Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Poletje že trka na vrata in kmalu se bomo padali v kraje, o katerih sanjamo med letom, v bližino kristalno čiste morske vode, o kateri razmišljamo med delavnikom v pisarni, ki bo odplaknila tudi naše vsakodnevne skrbi. Vendar pozor! Pred potovanjem moramo poskrbeti za nekaj ključnih stvari, ki nam bodo olajšale pot in poskrbele, da se naše počitnice že na meji ne bodo spreobrnile v pravo nočno moro.

Avtorica: Nika Arsovski

Z otroki je pot lahko še posebej zabavna

Posebno pozornost na poti velja nameniti predvsem najmlajšim. »Dojenčki so zelo občutljivi na pomanjkanje tekočine, zato se je ne glede na predviden čas potovanja dobro ustrezno pripraviti na morebitne zastoje v cestnem prometu.  Če je dojenček dojen, je pomembno, da ima dovolj tekočine za žejo seveda mamica. Izredno pomembna je pravilna priprava mlečnih formul, če se znajdemo v izrednih razmerah na cesti,« pove prim. dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Najbolje je, če se na počivališčih večkrat ustavimo, saj se tako naužijemo svežega zraka in se razgibamo.

Če potujemo z dojenčkom, je priporočljivo preveriti stanje v pleničkah, saj lahko drgnjenje privede do izpuščajev, ki povzročajo neprijetne bolečine. Ob menjavi pleničk moramo poskrbeti tudi za ustrezno higieno rok. Če ne gre drugače, si pomagamo z alkoholnimi razkužili za roke, te pa moramo kar se da hitro umiti z vodo in milom. Najprimernejši čas za potovanje so zgodnje jutranje ure, povsem odvisno od spalnega bioritma našega otroka. Med vožnjo poskrbimo za ustrezno varnost, zato naj bodo otroci vedno pripasani v otroških avtomobilskih sedežih, pred neprijetnim soncem pa jih lahko zaščitimo s stranskim senčnikom.

Za site želodčke naj otroci pred potovanjem pojedo hrano, bogato z ogljikovimi hidrati, med potjo pa imejmo pri sebi več lažjih obrokov in pa seveda dovolj tekočine. Izogibajmo se mleku in sokovom, raje izberimo vodo. Če malčka hranimo s tekočo hrano oz. z adaptiranim mlekom, imejmo pri sebi tudi termovko s toplo prekuhano vodo. Obvezna oprema? Poleg pleničk, krpic in krem ne pozabimo tudi na vlažilne robčke, ki nam bodo prišli še kako prav. Za vsak primer lahko v torbo shranimo še nekaj rezervnih oblačil, čas pa bo otrokom hitreje minil v družbi najljubših igrač ali potovalnih iger.

Voda je še kako pomembna za bodoče mamice

Nosečnice naj se s svojim ginekologom posvetujejo o tveganjih in lažjih manjših nevšečnostih, ki jih lahko doletijo na potovanju, naučijo pa naj se prepoznati tudi resnejše komplikacije, ki zahtevajo takojšnjo zdravniško pomoč. »Nosečnica naj na pot vzame izvide pregledov v nosečnosti (materinska knjižica) in se glede na način, destinacijo in trajanje potovanja pred potovanjem posvetuje s svojim ginekologom,« svetuje zdravnica.

Potovanje bo precej lažje, če se bodo bodoče mamice »oborožile« z določenimi pripomočki, kot so kreme za lajšanje težav s hemoroidi, sredstva proti slabosti …  Nosečniške težave so sicer najpogostejše v prvem in zadnjem tromesečju nosečnosti. Kljub trebuščku naj nosečnice uporabijo varnostni pas, na letalih pa naj ga namestijo kar pod trebuh. V primeru daljšega potovanja, ki vključuje letenje, naj se o tem predčasno pogovorijo tudi z ginekologom. Če nosečnost poteka brez zapletov, ne bi smelo biti posebnih težav.

