Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

November je in narava se pripravlja na počitek. Tudi človeško telo ga potrebuje. Vsi zagreti športniki rekreativci si bodo privoščili vsaj malo športnega odmora in se spočili od dolge sezone.

Prihajajoči meseci pa so lahko tudi razlog za nekoliko drugačen oddih.

Kdor rad pogleda še kam drugam, bo našel obilo možnosti pri naših sosedih, v Avstriji in Italiji.

Avtorica: Saša Vrbančič

 

Kaj ponuja Avstrija?

Avstrija nudi optimalne pogoje za počitnice, polne doživetij. Le redko kje v Evropi je na tako majhnem prostoru mogoče najti toliko različnih pokrajinskih oblik. Veličastno gorovje in visokogorske planote, zeleni gozdovi in jezera z izredno kakovostjo vode se tu nahajajo drug poleg drugega. Če radi pohajkujete ali kolesarite ali si zaželite samo razvajanja – za vsak okus se v tej raznoliki deželi najde nekaj zanimivega. Tako raznolike kot so izkušnje v pohodništvu, pa so tudi poti, ki jih Avstrija nudi pohodnikom. Navdušeni boste nad potmi, ki vodijo po lepih planinah. Na gore, višje ali nižje, se lahko povzpnete tudi z žičnico.

 

Kolesarji boste uživali v rekreativnem ali gorskem kolesarjenju. Množica idealno urejenih kolesarskih stez vodi po deželi ali ob rekah. Zagrizeni »gorci« boste našli veliko izzivov v Predarlberških gorah. Okoli Bodenskega jezera, ki sicer meji na Avstrijo, Nemčijo in Švico, poteka zelo priljubljena kolesarsko-pohodniška pot. Nekatere etape lahko opravite tudi z ladjo. Če ste za drugačen pristop, naložite kolo na vlak, izstopite na štartni točki in se odpeljite po izbrani trasi. Ko boste imeli dovolj, pa spet nazaj na vlak.

Kombinacije so različne in dobro premišljene. V kolesarskih regijah so na voljo posebni hoteli »Mountain Bike Holiday«, v katerih se srečujejo trenirani atleti, rekreativni užitkarji, freeriderji, gorski ljubitelji in družine. Ponudba kolesarskih hotelov obsega tematske ponudbe, počitniške pakete, ture za različne zmogljivostne stopnje, trening tehnike, akcije za freeriderje, maraton trening, gurmanske in užitkarske ture, ponudbe za otroke na kolesih, dame na kolesih in tekmovalne kolesarske dirke. Številne ponudbe vključujejo zanimive dodatne izzive za gorske kolesarje. Poleg tega je v vsaki regiji na voljo vsaj 5 GPS-tur za brezplačen prenos.

Rekreativci boste uživali severno do Dunaja. Tam ni strmih klancev, griči so položni, prekriti z vinogradi. Mreža kolesarskih prog je dolga okoli 1.600 km. Seveda ni treba posebej poudarjati, da se nekatere kolesarske poti imenujejo po sortah trt, recimo Silvanec ali Rizling. Zanimiva je tudi Donavska kolesarska pot, ki teče neprekinjeno ob Donavi, skozi Spodnjo Avstrijo.

 

Če si želite samo miru in sprostitve nekje na planini, se boste njihovi bogati ponudbi težko uprli. Našli boste vse: od enostavnih ponudb do bogatih paketov. Na nadmorski višini nad 1.000 m lahko svoje čute razvajate v leseni koči brez elektrike in vode ali pa s svojo/svojim izbranko/izbrancem ob ognju v kaminu in ponudbi a-la-carte. Za vse, ki bi se radi svojemu telesu in zdravju maksimalno posvetili, so na voljo posebni programi, ki ciljno spodbujajo zdravje posameznika. Edinstven zdravstveni, terapevtski in lepotni center boste našli na Tirolskem – medicina prihodnosti, kar odseva že sama arhitektura modernega zdravilišča (www.lanserhof.at).

 

Teden ali pa samo podaljšan vikend – privoščite si, če je le mogoče. Še prej pa pobrskajte po spletnih straneh, kjer boste našli ideje za oddih: http://www.austria.info/si/pocitek-sprostitev, www.austria.info/si/tags/sport/, www.publish.at/trekking, www.austria.info/uk.

 

Poglejmo še v Italijo

Italija je dežela, ki prav tako navdušuje s svojo raznoliko pokrajino. Severni del, ki je nam dovolj blizu, je mešanica gora, hribov in nižin. Poleg množice znanih smučišč, ki so pozimi preplavljena s smučarji, so tereni idealni tudi za kolesarje in pohodnike.

 

Gardsko jezero je zagotovo posebna destinacija, ki si jo lahko privoščite v vseh letnih časih. Vpliv mediteranskega podnebja omogoča športne dejavnosti v vseh letnih časih. Na severu jezera se boste dobro počutili vsi, ki radi lovite veter v jadra.Lake Garda – Garda Trentino, your Sports Holidays destination in Italy! Pomladni, poletni in jesenski čas je prav idealen za jadralce in surfarje. The ideal territory for sports-livers and -lovers: active wellbeing for beginners and outdoor sports enthusiasts. Mountain-bike trails covering differences in altitude of more than 2000 metres, constant winds of different intensities – including the Ora and the Peler – for windsurf or sailing trips full of excitement, equipped walls for sports climbing , via ferratas for beginners and experts.Severna stran jezera pa je priljubljeno stičišče tudi za vse kolesarske zanesenjake. Množica gorskih kolesarjev lahko izbira med različnimi težavnostnimi stopnjami. Kar precej »specialcev« oziroma cestnih kolesarjev se odpravi tudi okoli jezera. Cesta, ki poteka po zahodnem delu jezera, je polna predorov, ki so slabo osvetljeni, zato je potrebna posebna previdnost. Stene različnih težavnostnih stopenj pa so izziv tudi športnim plezalcem.

 

Ljubitelji Toskane se zagotovo navdušeni nad zeleno-rumeno obarvanimi grički. Toskanske ceste so kraj, kjer se pogosto srečujejo kolesarji. Poleg tega je pokrajina idealna za pohajkovanja tudi v hladnejšem delu leta. Pohode lahko začinite še z obiskom znamenitosti, ki jih v tem delu ne manjka. Na turističnih straneh je na voljo ogromna ponudba večjih in manjših vil, v katerih si lahko za spodobno ceno privoščite oddih. Večina je opremljena tudi z bazeni. Priporočamo, da se dobro poučite o vseh možnostih počitnic na naslednjih straneh: http://www.trekkingitalia.org/, http://www.federvela.it/, www.amibike.it, www.federciclismo.it.

 

Če bomo ostali doma …

… pa se imamo lahko ravno tako lepo. Seveda kratki dnevi niso opravičilo, da nam ni treba skrbeti zase. Poiščimo čas za gibanje na prostem. Hladnejši zrak bo zbistril naše misli. Ni treba, da smo v polni formi, vendar nam sprehod ali krajši tek ne bosta škodila. Tudi kakšna telovadba, plavanje ali fitnes so dobrodošla rekreacija. Za svoje telo moramo namreč skrbeti vse dni v letu. K skrbi zanj spada tudi sprostitev, zato si le privoščite malo razvajanja. Če ne drugega, vsaj kakšno masažo, ki bo zmehčala utrujene mišice. Sicer pa je v Sloveniji dobro opremljenih oaz sprostitve kar precej. Več informacij lahko najdete na spletni strani www.slovenia.info.

 

 

November, 2009

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več