Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kako prijeten je občutek, ko se vselimo v svojo hišo ali novo stanovanje. Novi prostori nam dajo novo energijo, z veseljem opremljamo in iščemo rešitve, ki bodo prispevale k udobnemu počutju. Čeprav smo kupili «samo« stanovanje, pa smo mogoče zraven dobili še balkon ali celo teraso, ki ju lahko prav tako prijetno uredimo.

Seveda je večji zalogaj okolica hiše. Ni namreč vseeno, kako jo bomo uredili. Če je nismo prepustili strokovnjakom, potem nam je ostalo prijetno opravilo, ki pa vseeno zahteva dober premislek in načrt. Ta naj vsebuje naše želje, skico okolice in možnosti za vzgojo rastlin. Pomembno je vedeti, koliko časa nam bo poleg vsakodnevnih obveznosti ostalo za urejanje okolice. Lepo urejena okolica zahteva kar precej truda in posledično tudi časa. Zato mogoče ni slabo, da si vrt uredimo tako, da ga bomo poleg vsakodnevnih obveznosti obvladovali in da bo urejen v vseh letnih obdobjih. Če nismo vešči takšnih opravil, se posvetujmo s strokovnjaki v bližnji vrtnariji. Koristno je prebrati tudi nekaj literature s tega področja. Tukaj izbira ne bo pretežka, saj je to področje bogato z viri iz vsega sveta.

Avtor: S.V.

Bivalni vrt

Bivalni vrt naj bo urejen kot soba na prostem. V našem podnebju ga lahko uporabljamo od pomladi do jeseni. Omogoča nam sprostitev po napornem dnevu. Če imamo majhne otroke, uredimo del vrta tako, da ga bodo otroci z veseljem in varno uporabljali. Tudi domači ljubljenčki naj imajo v takšnem vrtu svoj prostor. Če bo vrt prijetno urejen, bo postal središče  druženja z našimi prijatelji. Senca večjega drevesa bo blagodejno vplivala na razpoloženje v vročih dneh, velika miza z žarom pa bo ponujala raznovrstne dobrote. Pred radovednimi pogledi pa naj nas skrivajo premišljeno zasajene grmovnice in plezalke. Če imamo možnost, lahko na delu vrta gojimo zelenjavo, preostali del pa uredimo tako, da se bomo v njem sprostili  po dnevnih naporih. Obstaja mnogo slogov oblikovanja vrta, vendar naj prevladuje osebni okus. V vrtu bomo preživeli veliko časa, zato nam mora biti všeč.

Nekaj osnovnih načel pa je vseeno priporočljivo upoštevati:

  • Ustvarimo harmonijo in ravnovesje – pazimo, da ni nečesa preveč ali pa premalo. Prostor naj bo že na oko prijetno urejen.
  • Druga, zelo pomembna komponenta je razmerje med višino in širino rastlin. Ko izbiramo rastline, pomislimo, kakšne bodo rastline v svoji končni višini in širini. Rastline se morajo tudi oblikovno ujemati med seboj in s hišo, ob katero jo bomo posadili. Posamične rastline naj se med seboj dopolnjujejo.
  • Tudi barvna usklajenost je pomembna, ko izbiramo posamezne rastline. Preveč barv lahko povzroči pravo zmešnjavo.

Dober idejni načrt s skico olajša izvedbo načrta. Po izdelavi idejnega načrta si vzemimo nekaj dni časa za razmislek, zadevo prespimo, pustimo, da se medi in šele nato stopimo v akcijo! Gotovo bomo v fazi premišljevanja dobili še kakšno idejo. Zapišimo ali narišimo si jo, potem pa veselo na delo!

Za sladokusce

Če se radi spogledujete z Daljnim vzhodom, potem ste gotovo tudi pristaš japonskega vrta. Tak vrt je prostor miru, sprostitve in harmonije. Če je vaša hiša preprostih, minimalističnih oblik, potem bo takšen vrt kot naročen. Ker v njem prevladuje naravnost, se človek popolnoma sprosti od vsakdanjega stresa. Pomemben element japonskega vrta so zavite potke, ki vabijo k razmišljanju, in premišljen izbor rastlin ter vodnih površin in prijaznih mostičkov. Po takšnih površinah se gibljemo počasneje in tako izostrimo našo zavest ter se približujemo harmoniji. Naloga japonskega vrta je tudi ta, da skuša s posnemanjem različnih naravnih oblik – hribov, jezer, gozdov – zapolniti pomanjkanje narave v življenju sodobnega človeka. Splošno pravilo je, da ne ustvarjamo ostrih linij. Če je  kamen ostre oblike, ga tako dolgo obračamo in mogoče skoraj polovico zakopljemo v zemljo, dokler ne deluje naravno. Tudi mesta za počitek dobro premislimo in jih postavimo na breg ribnika ali v zaščito gostega rastlinja. Rastline, ki jih v japonskih vrtovih srečamo najpogosteje, so azaleje, rododendroni in bambusi. Nekatere vrste prezimijo tudi v našem podnebju.

 

Romantičen vrt

Romantičen vrt daje obiskovalcu vtis, da je vstopil v nov in skrivnosten svet. Angleški vrtnarski mojstri so v oblikovanje vrtov vnesli večjo sproščenost v 18. stoletju. Do tedaj ravne površine so postale bogate z grički, zavitimi potkami, bregovi ribnikov in bazenov pa so opustili stroge geometrijske oblike. Prevladale so naravne linije, drevesa in grme so začeli saditi v skupine prostih oblik. Tak vrt je pravzaprav zelo romantičen in prostor za počitek je v njem dobro skrit pred radovednimi pogledi, barve se prepletajo  z vonji cvetov in prijetnimi oblikami. Čutila se nasitijo lepote in umirjenosti. Vsekakor bodo romantiki po duši dobro izbrali, če bo okolica hiše urejena v takem stilu. Nepogrešljiva rastlina v takšnem vrtu je vrtnica, ki je v kombinaciji s sivko in z ostalimi, dobro izbranimi trajnicami prava paša za oči. Tudi plezalke, ki se ovijajo po deblih dreves, ne smejo manjkati.

 

 

 

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več