Večina letalskih družb dovoljuje polete do 36. tedna nosečnosti, vendar pa se pred nakupom letalske vozovnice o tem še dodatno pozanimajte, medtem ko potovanja s križarkami nosečnicam, ki so noseče več kot 28. tednov, odsvetujejo. Med letom naj se nosečnice večkrat pretegnejo, razgibajo in raztegnejo, saj sicer lahko pride do nastanka globoke venske tromboze, ki je pri nosečnicah precej pogostejša kot pri ostalih potnikih. Poskrbijo naj za ustrezno hidracijo, saj je zrak na letalih izredno suh. Pred potovanjem naj nosečnice preverijo zdravstveno oskrbo na destinaciji in transport do najbližjega zdravstvenega centra, sklenejo pa naj tudi ustrezno zdravstveno zavarovanje, ki vključuje tudi še nerojenega otroka ter nujni transport v domovino.

Brez sladkarij in sladkih sokov, ki povzročajo slabost

Na dolgi vožnji, še zlasti po ovinkasti cesti, nas lahko hitro ujame slabost. Nanjo se lahko pripravimo že pred samim potovanjem, najustreznejšo rešitev pa lahko poiščemo pri svojem osebnem zdravniku ali farmacevtu. Nekaj lahko pripomoremo z lahkim obrokom pred potovanjem, izogibajmo pa se mleku, med potovanjem tudi sladkim sokovom in sladkarijam. V primeru slabosti rahlo odprimo okno in odstranimo osvežilnike zraka ter parfume, ki lahko slabost le še pospešijo. Z igro ali s spanjem lahko otroka zamotimo, izogibajmo pa se branju. V primeru slabosti se ustavimo na počivališču in se malo razmigajmo.

Med potovanjem pa popotnike pogosto doleti tudi neprijetna driska. Ta pesti skoraj polovico popotnikov, ki potujejo po svetu, zlasti v države Latinske Amerike, Afrike in Azije, vsak tretji pa je zaradi nje prisiljen spremeniti potek načrtovanega potovanja. »Pri driski, ki vodi v izgubo tekočine in elektrolitov, je bistveno nadomeščanje izgubljene tekočine in elektrolitov.

V ta namen uporabite glukozno-elektrolitno sol, ki jo pripravite s predpisano količino neoporečne vode. Pijte prekuhano vodo in nesladkane čaje. Izogibajte se gaziranim in sladkim pijačam, alkoholu in mastni hrani. Ob ustreznem nadomeščanju tekočine si lahko pomagate tudi s probiotiki, ki pripomorejo k normalizaciji črevesne flore, ter z medicinskim ogljem,« svetuje prim. dr. Alenka Trop Skaza, ki poudarja, da je potrebno čim prej po tem pričeti z običajnimi prehranjevalnimi navadami, če pa težavam kljub temu ni videti konca, obiščimo najbližjega zdravnika. Na pomanjkanje tekočin in elektrolitov so še zlasti občutljivi dojenčki, zato se izsušitev pojavi hitreje.

Nikamor brez ustreznih zdravil

Če potujemo z avtom ali letalom, je priporočljivo zdravila, ki jih potrebujemo na potovanju, hraniti v ročni prtljagi. Kronični bolniki naj poskrbijo za zadostno količino zdravil, tako med potovanjem kot v primeru podaljšanja počitnic zaradi številnih zapletov. V izogib nevšečnostim naj s seboj vzamejo tudi spremno pismo v angleščini, podobno naj se ravnajo alergiki. Zdravila, ki jih je treba shranjevati na hladnem, shranimo v »mini« hladilne torbice.

