Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Homeopatija kot naravna farmacija zdravi bolnika kot celoto in ne le bolezni. Spodbudi bolnikov odgovor na bolezen. Homeopatske učinkovine delujejo na vitalno energijo na ravni informacij. S temi informacijami se telo bojuje proti bolezni in stresu ter se vrne v notranje ravnovesje. Naše notranje ravnovesje je odvisno od tega, kako se prehranjujemo, koliko spimo, kako dihamo in koliko meditiramo. Homeopatijo bi lahko uporabili vsakič, ko pacientov obrambni mehanizem oslabi. Homeopatija je v svetu že dolgo uveljavljena komplementarna metoda zdravljenja. Bolnik se odloči sam, ali se bo zdravil klasično ali homeopatsko, vendar šele po posvetu z zdravnikom z znanjem  medicine in homeopatije.

Homeopatijo imenujemo tudi nanofarmacija. Homeopatska zdravila namreč vsebujejo zelo majhne delce oz. informacije o substanci. Zdravila so pripravljena z redčenjem in s potenciranjem, zato ne povzročajo stranskih učinkov. Lahko pa izzovejo trenutno poslabšanje, na kar moramo pacienta opozoriti. To je znak, da je bilo zdravilo ustrezno izbrano in da deluje.

Avtor: Tanja Šegula, mag. farm.

Opozorilo

Samozdravljenje je pravica vsakega. Samozdravljenje traja načeloma 3–5 dni, odvisno od posameznega primera. Odgovornost za samozdravljenje sprejme vsak pacient sam. Pri samozdravljenju otrok moramo biti še posebej previdni, samozdravljenje dojenčkov pa je neodgovorno.

Posvetujte se z lekarnarjem, magistrom farmacije, ki je strokovnjak z licenco za vsa zdravila, izdana na recept in brez recepta, in zavezan etičnemu kodeksu, ali pa se obrnite na izbranega zdravnika.

V naslednjih treh številkah se bomo posvetili homeopatski terapiji travme (telesne ali duševne poškodbe). Homeopatsko zdravilo, na katero najprej pomislimo ob poškodbah, kot so padci, udarci, zlomi, pretresi, strah, šok ali po operacijah, je Arnica montana. Oseba je ranjena ali prizadeta. Niti pomisliti ne sme, da bi se je kdo dotaknil.

Gorska arnika je danes zaščitena zdravilna rastlina, v ljudski medicini pa je poznana že stoletja, z značilnim živo rumenim cvetom.

Spada v družino Asteraceae (košarnice). Cvet v obliki koška ni simetričen, diši smolasto aromatično, suha rastlina pa diši še močneje. Je grenkega in ostrega okusa. Rastlina raste na negnojenih gorskih travnikih, kjer so težki pogoji za preživetje. Je trpežna, trdoživa, trmasta in uporniška rastlina. Vsebuje seskviterpenske laktone, flavonoide, kumarine, derivate kavne kisline in eterično olje.

V ljudski medicini je poznana alkoholna tinktura iz cvetov in korenike arnike. Uporablja se predvsem zunanje za izvine, različne rane in odrgnine ter revmatične bolečine. Nerazredčena lahko povzroči lokalno draženje. Pri notranji uporabi tinkture moramo biti zelo previdni in se ji izogibati. Njeni flavoni povzročijo razširitev krvnih žil in znižanje krvnega tlaka. Veliki odmerki lahko povzročijo želodčne težave, drisko, glavobol in odpoved krvnega obtoka, poviša se utrip srca. Eterično olje deluje protivnetno.

Kako deluje? 

Homeopatsko zdravilo deluje na lokalne in splošne posledice travme. Zmanjšuje krvavenje, vpliva na kapilare, preprečuje nastanek hematoma, pospeši resorpcijo krvi nazaj v žilo, modric, zmanjšuje bolečino. V stanju šoka deluje kot adrenalin, ko se oseba obnaša, kot da ji nič ni. Preprečuje gnojenje in deluje na globlje ležeče ognojke. Preventivno pospeši celjenje in okrevanje po operaciji.

Za koga je zdravilo primerno?

Zdravilo je primerno kot prva pomoč za vse tiste, ki so se poškodovali ali so v šoku. Osebe, ki potrebujejo arniko, so močne, svojeglave in se precenjujejo. To so jezni samotarji, deloholiki. Potrebujejo tolažbo, vendar je ne morejo sprejeti. Tak ponesrečenec si ne pusti pomagati. Strah ga je množice in hkrati samote. Strah ga je smrti, a boji se dotika druge osebe.

Značilni simptomi bolnika:

 • občutek obtolčenosti, otrdelosti,
 • boleča utrujenost mišic,
 • prisotnost modric,
 • postelja se mu zdi pretrda,
 • stokanje med spanjem, ne prenaša dotikanja,
 • drgetanje in žeja.

Kako se spremeni stanje bolnika?

Poslabšanje nastopi z najmanjšim dotikom, gibanjem, v vlažnem in hladnem.

Izboljšanje nastopi s počitkom, z ležanjem, z glavo nižje od stopal.

Kdaj se zdravilo uporablja?

Zdravilo se uporablja pri:

 • travmatskih stanjih, ki prizadenejo mišice in kapilare (zlomi, udarci, modrice),
 • šoku,
 • pred in po operaciji,
 • infarktu, možganski kapi, atletskem srcu,
 • izdrtju zoba, počeni kapilari v očesu,
 • krvavitvi iz nosu, obilnih menstruacijah,
 • fizičnem in psihičnem naporu,
 • hripavosti pri pevcih,
 • venah varicah (krčnih žilah),
 • porodu.

Arniko lahko uporabimo preventivno takoj po poškodbi, pa tudi za travmatsko stanje iz preteklosti, ki je pustilo določene fizične ali mentalne posledice na našem telesu. »Ranjenost« lahko vidimo ali pa tudi ne. Bolniku v stiski, ki se obrne na nas, lahko pomagamo le, če  znamo njegovo stanje prepoznati. Šele nato lahko izkušen strokovnjak rešuje prepoznane težave.

 

 

Ne spreglejte

Je vaš vidi zamegljen ali neizostren? Se vam barve zdijo blede in neizrazite? Vam očala ne služijo več? Se vam
Preberi več
Urogenitalni raki se histološko zelo razlikujejo, to pomeni, da je patogenetski razvoj vsakega od njih različen. Tudi če rak izvira
Preberi več
Astma je ena najpogostejših kroničnih bolezni, ki prizadene tako otroke kot odrasle. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije na globalni ravni
Preberi več
Bolnice, pri katerih je bil rak dojk prisoten v družini oziroma so njihove prednice zbolele za tem rakom, imajo večje
Preberi več
Težko je verjeti, a je res. Ob vsem pisanju o luskavici ali psoriazi so bolniki s to boleznijo še vedno
Preberi več
krvni rak
Krvni rak in bolezni krvi lahko zelo obremenijo bolnike. Pri tem je zgodnje diagnosticiranje in zdravljenje bolezni ključnega pomena. Ob
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, ko srčna mišica ni več sposobna črpati dovolj velike količine krvi po telesu, zato posamezni organi
Preberi več
Gibanje pozitivno vpliva na zdravje in dobro počutje otrok, zato jih k temu spodbujajte. Pri vsaki aktivnosti pa najprej poskrbite
Preberi več