Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Beseda starost in staranje marsikoga navdaja z nelagodjem, saj začnejo v tem obdobju pešati fizične in psihične moči posameznika, vse pogosteje pa se pojavljajo tudi različne bolezni in  omejitve, ki starejše ovirajo pri vsakdanjih opravilih in jim otežujejo samostojno bivanje.

Avtor: Ines Trebec

 

Vendarle so stara leta lahko tudi zlata leta, le poskrbeti moramo, da bodo starejši čim bolj neovirano in samostojno delovali v svojem okolju. S prilagoditvijo bivalnega prostora lahko bistveno pripomoremo k boljši kakovosti življenja, s tem pa jim tudi podaljšamo samostojno bivanje v lastnem okolju. Včasih lahko že manjša prilagoditev stanovanja pomeni občutno večjo mobilnost in varnost, zato si poglejmo nekaj preprostih ukrepov prilagoditve stanovanja.

 

Prilagodimo bivalno okolje

S spremembo in prilagoditvijo stanovanja, bomo osebi omogočili, da s čim manj napora doseže čim večji učinek pri svojem delovanju, kar za nekatere pomeni, da lahko samostojno bivajo v svojem domu in se jim ni treba seliti npr. v dom upokojencev.

Najpogostejši razlog za spremembo bivalnega okolja so fizične ovire. Osebi, ki npr. uporablja invalidski voziček ali druge pripomočke za gibanje, bo samostojno življenje in funkcioniranje močno ovirano zaradi npr. preozkih hodnikov, stopnic, preozkih vrat. Stopnicam se bomo izognili z uporabo dvižnega dvigala, ki je posebej prilagojeno za starejše, ali z namestitvijo klančine.

Poskrbimo, da ima oseba v stanovanju le predmete, ki jih potrebuje, vse ostale okrasne predmete je treba odstraniti, saj predstavljajo le ovire na njeni poti.

Postavimo in prerazporedimo pohištvo tako, da pridobimo čim več prostega prostora za prehode ter odstranimo kose nepotrebnega pohištva. Stvari, ki jih bo oseba pogosto uporabila,   organiziramo tako, da so lahko dostopni, saj vemo, koliko slabe volje lahko povzročijo iskani predmeti.

Še posebej je treba paziti na možnost padcev, ki se lahko končajo s hudimi poškodbami. Za to lahko poskrbimo z namestitvijo protidrsnih trakov na vse tiste površine, ki so potencialno nevarne za padce. Odstranimo ali pritrdimo tudi vse drseče in premikajoče se preproge, saj znajo marsikateremu invalidu zagreniti premikanje.

Ob prilagajanju stanovanja je vedno treba upoštevati individualne potrebe in oviranost posameznika, iz katerega izhajajo posamezni prilagoditveni ukrepi.

.

Nevarnosti v kuhinji

Kuhinja je nevaren prostor za starejše, saj se med opravljanjem gospodinjskih opravil lahko zaradi nepazljivosti in pozabljivosti zgodi veliko hujših nesreč. Pri uporabi ostrih predmetov kot so npr. noži, škarje in drugi pripomočki se lahko oseba hudo poškoduje, zato le-te odstranimo na tako mesto, da jih ne more doseči.

Tudi pozabljen vklopljen štedilnik ali vklopljen grelnik in druge ogrevalne naprave lahko hitro povzročijo požar, zato je pametno, da v stanovanju namestimo protipožarni alarm, detektor dima in plina.

Če oseba težko dela stoje, je priporočljivo, da se pomivalno korito in stenske omarice  znižajo. S tem osebi omogočimo, da opravila v kuhinji opravlja sede. Prilagodimo ji tudi vse delovne površine.

Zaradi lažje preglednosti lahko lesena vrata omaric zamenjamo s steklenimi in tako omogočimo večjo preglednost predmetov v njej.

Uporaba keramičnega štedilnika bo omogočila lažje premikanje predmetov po njem, pa tudi čiščenje bo za starejšo osebo preprostejše. Večina novejših štedilnikov ima tudi že vgrajen samodejni izklop.

Pri slabovidnih osebah se priporoča, da v stanovanju namesto običajnih vrat uporabimo drsna vrata. Zaradi slabšega vida se lahko starostnik v primeru pozabljenih odprtih krilnih vratih hudo poškoduje.

 

Za miren in varen spanec

Da bi preprečili padce, odstranimo vse nizke ovire in kable. Povečajmo tudi osvetljenost prostora, zato uporabljajmo žarnice z močnejšo stopnjo osvetlitve.

V predsobo namestimo klop za lažje sezuvanje in obuvanje ter garderobno omaro, kamor bo oseba odložila nepotrebne stvari.

Za lažje vstajanje in namestitev v udoben položaj priskrbimo posteljo z nastavljivo višino in nagibom ležišča. Morebitne padce bo preprečila uporaba zaščitne ograjice. Nad posteljo naj bo nameščen trapez, s katerim si bo starostnik pomagal pri obračanju ali za samo držanje.

Starejše in bolne osebe se bodo počutile še bolj varno, če bodo imele v sobi nameščen telefon za klic v sili. SOS telefon je prirejen in oblikovan tako, da oseba v stiski hitro in enostavno pokliče pomoč.

