Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Vroči dnevi so tu, z njimi pa tudi misel na dopust, ki ga velikokrat preživimo ob vodi – morju, jezeru, reki. Če se veselite brezskrbnih dni, se verjetno veselite tudi poležavanja na morski obali ob reki ali jezeru, namakanja ali pa celo plavalnih podvigov.

Avtor: Saša Vrbančič

 

Prednosti …

Igra vode nas pomirja že s svojo prisotnostjo, ko pa skozi njo drsimo, nas zbistri, umiri in blagodejno vpliva na telo. Plavanje je celosten šport in krepi telo, ga skladno razvija ter oblikuje.

 

Zaradi vodoravnega, ležečega položaja telesa v vodi in zaradi zakonitosti, ki delujejo na telo (navidezne breztežnosti človeškega telesa v vodi), je celoten skelet izpostavljen zelo majhnim obremenitvam. Zato je plavanje primerno tudi za starejše in težje ljudi, paraplegike, spastike, ljudi s prirojenim izpahom kolkov. Uporablja se kot korektivno sredstvo pri delih v različnih prisiljenih položajih in pa tudi za korekcijo nepravilne drže. Še posebej pomembno je pri rehabilitaciji po poškodbah (različne okvare hrbtenice) in boleznih (srčni infarkt). Pri vodoravni legi je namreč hidrostatični pritisk na srce in žilni sistem enakomernejši in manjši kot pri vzravnanem položaju. Pri plavanju hitreje porabljamo kalorije kot pri hoji, kolesarjenju ali teku, zato je to idealna aerobna (s kisikom bogata) aktivnost.

 

Sedeči človek svoje stanje vztrajno krepi z neaktivnostjo. Zato je plavanje za začetek gibanja zelo dobrodošla dejavnost, saj nam voda pomaga in nas nosi v smer, kamor smo se namenili. Tudi periferni krvni obtok deluje bolje, sama pretočnost krvi je močno olajšana. Ob globokem dihanju se poveča venski priliv krvi v srce in to porabi manj energije za potiskanje krvi v obtok. Dihanje je olajšano tudi astmatikom in bronhialnim  bolnikom, kar jim omogoča povečana vlaga nad vodno gladino. Raziskave kažejo, da ima plavanje veliko pozitivnih psiholoških učinkov in deluje podobno, kot razne oblike psihoterapije. Zmanjšuje strah in tesnobo, izboljšuje razpoloženje, zelo ugodno vpliva na spanje.

 

… in pomanjkljivosti

Zaradi sorazmerno počasnih gibov pri plavanju ne prihaja do poškodb, ki sicer prežijo na športnike na suhem. Zato lahko plavanje opredelimo kot šport z zelo malo negativnimi stranskimi učinki.

 

Plavalne tehnike …

Da bi v vodi uživali in se počutili varne, je pomembno, da znamo dobro plavati. Dobro plavanje ne pomeni čofotanja v vodi, ampak primerno obvladovanje vsaj ene od štirih plavalnih tehnik: prsnega, »kravla«, hrbtnega in delfina. Seveda so dovoljeni tudi razni individualni slogi, vendar nam največ užitka nudi dobra tehnika. Plavalci z boljšo tehniko  plavajo hitreje od tehnično slabših. Vsak športni rekreativec želi čim bolje obvladati tehniko športa, s katero se ukvarja. Posamezna športna panoga bo z vsemi svojimi potenciali vplivala na človekov organizem le, če bo tehnično dovolj dovršena. Zato naj vam ne bo odveč pokukati v kakšno knjigo in se malo poučiti o tehniki plavanja. Še bolje pa bo, če boste zavili v bližnji bazen, kjer vam bodo plavalni strokovnjaki z veseljem priskočili na pomoč. Ta vadba ni na voljo samo otrokom in mladostnikom ampak tudi starejšim, ki želijo svoje znanje plavanja izpopolniti. Dober strokovnjak vas lahko navduši za plavanje in vas nauči plavalnih tehnik, v katerih boste uživali vse življenje.

 

… in oprema

Za še več užitka in boljše počutje si privoščite kopalke, v katerih se boste dobro počutili in v katerih si boste všeč. Pri ženskah je to lahko precej občutljivo področje, zato velja temu posvetiti malo več časa. Omenimo tudi kvalitetna plavalna očala, ki zaščitijo oči pred klorom, ki ga dodajajo v bazensko vodo ali pa pred soljo v morjih. Tako boste pod vodo lahko gledali in se še bolj neovirano gibali. V pomoč vam bodo tudi plavutke, s katerimi boste drseli hitreje, lažje in dlje.

 

Kam na plavanje? 

Morsko okolje je idealno za sprostitev in nabiranje moči za nove vsakodnevne podvige. Poležavanje na plaži s knjigo v roki, v dobri družbi in večkratni obiski vode z nekaj zamahi, vas bodo napolnili z novo energijo. Previdni bodite pri vstopu v vodo, saj dostop ni vedno prijazen, ampak je lahko tudi boleč … Naj vam ne bo nerodno obuti plastičnih sandalov, ki jih prodajajo v ta namen.

 

Če je morje za vas predaleč, si privoščite obisk jezerske obale. V Sloveniji je kar nekaj urejenih jezerskih kopališč, malo manj je rek, ki so primerne za kopanje in plavanje. Previdni bodite pri slednjih, saj so reke ponavadi hladne in nekatere od njih onesnažene in polne vrtincev.

 

Če boste ostali doma, se potrudite do najbližjega bazena in si privoščite nekaj dolžin. V primeru dvomov, se lahko vpišete v plavalni tečaj in svoje plavalno znanje izpopolnite ali obnovite. Pomembno je, da uživate in se imate lepo ter izkoristite pozitivne učinke tega vsestranskega športa.

 

September, 2008

Ne spreglejte

Do raka pljuč pride zaradi nenadzorovane rasti celic v dihalih. Najpogosteje je to v pljučih, redkeje se zgodi v sapnici
Preberi več
Probiotiki ABC
Naše črevesje ni le prebavni organ, temveč je del našega imunskega sistema, saj je odgovorno za kar 80 odstotkov naše
Preberi več
Atopijski dermatitis je kronična vnetna bolezen kože, kjer se pojavljajo srbeča, ekcematoidna žarišča po telesu. Poudariti je treba, da bolezen
Preberi več
Stres lahko opredelimo, kot vsako vrsto spremembe, ki povzroči fizično, čustveno ali psihološko obremenitev. Je odziv našega telesa na vse,
Preberi več
Prihod novorojenčka je izjemen dogodek, ki gotovo spremeni življenje in ritem družine. Starši se pripravijo nanj, a še vedno se
Preberi več
Je vaš vidi zamegljen ali neizostren? Se vam barve zdijo blede in neizrazite? Vam očala ne služijo več? Se vam
Preberi več
Urogenitalni raki se histološko zelo razlikujejo, to pomeni, da je patogenetski razvoj vsakega od njih različen. Tudi če rak izvira
Preberi več
Astma je ena najpogostejših kroničnih bolezni, ki prizadene tako otroke kot odrasle. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije na globalni ravni
Preberi več