Potovalna lekarna oz. zdravila naj ne bodo dostopna otrokom, poleg tega pa jih zaščitite tudi pred zunanjimi vplivi, kot so svetloba, vlaga in toplota. Hranite jih v originalni embalaži, skupaj s priloženimi navodili. Zdravil oz. prtljage z njimi ne puščajmo v avtomobilu. Nekatera zdravila je treba na carini tudi prijaviti, v tem primeru prosimo zdravnika za pisno potrdilo. Sladkorni bolniki si tega prav tako zagotovite, saj v nasprotnem primeru lahko pride do zapletov s transportom igel in brizg. Pred samim potovanjem se posvetujte tudi z zdravnikom, ki vam pot glede na zdravstveno stanje lahko tudi odsvetuje.

Pazimo na svoje osebne dokumente

Kovčki so polni, potovalna lekarna pripravljena, potrebujemo le še potne dokumente, saj brez njih ne bomo prišli daleč. Ob izgubi, kraji ali pogrešitvi potnega lista oz. osebne izkaznice je treba to prijaviti pristojnim organom države (policiji), kjer je bil dokument izgubljen. Potni list za vrnitev bomo tako lahko pridobili na najbližjem diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije.

Če pa se nahajamo v državi, v kateri tega ni, se obrnimo na enega od diplomatskih ali konzularnih predstavništev katere koli države članice Evropske unije. Za izdajo potnega lista, ki nam bo omogočil vrnitev, bo treba predložiti potrdilo policije o prijavi odtujitve dokumenta, sliko ter plačati takso v znesku 19 €. Svojo identiteto bomo vseeno morali dokazati, najlažje z drugim osebnim dokumentom s fotografijo ali s potrditvijo identitete iz prestolnice.

Ker je izguba potnega lista povezana s številnimi nevšečnostmi, tudi s predčasno vrnitvijo, bodimo na svoje osebne dokumente še posebej pozorni. Na Ministrstvu za zunanje zadeve ob tem priporočajo, da v bližini hranimo tudi fotokopije potnega lista ali osebne izkaznice, naredimo pa lahko tudi digitalno kopijo, ki jo shranimo v elektronski obliki. To lahko zelo pospeši in olajša postopek ugotavljanja identitete, ki je v zaostrenih varnostnih razmerah v številnih državah sicer lahko dolgotrajen in zapleten.

Nekaj lahko pripomoremo z lahkim obrokom pred potovanjem, izogibajmo pa se mleku, med potovanjem tudi sladkim sokovom in sladkarijam. V primeru slabosti rahlo odprimo okno in odstranimo osvežilnike zraka ter parfume, ki lahko slabost le še pospešijo.

Obvezna potovalna oprema:

Veljavna izkaznica zdravstvenega zavarovanja ali zdravstveno zavarovanje za tujino.

Zdravilo proti povišani telesni temperaturi.

Rehidracijski prašek, ki bo v primeru bruhanja ali driske nadomestil izgubljene minerale in preprečil dehidracijo.

Tablete za zdravljenje zaprtja ali driske, v primeru zastrupitve bo dobrodošlo medicinsko oglje.

Zdravilo proti slabosti, ki bo prav prišlo vsem, ki slabo prenašajo morsko vožnjo ali ovinkaste ceste. Bodimo pozorni, saj vsa zdravila niso primerna za otroke, zato jih nadomestimo z ingverjevimi bomboni.

Tableta za čiščenje vode, ki nam bo prišla prav predvsem v deželah, kjer se soočajo s težavami s pitno vodo.

Ne pozabimo na zdravila proti alergiji, s katerimi bomo ublažili alergijske težave, predvsem če smo nagnjeni k preobčutljivosti na sonce, pike ali hrano.

Sredstva za zaščito pred piki komarjev, klopov in ostalih žuželk, ne pozabimo pa niti na pripravke za lajšanje posledic pika.

Poleg zdravil s seboj vzemimo tudi termometer in komplet za prvo pomoč, ki naj vsebuje sterilne obveze,  gaze, elastični povoj in ostale povoje, razkužilo ter škarjice.

Ne spreglejte

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več
Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več