Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ferrum phosphoricum

Homeopatija kot naravna farmacija zdravi bolnika kot celoto in ne le bolezni. Spodbudi bolnikov odgovor na bolezen. Homeopatske učinkovine delujejo na vitalno energijo na ravni informacij. S temi informacijami se telo bojuje proti bolezni in stresu ter se vrne v notranje ravnovesje. Naše notranje ravnovesje je odvisno od tega, kako se prehranjujemo, koliko spimo, kako dihamo in koliko meditiramo. Homeopatijo bi lahko uporabili vsakič, ko pacientov obrambni mehanizem oslabi. Homeopatija je v svetu že dolgo uveljavljena komplementarna metoda zdravljenja. Bolnik se odloči sam, ali se bo zdravil klasično ali homeopatsko, vendar šele po posvetu z zdravnikom z znanjem medicine in homeopatije.

Homeopatijo imenujemo tudi nanofarmacija. Homeopatska zdravila namreč vsebujejo zelo majhne delce oz. informacije o substanci. Zdravila so pripravljena z redčenjem in s potenciranjem, zato ne povzročajo stranskih učinkov. Lahko pa izzovejo trenutno poslabšanje, na kar moramo pacienta opozoriti. To je znak, da je bilo zdravilo ustrezno izbrano in da deluje.

Avtor: Tanja Šegula, mag. farm.

 

Opozorilo

Samozdravljenje je pravica vsakega. Samozdravljenje traja načeloma 3–5 dni, odvisno od posameznega primera. Odgovornost za samozdravljenje sprejme vsak pacient sam. Pri samozdravljenju otrok moramo biti še posebej previdni, samozdravljenje dojenčkov pa je neodgovorno.

Posvetujte se z lekarnarjem, magistrom farmacije, ki je strokovnjak z licenco za vsa zdravila, izdana na recept in brez recepta, in zavezan etičnemu kodeksu, ali pa se obrnite na izbranega zdravnika.

 

Kako ukrepamo, kadar imamo dalj časa mejno temperaturo – okoli 37 °C?

Takrat lahko pomislimo na tretjo protivnetno učinkovino iz homeopatske lekarne za akutna stanja – Ferrum phosphoricum, ki je mineral železov fosfat. Tudi to homeopatsko zdravilo, tako kot Aconitum in Belladonna, je namenjeno prvi stopnji vnetja. Klinične reakcije so bolj nejasne.

 

Kako deluje?

Fosforičen del te učinkovine povzroča nagnjenost h krvavitvi in astenijo (izgubo energije).

 

Za koga je zdravilo primerno?

Zdravilo je primerno za bolnike, tako otroke kot odrasle, ki so utrujeni, bledi, anemični in z lahkoto krvavijo iz nosu. V akutni fazi bolezni ima bolnik nizko temperaturo. Bolan otrok, ki ima vročino, se igra z vrstniki, obnaša pa se, kot da ni bolan. Opazimo odsotnost bolezenskih znakov.

 

Kakšni so značilni simptomi bolnika?

Simptomi bolnika so naslednji:

 • počasen nastop vnetja, temperatura raste počasi (okoli 37–38 °C);
 • pulz je hiter, na obrazu izmenjavanje bledice in rdečice, koža je potna;
 • bolnik je nagnjen h krvavitvam, zlasti iz nosu;
 • suh boleč in krčevit kašelj s pekočimi bolečinami v prsih;
 • bolnik izkašljuje rumenkasto sluz, ki je včasih krvava;
 • bolečine v desni rami in roki;
 • med nemirnim spanjem ima oči na pol odprte.

 

Kako se spremeni stanje bolnika?

Poslabšanje nastopi z mrzlim zrakom in med ležanjem.

Izboljšanje nastopi z mrzlimi lokalnimi obkladki in dolgim počasnim sprehodom.

 

Kdaj zdravilo uporabimo?

Zdravilo uporabimo pri:

 • vročinskih vnetnih boleznih v zgodnji fazi s srednjo vročino, je tretje zdravilo za gripo,
 • akutnem vnetju ušesa (otitisu),
 • suhem kašlju z rumenkasto sluzjo, ki je lahko tudi krvava,
 • krvavitvi iz nosu,
 • anemiji.

 

 

Januar, 2009

Ne spreglejte

Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več
Sladkorni bolniki imajo v krvi previsoko koncentracijo glukoze, zato jo morajo ves čas spremljati in uravnavati. To je bolezen, na
Preberi več
O parkinsonovi bolezni se v zadnjem desetletju kar veliko piše in govori. Še do nedavnega je veliko ljudi to bolezen
Preberi več
Konec septembra je za uslužbence farmacevtskega podjetja Roche potekalo zanimivo predavanje o bolezni, ki je manj poznana. Katja Novak, dr.
Preberi več
Jeseni se s poletnega oddiha vrnejo tudi virusi. Načrte nam hitro prekrižajo smrkanje, kihanje, kašljanje in drugi simptomi prehladnih obolenj.
Preberi več
Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene,
Preberi več
Na področju zdravljenja raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vseskozi potekajo klinične raziskave in prinašajo nova učinkovita zdravila,
Preberi več