Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Allium cepa

Homeopatija kot naravna farmacija zdravi bolnika kot celoto in ne le bolezni. Spodbudi bolnikov odgovor na bolezen. Homeopatske učinkovine delujejo na vitalno energijo na ravni informacij. S temi informacijami se telo bojuje proti bolezni in stresu ter se vrne v notranje ravnovesje. Naše notranje ravnovesje je odvisno od tega, kako se prehranjujemo, koliko spimo, kako dihamo in koliko meditiramo. Homeopatijo bi lahko uporabili vsakič, ko pacientov obrambni mehanizem oslabi. Homeopatija je v svetu že dolgo uveljavljena komplementarna metoda zdravljenja. Bolnik se odloči sam, ali se bo zdravil klasično ali homeopatsko, vendar šele po posvetu z zdravnikom z znanjem medicine in homeopatije.

Homeopatijo imenujemo tudi nanofarmacija. Homeopatska zdravila namreč vsebujejo zelo majhne delce oz. informacije o substanci. Zdravila so pripravljena z redčenjem in s potenciranjem, zato ne povzročajo stranskih učinkov. Lahko pa izzovejo trenutno poslabšanje, na kar moramo pacienta opozoriti. To je znak, da je bilo zdravilo ustrezno izbrano in da deluje.

Avtor: Tanja Šegula, mag. farm.

 

Opozorilo

Samozdravljenje je pravica vsakega. Samozdravljenje traja načeloma 3–5 dni, odvisno od posameznega primera. Odgovornost za samozdravljenje sprejme vsak pacient sam. Pri samozdravljenju otrok moramo biti še posebej previdni, samozdravljenje dojenčkov pa je neodgovorno.

Posvetujte se z lekarnarjem, magistrom farmacije, ki je strokovnjak z licenco za vsa zdravila, izdana na recept in brez recepta, in zavezan etičnemu kodeksu, ali pa se obrnite na izbranega zdravnika.

 

Kaj je dobro imeti pri roki v primeru akutnega vnetja nosne sluznice (rinitisa), nahoda in sezonskega senenega nahoda?

 

Allium cepa je čebula in predstavlja homeopatsko zdravilo rastlinskega izvora. Spada v družino Liliaceae. Vsem tistim, ki se jim ponavlja sezonski spomladanski seneni nahod, je svetovana uporaba homeopatske čebule že v začetku februarja oziroma preventivno en mesec pred običajnim pojavom težav.

 

Kako deluje? 

Ob rezanju čebule nam iz nosu lije voden, obilen, pekoč izcedek. Oči nas pečejo in so rdeče, solze pa so nepekoče. V nosu nas žgečka in kihamo.

 

Za koga je zdravilo primerno?

Zdravilo je primerno za vse tiste, pri katerih opazimo zgoraj naštete znake.

Po izpostavitvi vlažnemu, mrzlemu vremenu, ob spomladanskem prehladu, senenem nahodu avgusta, nalezljivem krčevitem kašlju jeseni in zbadajoči bolečini po operaciji. Prav na primeru čebule je zelo enostavno razložiti osnovni zakon homeopatije, in sicer zakon podobnosti (similia similibus curentur) ali podobno zdravi podobno. Snov, ki jo damo zdravemu človeku v velikem odmerku, povzroči nastanek določenih bolezenskih znakov (npr. kot pri rezanju čebule). Če pa damo bolniku s takšnimi znaki homeopatsko zdravilo v majhnih odmerkih, ti bolezenski znaki izginejo. Učinkovina v veliki dozi povzroči pri zdravem človeku takšne težave, kot jih v majhnih dozah ozdravi pri bolniku.

 

Kakšni so značilni simptomi  bolnika?

Značilni simptomi:

  • voden, obilen, pekoč izcedek iz nosu,
  • pekoče in rdeče oči, nepekoče solze,
  • žgečkanje v nosu s kihanjem,
  • mrzla stopala,
  • simptomi se selijo od leve proti desni strani telesa.

 

Kako se spremeni stanje bolnika?

Poslabšanje nastopi v topli sobi s sezonskimi alergeni.

Izboljšanje nastopi na svežem zraku.

 

Kdaj se zdravilo uporablja?

Zdravilo se uporablja:

  • pri akutnem vnetju nosne sluznice (rinitisu), nahodu, senenem nahodu (preventiva en mesec pred pričetkom težav)
  • pri bolečem krčevitem kašlju,
  • pri nevralgiji (ostri bolečini, ki se širi po živcu) in vnetju živca (nevritisu) ali amputiranem štrclju (»fantomska bolečina«).

 

 

Marec, 2009

Ne spreglejte

Gibanje pozitivno vpliva na zdravje in dobro počutje otrok, zato jih k temu spodbujajte. Pri vsaki aktivnosti pa najprej poskrbite
Preberi več
Vas nevzdržno boli glava, občutite močno kljuvanje in utripajočo bolečino? Velika verjetnost je, da vas pesti migrena. Gre za specifično
Preberi več
Sončni žarki pozitivno vplivajo na naše zdravje in počutje, a le če smo pri tem odgovorni. Še toliko večja previdnost
Preberi več
Na svetovni dan multiple skleroze (MS) konec maja je potekala novinarska konferenca, ki jo je organiziralo Združenje multiple skleroze Slovenije.
Preberi več
Kaj potrebuje vaša koža, če imate vitiligo, luskavico, suho kožo, ki poroženeva ali poškodovane, uničene nohte? Vsakdo potrebuje negovalno kozmetiko,
Preberi več
Počitnice so rezervirane, sedaj lahko le še odštevate dneve? No, ne popolnoma. Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine,
Preberi več
Tog občutek v sklepih? Nemirne noči, ker se nikakor ne morete namestiti v udoben položaj za spanje? So neprestane bolečine
Preberi več
Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več