjujoča uporaba vroče in hladne vode zmanjša vnetne reakcije in stimulira pretok krvi.

 

Plavanje – dostopna in zdrava terapija z vodo

Plavanje je šport, ki je primeren skoraj za vsakogar. Ko plavamo, upor vode povzroči hitrejše pridobivanje mišične mase. Sklepi so manj obremenjeni, zato je plavanje še posebej primerno za vse, ki vas pesti prekomerna teža. Plavanje v topli vodi lajša mišične krče in napetosti, krepi oslabele mišice in zmanjšuje okorelost sklepov. Zelo pomembno je, da izberemo tisti slog, ki bo blažil naše težave:

 

  • Hrbtno plavanje blagodejno vpliva na upognjena ramena in kifozo ter pomaga krepiti trebušne mišice.
  • Kravl lajša mišične krče in krepi hrbtne mišice.
  • Prsno plavanje – po domače žabica ni primerno za tiste, ki imate bolečine v križu, saj se hrbtenica v ledvenem delu preveč krivi, neenakomerno suvanje z nogami pa obremenjuje sklepe v tem predelu.

 

Sedeča kopel

Za sedečo kopel lahko uporabimo hladno ali toplo vodo. Nekaterim bolj ugaja izmenjujoči tok hladne in tople vode. Vodi lahko dodamo sol, kis ali pa sodo bikarbono. S kopeljo zmanjšamo tudi bolečino in nelagodje, ki nastopita zaradi hemoroidov, razpok anusa, menstrualnih težav, cist in polipov.

 

Kopeli s toplo vodo

Krepile naj bi imunski sistem, poživljale prebavo, pomirjale pljuča in krepile um. Vodi lahko dodamo magnezijev sulfat, mineralizirano blato, eterična olja, ingver ali morsko sol. Usmerjanje curkov tople vode v določene predele telesa lahko blaži glavobole, pomaga pri paralizi, multipli sklerozi in bolezni jeter ter pljuč. Namakanje v topli vodi naj ne bi bilo daljše od 30 minut.

Vroče mokre obkladke lahko uporabljamo pri zdravljenju akutnega kašlja ali bronhitisa. Polagamo jih na predel prsnega koša in tako lajšamo simptome.

 

Kolonoterapija

Kolonoterapija je čiščenje debelega črevesja skozi zadnjično odprtino. Vanjo vnašamo vodo  ali raztopine zeliščnih izvlečkov. Nekateri trdijo, da kolonska terapija lahko pomaga pri zdravljenju črevesnega raka, spet z drugega vidika pa je kolonska terapija lahko nevarna ali celo smrtonosna. Zato bodite previdni, ko se odločate za tovrstno terapije.

 

Ali je hidroterapija varna?

Večina vrst je varnih. Vseeno pa so potrebni nekateri previdnostni ukrepi. Izogibajte se dehidraciji, še posebej, če ste starejši ali slabotnejši. Previdno tudi pri otrocih. Pri ljudeh s sladkorno boleznijo, z odrevenelostjo ali zaznavnimi težavami, lahko ob uporabi vročih obkladkov in obvez pride do blažjih opeklin. Nosečnice in bolniki s srčnimi in pljučnimi boleznimi lahko doživijo nelagodje ob uporabi zelo vroče ali zelo hladne vode. Alergijske reakcije se lahko pojavi pri nekaterih pacientih ob uporabi eteričnih olj in zelišč.

 

Upoštevajmo tudi:

  1. Če smo splošno napeti, uporabimo kopel s temperaturo 33–35 °C (blizu temperature kože).
  2. V primeru bolečih mišic in zmanjševanja bolečin, povezanih s stresnimi stanji v telesu, naj ima voda temperaturo 39–41 °C.
  3. V kopeli ostanimo največ 15–20 minut. V primeru povišanega krvnega tlaka in srčno-žilnih težav skrajšajte čas kopeli.
  4. Hladen tuš po kopeli povzroči hitro prekrvavitev celotnega telesa in povrnitev energije.
  5. Kopeli so še posebej priporočljive ob večerih. Nekatere študije so pokazale, da so ljudje, ki so se namakali v kopeli pred spanjem, imeli mirnejši in globlji spanec.

 

Februar 2013

Ne spreglejte

ceresit vlaga
Zlasti v hladnejših mesecih običajno zračimo premalo. Dejavnosti, ki proizvajajo paro (kuhanje, prhanje, likanje) raven vlage v vašem domu še
Preberi več
Pri nas letno odkrijejo približno 1400 novih primerov raka dojk. Delež primarno razsejanega raka je od 6 do 8 % in
Preberi več
korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več
Srčno popuščanje je kronična, praviloma napredujoča bolezen srčne mišice. Gre za okvaro mišičnih celic srca, zaradi katere pride do pešanja.
Preberi več
Za normalno, zdravo vaginalno mikrofloro žensk je značilna zapletena ekologija mikroorganizmov, kjer prevladujejo probiotiki, vrste bakterij iz rodu Lactobacillus. V
Preberi več
V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več