 

Največ nesreč v kopalnici

Kopalnica velja za najbolj nevaren prostor, saj se v njej poškoduje največ starostnikov.  Pogosto je premajhna in predstavlja veliko oviro pri gibanju oseb, ki so gibalno ovirane. Pogosto je treba razširiti vrata, odstraniti prag pri vratih in vanjo namestiti ustrezne pripomočke za lažje opravljanje higienskih opravil.

Kopalno kad lahko nadomestimo s tušem in vanjo namestimo dodatna držala in oprijemala.  Prhanje sede je bolj varno, zato pod prho namestimo zložljivo sedalo. Na stene pritrdimo  dodatne police v tako višino, da bo predmete dosegla iz sedečega položaja.

Če ostajamo pri uporabi kopalne kadi, naj ima oseba olajšan dostop do nje. Namestimo dodatne stopničke za varen vstop in izstop iz kadi. Vanjo lahko enostavno namestimo tudi kopalno desko, ki  bo omogočila sedenje v kadi.

Po potrebi lahko z različnimi nastavki ustrezno dvignemo tudi sedišče stranišča, kar omogoča lažje vsedanje in vstajanje.

V kopalnici naj bo vedno nameščen stol, ki bo uporabniku omogočil potreben počitek ali bil v pomoč pri nenadnem slabem počutju. Zelo pomembno je tudi, da so v kopalnici vsa držala in ročaji čvrsto pritrjeni, saj se jih lahko oklene oseba ob morebitni šibkosti.

 

Tehnični pripomočki

Poleg prirejenih bivalnih prostorov bodo starejšim in invalidnim osebam v veliko pomoč tudi razni pripomočki, ki so nepogrešljivi za samostojno in neovirano opravljanje vsakodnevnih opravil, npr. pri sprehodih, hranjenju in oblačenju ter osebni higieni. Na trgu je mogoče dobiti veliko število sprehajalnih invalidskih pripomočkov, kot so npr. dvo- ali trinožne sprehajalne palice, hodulje navadne ali s kolesci ter različne vrste invalidskih vozičkov. Tudi obuvanje in zapenjanje gumbov je lahko precej neprijetno in zamudno opravilo, zato velja uporabiti pomagalnike obuvanja in zapenjanja, saj omogočajo osebi, da se hitro in samostojno uredi.

Za osebe, ki imajo težave s spominom, se za redno jemanje zdravil priporoča uporaba dozatorja za zdravila

Ker je veliko starostnikov še mobilnih, je za bolj varno vstopanje in izstopanje iz avtomobila pomembno, da jim namestimo ročko, ki jo enostavno zataknemo v zatič avtomobiliskih vrat. Nanjo se oprejo in lažje izstopajo iz avtomobila.

Če kljub vsem prilagoditvam in pripomočkom ne uspete starejšim omogočiti samostojnega življenja, si lahko omislite socialnega oskrbovalca, ki vam bo v pomoč pri različnih domačih opravilih. Pomagal bo pri nabavi živil, pomivanju posode, prinašanju toplih obrokov … Pomagal bo tudi pri vzdrževanju osnovne osebne higiene, hranjenju ter vzdrževanju nege in čiščenju osebnih ortopedskih pripomočkov.

 

Kako hitro najti izgubljene ključe?

Nabavimo si komplet, ki je sestavljen iz obeska za ključe in daljinca. Daljinec, ki je videti kot kartica, imejmo vedno pri sebi, lahko jo nosimo tudi v denarnici. Ko založimo ključe, jih bomo zlahka našli s pritiskom na kartico in s tem sprožili zvok na obesku ključev. Ob piskanju bomo ključe zagotovo hitro našli.

 

Kaj storiti, če imamo težave s pobiranjem stvari s tal?

Uporabimo prijemalko predmetov, ki je kot podaljšana roka. Novejše imajo vgrajeno tudi lučko za lažjo vidljivost.

 

Kaj storiti, ko postane mobilni telefon preveč zapleten?

Uporabimo mobitel, ki je prilagojen posebej za starejše, saj ima lahko slikovno tipkovnico in velike gumbe, kar poenostavi uporabo.

 

Na koga se lahko obrnem za nasvet pri prilagoditvi stanovanja za starostnike?

Tudi v slovenskem prostoru so že prisotne svetovalnice, ki se ukvarjajo posebej s svetovanjem, kako izboljšati bivanje starejšim.

 

 

Februar, 2014

Ne spreglejte

Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene predvsem sklepe, lahko pa tudi še druge organe. Kaže se z
Preberi več
Luskavica ali psoriaza je kronično imunsko pogojena vnetna bolezen, ki je obenem tudi najpogostejša kožna bolezen, pojavi se pri 2
Preberi več
depresija in neenakost
Na konferenci ob svetovnem dnevu duševnega zdravja v oktobru je Nacionalno združenje za kakovost življenja Ozara Slovenija ob strokovni podpori
Preberi več
kolateralni rak
Rak debelega črevesa in danke ali kolorektalni rak (rektum – danka, kolon – črevo) je eden najpogostejših rakov, posebno pri
Preberi več
Pandemija covida-19 se je v septembru prevesila že v t. i. četrti val in po nekoliko bolj brezskrbnem poletju so ponovno
Preberi več
ceresit vlaga
Zlasti v hladnejših mesecih običajno zračimo premalo. Dejavnosti, ki proizvajajo paro (kuhanje, prhanje, likanje) raven vlage v vašem domu še
Preberi več
Pri nas letno odkrijejo približno 1400 novih primerov raka dojk. Delež primarno razsejanega raka je od 6 do 8 % in
Preberi več
korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več